Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az Árnyék (The Shadow)- 1994

2009.05.15. 21:35 koimbra 4 komment

Mikor még volt mozi ezen a helyen, ahol élek az üzemeltető jó szokása volt, hogy minden előadás előtt annak adta a film plakátját, aki hamarabb válaszolt a feltett kérdésére. Emlékszem az elvitt (minimum) 100 plakát közül Az Árnyék volt az első, amit sikeresen megnyertem. Anno a film is tetszett, a héten nevetségesen alacsony áron, 400 Ft-ért vettem a boltban, így alkalmam volt újranézni.

 

Az Árnyék kalandjai az 1930-as évek elején kezdődtek a Detective Story Hour rádióműsorban (Orson Welles is hangját adta hozzá). Miután a figura igen nagy népszerűségre tett szert az igazságosztó hős képregényekben feltűnt, az évtizedek alatt pedig 4 (ezzel együtt pedig 5) filmet is készítettek ténykedéseiből, sőt a tévében is feltűnt sorozatként. Martin Bregman még 1982-ben vette meg az Árnyék megfilmesítési jogait, Russell Mulcahy pedig már 1984-ben a Visszakézből forgatása alatt hallotta, hogy a nagyvászonra költöztetik (ismét) a karaktert, érdeklődött a rendezés felől, azonban ekkor még úgy volt, hogy talán Robert Zemeckis fogja ledirigálni a filmet. Évekkel később a Kék jég munkálatai közben értesült arról, hogy jelenleg üres a rendezői szék, le is csapott hát rá. Jeremy Irons és Roy Scheider neve forgott a produkció körül, míg végül Alec Baldwiné lett a szerep.

 

A 30-as években Lamont Cranston (Alec Baldwin) Tibetben kegyelmet nem ismerő hadúrként tartja rettegésben a környéket Yinko néven. Egy este elrabolják és Tulku színe elé viszik, aki megtanítja őt, hogyan küzdje le magában a sötétséget és még néhány furmányos dologgal is megismerteti őt. Évekkel később Cranston New Yorkban új képességeivel száll harca az alvilág ellen, segítségére van a jól kiépített hálózata, aminek tagjai az általa megmentett emberekből állnak. Nappal unatkozó milliomosnak tűnik, aki mindenhonnan elkésik, de ha a helyzet úgy kívánja Árnyékként indul harcba a gengszterek ellen. Dzsingisz kán egyik leszármazottja, Siván kán is ebben a városban kezd tevékenykedni, természetesen világuralomra törne, össze is akaszkodik bátor hősünkkel.

 

A mostani képregényfilmek fényében kissé viccesnek hat pár dolog a produkcióban. A készítők mindenáron próbáltak ragaszkodni a füzetekben látottakhoz, így a 30-as évekbeli New Yorkban emberek között mászkáló pár páncélos harcos furának tűnik, de még a kán ruházata is eléggé kirí a tömegből. Az X-Menben filmekben is elhagyták a megszokott kosztümöket és eléggé hamar meg lehetett szokni, hogy ezek nélkül flangálnak a figurák, itt is meg lehetett volna oldani. A városképet is a füzetekhez mérten mutatták be, a távolban látszódó házak, épületek a képregények hangulatát idézi. Az effektek a 90-es évekhez mérten pofásak, az Árnyék megvalósításával sincs gond, bár részéről (is) akad néhány hülye cselekedet, ami talán rajzolt formában működik, filmen már kevésbé. Az is tetszett, mikor Baldwin feje árnyékbe kerül, mikor a gondolatokat irányítja. Nem lehet túl gyakran látni a főhőst akció közben, amikor meg átvedlik, akkor is gyorsan, percek alatt lerendezik a ügyet.

 

Alec Baldwin jó választás volt a főszerepre, bár az elején azzal a gatyával és sörényével inkább idiótának nézett ki. Sajnálatos, hogy a karrierje is hanyatlani kezdett, szerencsére jó mellékszerepekkel és a tévében továbbra is ismert tudott maradni a neve. Penelope Ann Miller nem csak a női frontot, de a filmet is erősíti jelenlétével, gyönyörűen fest a színésznő. John Lone sótlanul játszik, nem nő fel a feladathoz, nem tud félelmetes és rettenetes lenni.

 

Nem hallottam a rádiójátékot, se a többi ezzel kapcsolatos művet nem láttam, nem tudok mihez viszonyítani, csak a többi képregényben látott dolgokhoz. Ha kissé szabadabban kezelték volna a sztorit, nem akartak volna mindenáron a rajzolt képkockáknak megfelelni, akkor talán kevésbé lett volna idegen pár jelenet, ami a képregényben működik, az a vásznon nem nagyon. De a régi, retrós képi világot szerintem jól eltalálták. Összességében azonban nem volt rossz Az Árnyék, habár a legtöbb helyen alaposan ellátták a baját, nem csak a kritikusok, de a rajongók is. Részemről 60 %-ot adok rá, megnéztem volna egy második részt is, az alkotók is franchise-ban gondolkodtak, sajnos a bevétel nem úgy alakult, ahogy gondolták.

 

imdb: 5,6
rottentomatoes: 31 %

 

Büdzsé: 40 millió dollár
Amerikai bevétel: 32,06 millió dollár
Összbevétel: 48,06 millió dollár

 

Címkék: akció iromány képregényfilm 60 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr61123595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.05.15. 22:41:56

Húúú, ezt a filmet kb. 14-15 éve láttam, kb. arra emlékszem, hogy volt benne olyan jelenet, amikor a megmentett fószereknek gyűrűt(?) adott az Árnyék, illetve volt valami láthatatlan épület, hmm, de rég is volt, VHS-korszak, ejj.

imasz 2009.05.15. 22:42:11

Megkérdezhetem, hogy ennyiért hol akadtál rá? Mert régen nekem is tetszett, lehet, újranézném.

Spawn85 2009.05.15. 23:15:55

Már 400-ért is lehet is lehet kapni? Én még 990-ért vettem, de nekem annyit is megért.

Nekem tetszik ez a film, persze mai szemmel nézve már kicsit talán elavult, de hát ez van.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.05.16. 11:21:38

@imasz: A Média Marktban vettem, nem is akartam bemenni, csak egy ismerősömnek adtam volna oda valamit, de nem értem el, ezért bementem, aztán láttam ezeket kirakva:) Azt hiszem a Dolph Lundgren Dzsungelháború is ott volt 400-ért. A Pókerarcok pedig 990-ért, azt meg akartam venni, csak még más nem tudtam, hogy jövök ki pénzügyileg a nap végére, mondom mjad visszamegyek. Aztán elfelejtettem:)
süti beállítások módosítása