Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Ilyen volt a nyár: sikerek, csalódások és bukások a kasszáknál

2009.09.01. 19:40 koimbra 7 komment

Véget ért a nyár, a stúdiók nagy reményekkel küldték harcba a filmjeiket, hogy a nézők kegyeit elnyerjék, elpukkangatták petárdáikat, elsütögették rakétáikat. Néhány alkotással szép eredményeket értek el, másokkal csúnyán befürödtek. Végeredményben szerintem ezt a szezont a csalódás nyarának fogják hívni, egyrészt mert a nagy költségvetésű produkciók sokasága nem úgy teljesített, ahogy azt elvárták volna, másrészt pedig a blockbuster(nek szánt) filmekről a közönség csalódottan távoztak, hiába is lettek azok kasszasikerek végül, ettől függetlenül azért szép sikereket elért alkotások és az idei nyáron eddig 4,17 milliárd dollár jött össze csak Amerikából. Na de nézzük röviden mely filmeket is láthattuk a mozikban (nem minden nyáron bemutatott filmről lesz szó)

 

Sikerek:

A Másnaposok (The Hangover) előzetese az év egyik legjobb trailere volt (szerintem), számítani lehetett rá, hogy szépen fog keresni a film, az eredmény azonban minden képzeletet felülmúlt, 270 milliót hozott eddig Amerikában, jelenleg a Warner 7. legtöbbet hozó filmje haza földön, a legtöbb bevételt elért R kategóriás vígjáték lett és még mindig bírja szuflával a produkció. A 35 millióba került film eddig világszerte 419,3 milliót hozott a mozikban.

Az imdb-n a 204 legjobb film jelenleg.

 

5 nap alatt 200 millió dollár ← így nyitott a Transformers: A bukottak bosszúja (Transformers: Revenge of the Fallen), majd dübörgött szépen tovább, egy héten belül csatlakozik a 400 milliót elért filmek elit táborához. Nem csak az amcsik tolongtak a mozikban, világszerte tódultak a népek a filmszínházakba. Ez idáig közel 828 milliót hagytak ott a nézők a kasszáknál, jelenleg a második legtöbbet termelő film a Harry Potter után az idei kínálatból

 

383 milliót hozott a Jégkorszak (Ice Age) első része, a folytatás már 655 millióig meg sem állt, a harmadik pedig még erre is rátett pár lapátnyi dollármilliót, most éppen az összbevétele 807 milliónál jár (Amerikában eddig 193,2 milliót gyűjtött össze) A Fox animációja idén rávert a DreamWorksre és a Pixarra bevétel terén.

 

A producerek bizonyára lélegzetvisszafojtva lesték a nyitó hétvége adatait a Star Trek filmnél, bátor húzás volt egy több évtizedes franchise-t újrakezdeni és még bátrabb volt 150 milliót költeni a rebootra, annak fényében, hogy a 2002-es utolsó mozis rész megbukott (Amerikai bevétel: 43,2 millió dollár), de még az azt megelőző Űrlázadásnak is csak 112 millió volt az összbevétele, az Első kapcsolatnak pedig 146. Azonban megérte, hogy ennyit feccöltek bele a filmbe, hazai földön 256,6 milliót termelt eddig és a Paramount 8. legtöbbet hozó filmjévé vált (ha nem vesszük figyelembe az inflációt). A nemzetközi bevételekkel együtt pedig 383 millió dollárt került a kasszákba. A 105. legjobb film az imdb-n

 

Nem tud hibázni a Pixar, fogjon bármibe az sikerré válik. A Fel! (Up) esetében sincs ez másképp, 289 milliót hozott eddig a 175 millióba kerülő animációs film, még van benne egy-két millió még van benne hazai földön, nemzetközileg eddig csak 124 milliót tudott összeszedni, ám még több helyen nem mutatták be, szeptemberben és októberben kb másfél tucat országba érkezik meg a produkció. Eddig 413 milliót gyűjtött. A 32. helyet foglalja el az imdb-n a legjobb filmek között.

 

Sam Raimi a Pókember 4 előtt még egy kisebb költségvetésű alkotást készített, a Pokolba taszítva (Drag Me To Hell) amerikai bevétele 42 milliónál meg is állt, összesen a nemzetközi bevételekkel együtt pedig 80,5 milliója van eddig, Japánban, Törökországban és még egy-két országban még nem mutatták be. 30 millióba került a horror.

 

Sandra Bullock pályafutása legtöbbet hozó filmjévé vált a Nász-ajánlat, (The Proposal) a 40 milliós romantikus vígjáték 160 millió felett jár és még mindig van benne erő pár milliócskára, összesen eddig 270 millió került a kasszákba.

 

Gerard Butler és Kathrine Heigl 38 milliós romantikázása 85,7 milliót szedett össze, bírja erővel a Csúf igazság (The Ugly Truth), néhány milliót még hozzá tud tenni ehhez a bevételhez.

 

150 helyett 250 millióból hozták össze a Harry Potter és a Félvér herceget (Harry Potter and the Half Brood Prince), sokat reméltek a filmtől, pár helyen arról beszéltek, hogy meglesz a 200 millió Amerikában az első 5 nap alatt, végül csak 158 millió lett ez az összeg. Jelenleg 294,2 milliónál tart, némi esélye van a 300 millió meghódítására. Nemzetközileg 896-nál pihen egy kicsit, bőven 900 millió felett fog teljesíteni.

 

Meryl Streep és Amy Adams főzős filmje, a Julie & Julia 70,6 milliónál tart és ez még közel sem a végeredmény.

 

Peter Jackson produceri felügyelete alatt készül a District 9, a 30 milliós ufós film most éppen 90,3 milliónál vert tanyát, a 100 milliót hamarosan be fogja venni. Nemzetközi szinten eddig csak 14,3 milliót tud felmutatni, igaz még csak most kezdik bemutatni. Az imdb-n a 44. legjobb film.

 

Quentin Tarantino új filmje, a Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds) szép kezdés után 73 milliónál zárta a hétvégét. Nagyon úgy tűnik, hogy a Ponyvaregény után lesz még egy 100 milliót elért produkció Tarantino rendezésében. Nemzetközileg eddig plusz 42 milliót hozott (azaz összbe 115 milliónál jár eddig). Weinsteinék 300 millióra számítanak.

 

A negyedik Végső Állomás (The Final Destination) 27,4 millióval nyitott a hétvégén, ami felülmúlja az előző részek nyitányait.

 

Csalódások:

Az X-Men filmek szépen teljesítettek, a második rész világszerte 407 millió dollárt fialt, a harmadik pedig 459-et. Ezúttal Wolverine állt a középpontban, nem támogatta teleportáló vagy gondolatolvasó mutáns, azonban a Marvel egyik, ha nem a legnépszerűbb karaktere nem hozta az X-Men szintjér. Összesen 363 milliót gyűjtött össze eddig (Amerikában 179,8), amire azért rá lehet fogni, hogy a bemutató előtt kiszivárgott munkakópia miatt sokan nem mentek el a mozikba.

 

Matthew McConaughey-ra eddig lehetett számítani, ha romantikáról volt szó, a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt 177 milliót hozott (Amerikában 105,8, az Anyám nyakán pedig 128-at (Amerikában 88,7-et), az Excsajok szelleme (The Ghost of Girlfriends Past) esetében a nézők alig több, mint 55 milliót hagytak ott a kasszáknál Amerikában, az összbevétele pedig 97 millió.

 

2006-ban a Da Vinci-kód 217 millióval zárta Amerikában a pályafutását, az összbevétele pedig ezzel együtt meghaladta a 758 milliót. Ezzel szemben az Angyalok és Démonok  (Angels and Demons) csupán csak 133,3 milliót képes felmutatni (Amerikában) és a nemzetközi bevételek pedig 351 millió rúgnak. Ez összesen 484 millió, ami ugyan nem mondható kudarcnak és valószínűleg a stúdió is boldogan számolgatja a profitot, de messze elmarad a 758 milliótól.

 

Az elején még úgy tűnt, hogy az Éjszaka a múzeumban második része (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian) lekörözi az elsőt, 54 millióval nyitott, eddig 176,4-ig vitte, világszerte összesen eddig 404 milliót hozott a film. Az első rész 3 éve 30 millióval kezdett és egészen 250,8-ig jutott Amerikában, a végeredményt pedig meghaladta az 574 milliót. A két rész között a különbség 170 millió.

 

A csalódások közé rakom a Közellenségeket (Public Enemies), mivel talán még benne szusz, hogy összehozzon pár milliót. Amerikában 97 milliót szedett össze a film, többet már nem igen tud termelni, a 100 milliós produkció összbevétele 185 millió.

 

Alulmúlta a Halloween II a két évvel ezelőtti rész bevételét, nem fogja tudni hozni annak bevételét. A 15 millióba került horror 16,3 millióval kezdett ezen a hétvégén, a stúdió azonban máris zöld utat adott a folytatásnak.

 

Hasonló eredményeket vártak a Brünotól, mint a Borattól (összesen 261 millió). Nem is nyitott rosszul Amerikában (30,6 millió), de aztán hamar kifulladt és a 60 millió nagyon úgy tűnik, hogy már a végösszeg. Világszerte összesen 137 milliót termelt az alkotás.

 

Jerry Bruckheimer 80 milliós tengerimalacos családi akciója a nézők körében nem örvend túlságosan népszerűnek (imdb 4,4), eddig mégis 111,7 millió dollár értékben vettek mozijegyet Amerikában, valószínűleg ennél azért többet reméltek. A Rágcsávók (G-Force) 52,4 millió dollár áll eddig a nemzetközi eredmények mellett, még van néhány ország, ahol nem mutatták be, lehetséges, hogy a végén összbe eléri a 200-at is.

 

Az Autobok és az Álcák harca jól teljesített, a G.I. Joe-k és a Kobrák küzdelme eddig csalódást keltő. A 175 millióba került akció eddig 132,1 milliót hozott Amerikában, ezzel együtt világszerte 256 milliónál tart a film bevétele, de ez még nem a végösszeg.

 

Bukta:

Elhasalt a Terminátor: Megváltás (Terminator: Salvation), hiába volt a sok ígéret. Még a sok szidott 200 millióból készült harmadik felvonás is kihúzta 150 millióig Amerikában és 433 millió volt az összbevétele. A negyedik részt dettó 200 millióból hozták tető alá, ám Amerikában eddig az év bukása címét birtokolhatja, csak 125,2 milliót sikerült összekaparnia, csak a nemzetközi összegek szépítenek rajta valamelyest, így 371,2 milliót írhatunk a T4 mellé, ami azonban kevés, roppant kevés egy ilyen bejáratott franchise név mellett meg pláne.

 

 

Senkit nem érdekelt a Battle for Terra animációs sci-fi, csak 2,8 milliót sikerült összekaparnia világszerte.

 

Fogtak egy régi, nézett sorozatot, itt-ott megváltoztattak benne néhány dolgot, hozzáadták Will Ferrellt és 100 milliós büdzsét, majd várták, hogy dőljön a lé...ám e helyett csak lett egy combos buktájuk, mivel Amerikában a fél száz milliót se sikerült összekaparnia (49,4), ehhez pedig eddig 13 milliós nemzetközi bevétel társul, ami még mindig irtó kevés, hátra van még jó pár országban a mozis bemutató, de nem valószínű, hogy a mozikban a Land of the Lostból profitot látnának az alkotók.

 

Tony Scott és Denzel Washington együtt eddig még Amerikában soha nem hozott össze 100 millió dollárt, nem is értem miért hagyták jóvá a 100 milliós költségvetést a Hajsza a föld alatt (Taking of Pelham 1 2 3) akciófilmhez. 65,4 milliót szedett össze az alkotás Amerikában, ezen kívül ehhez eddig 35,6 millió társul (együtt 101 millió), még sok országban nem mutatták be, valamelyest javulhat a végösszeg.

 

Eddie Murphy Az üresfejű után ismét nagyot égett, a Seholország (Imagine That) 16,1 milliót kapart össze a mozikban (meg közel két millát nemzetközileg), nem kéne csak úgy 20 millió dolláros gázsit hozzávárni a színészhez.

 

Harold Ramis vígjátéka, A kezdet kezdete (Year One) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a 60 milliós alkotás csak 43,3 milliót volt képes összeszedni Amerikában, ehhez pedig még 10,4 millió társul nemzetközileg.

 

Judd Apatow producer neve mostanában igen jól cseng, Adam Sandler pedig a Sátánka óta nem főszerepelet olyan vígjátékban, ami 100 millió alatt hozott volna. A Ki nevet a végén?-nel (Funny People) azonban befürödtek, a 75 milliós film csak 51,3 millát eredményezett a mozikban Amerikában.

 

Robert Rodriguez új rendezése, a Shorts nem mozgatott meg sokakat, eddig csak 13,2 milliót kuporgatott össze.

 

Vanessa Hudgens és Lisa Kudrow zenés vígjátéka a Bandslam eddig alig 5 milliót kapart össze, világszerte eddig 8,3 millió folyt be.

Eredetileg a Fűrész előzményfilmjének szánták, majd végül inkább önálló produkció született belőle, a The Collector azonban nem szakított nagyot, csupán 7,5 milliót hozott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr191353679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Su Larsen (törölt) · http://sularsen.com 2009.09.01. 21:47:24

A bukott filmek feléről sem halottam. Elkel kezdenem utánuk járni.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2009.09.01. 22:03:02

Már a T4 után ugyanezt a jelzőt használtuk haverral a nyárra. No de majd az ősz, meg a tél!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.01. 22:05:59

@Su Larsen: A Land of the Lost-ot nem ajánlom, a Seholországról pedig látatlanba is megmondom, hogy rossz, mint ahogy azt sajnos megszokhattuk Eddie Murphytől mostanában

FayeFaye 2009.09.01. 22:06:00

Pont ma olvastam a Guradian honlapjan, hogy ez volt a valaha volt legjobb nyar a kasszaknal.:P "According to Variety, this summer's domestic box office gross was the industry's biggest ever, with Transformers: Revenge of the Fallen, Harry Potter and the Half-Blood Prince and Up contributing to a total $4.17bn (£2.4bn) from US cinemagoers up to the end of August."

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.01. 22:12:37

@FayeFaye: Én is pont most olvasom a Variety-n:)
Rekord volt még így is ez a nyár a sok csalódás ellenére is.

kaamir 2009.09.02. 10:53:54

A csalódások közül, amiket láttam, az mind meg is érdemelte a buktát.
Azért a Taken-t még megemlíteném, mint nagy sikert: 25 milla gyártási költség, 145 bevétel az USA-ban és 78 világszerte (össz: 223 mill.) Szép ez is.
süti beállítások módosítása