Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Letartóztatták Roman Polanskit

2009.09.27. 16:56 koimbra 21 komment

Őrizetbe vették Roman Polanski rendezőt Svájcban egy több évtizede érvényben lévő elfogatóparancs miatt. Polanski a zürichi filmfesztiválra ment volna, mivel ott életműdíjat vett volna át. A svájci minisztérium elmondása ellen a rendező kérvényt nyújthat be az ellen, hogy kiadják őt az amerikai hatóságoknak.

A vádak szerint Polanski 1978-ban egy 13 éves lányt kényszerített szexre Jack Nicholson házában, a színész ekkor nem tartózkodott otthon. A rendező először bűnösnek vallotta magát, el is ítélték, de a börtönbüntetés elől Franciaországba szökött és a mai napig ott él, ha ellátogatna Amerikába letartóztatták volna. Merina Zenovich készített az esetről egy dokumentumfilmet, az alkotása címe Roman Polanski: Wanted and Desire és azt mutatta be, hogy az eljárás során több hiba is becsúszott és a bíró is elfogult volt. Idén januárban Polanski ügyvédei perújrafelvételt kértek, amit a bíróság csak akkor volt hajlandó mérlegelni, ha az Oscar-díjas (A zongoristáért kapta az elismerést) rendező megjelent volna egy meghallgatáson.

Címkék: börtön

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr1001410941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2009.09.27. 17:08:38

Ez azért elég érdekes. Ezt azért nem gondoltam volna Polanski-ról. De azért nemhinném, hogy lekéne tartóztatni egy több évtizedes ügy miatt, elvégre egy elismert rendező, kár lenne érte. Plusz azóta nem tett semmi rosszat, szerintem elnézhetnék neki.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.27. 17:11:48

@Shyllard: Az akkori áldozat sem akar feljelentést tenni, nem hiányzik ez az ügy már, családja van, nyugodtan akar élni.

Shyllard 2009.09.27. 17:59:25

@koimbra: Akkor meg pláne érthetetlen, hogy miért vették elő az ügyet -.-

halamadrid 2009.09.27. 17:59:36

sztem meg le kellett volna ülnie akkor a büntetést, és nem lenne ebből gond. de ez hogy megy? ha én elkövetek vmit itt Mo.-n, elítélnek, és kiszökök Dzsibutiba-de tudják,hogy ott vagyok- akkor megúszom az egészet? nem tudom felfogni épésszel.

Shyllard 2009.09.27. 18:14:46

@halamadrid: ha majd híres leszel, akkor megúszod :D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.27. 18:17:48

@Shyllard: Az Oscart se vehette át,mert ha amcsi földre lépett volna azonnal bilincsbe verik. Nem évült el az ügy, nem is került fiókba. Svájcban viszont sokszor megfordult a rendező, de állítólag csak most tudtak a hatóságok arról, hogy hol lesz a rendező.
Szerintem egyébként nem kap semmit, a média felkapja az ügyet, az egykori áldozatot már nem is érdekli, szóval lehet ejteni fogják a vádakat és megússza feltételessel. De majd meglátjuk.

@halamadrid: Valószínű, hogy Franciaországgal Amerikának nincs kiadatási egyezménye. De csak találgatok:)

sjbee 2009.09.27. 18:46:49

@Shyllard:

Ja, hogy egy elismert rendező, akkor ez valóban felmenti minden alól. Istenem...

Shyllard 2009.09.27. 19:30:36

@sjbee: Ilyen az élet. Am szerintem csak azért úszta meg, mert a franciák nem szeretik az amcsikat. És így akartak keresztbe tenni nekik :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.09.27. 20:06:30

@Shyllard: baszki, hogy lehet ELNÉZNI, hogy MEGERŐSZAKOLT egy 13 éves kislányt???
Amúgy baromira édesmindegy, akar-e a volt áldozat, vagy a családja feljelentést tenni, ez hivatalból üldözendő dolog.

nyuszisz 2009.09.27. 20:10:29

Sajnálom Polanskit, nem értem, miért nem évült el az ügye több, mint 30 év után.

Shyllard 2009.09.27. 21:36:00

@Before: Azért mégiscsak 30 éves ügy. És a bántalmazott sem akar feljelentést tenni, úgyhogy szerintem el lehet nézni. 30 éve biztos nem ezt mondtam volna, de elég szar dolog ilyen régi dolog miatt ülni.

Alex Mahone 2009.09.27. 22:37:22

Nem hiszem el. Emberek, ez az ember, mindegy kicsoda, mindegy mikor, megerőszakolt egy 13 éves lányt. Nem számít, hogy elismert, nem számít, hogy már 30 éve volt, a törvény az törvény, és hogy lehet elismert ember az, aki egy ilyen ügy után minden bűntudat nélkül elköltözik egy másik országba és éli tovább az életét mint ha mi sem történt volna? Szégyen, igenis és kerüljön rács mögé.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.09.28. 07:53:19

@Alex Mahone: jézusom... Végre valaki, már azt hittem a többiek lassan gyűjtést szerveznek, hogy vegyenek neki egy 13 éves, eladó albán kurvát, hadd legyen boldog a rendező úr. Ha az én lányomat erőszakolja meg, szépen a kezébe adtam volna a faszát, de gondolom mindenki így lesz ezzel, ha majd lesz gyereke.
Ha csak simán dugnak egyet, azt mondom, egészségére, de ez megerőszakolta! Ébresztőőő!

ninarose · http://adultfilmatrium.freeblog.hu/ 2009.09.28. 08:24:11

Jó rendező Polanski meg minden, de azt hiszem én simán leültetném egy 10-estre a Gyorskocsi utcába. Pedofiloknak nincsen kegyelem. ZÉRÓ TOLERANCIA van ez ügyben, nem csak az ittas vezetésben -ami vicc szerintem- :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.28. 09:37:19

Megérdemelné persze, én azt mondtam, hogy nem fog kapni semmit szerintem.

Llew 2009.09.28. 09:39:06

Baszki nem hiszem el, hogy egyáltalán bárkiben felmerült, hogy megvédje. Azért mert híres rendező még ugyanúgy járna neki a golyó ezért. Nem ittas vezetésről beszélünk emberek. Igenis basszák csak be egy kanos rabokkal teli cellába. Nem kell húsz évre, elég ha kettő lenyom a közös zuhanyzóban. Aztán majd forgathat filmet a saját sztorijáról. Ugyan a dokumentumfilmet nem láttam, és a sztorit részleteit sem ismerem, de eljárási hiba ide, elfogult bíró oda, csak úgy nem szoktak mindenkit pedofíliával vádolni.

jimbo1000 2009.09.28. 12:21:15

nem az ő családját nyirta ki Charles Manson?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.28. 14:16:09

@jimbo1000: De, második feleségét, aki terhes volt éppen Charles Manson megölte négy barátjukkal egyetemben

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2009.09.29. 09:59:36

Én már annak idején hallottam, azt hittem, közismert ügy.

Egyébként jó párszor előkerült, leginkább az Oscarja körül és az óta van terítéken, hogy az áldozat sem örül, hogy lezáratlan (megbocsátott), meg a művészvilág szerint is most már elég száműzetéssel vezekelt, ejteni kéne a dolgot.

Amennyire tudom (a sztorit 31 év alatt ezernyi formában hallottam, ma sem bízhatunk meg semmiben, hiszen egy forrás sem elfogulatlan ilyen kérdésben, egyesek a fejét vennék, mások megbocsátanák neki, mert kétségtelenül nagy művész), a vádalku valahogy úgy szólt, hogy ő beismerő vallomást tesz (és ezért tett), cserébe a sok további ügyét (nem ez volt az első, sőt híresség is volt az áldozatai közt, egyes pletykák szerint Nastassja Kinskit is 13 évesen próbálta először fel, mások szerint 15 évesen) nem bolygatják. Végül életfogytiglant kapott, amiből legkorábban 50 év múlva, 2028-ban szabadulhatott volna, így nem annyira meglepő, hogy megpattant egy olyan országba, ahonnan nem adják ki.

A lánynak mellesleg nem Polanski volt az első, ő is szexuálisan aktív volt már 13 évesen, mint sokan, ráadásul nem sokra emlékezett az anyagtól, ez persze nem mentség semmire.

Svájcnak ki kell adnia Polanskit, legalábbis ezt nyilatkozta egy témában illetékes magas rangú helyi hivatalnok a híradóban, hogy van kiadatási egyezményük Amerikával. Az Polanski nemtörődömségére vall, hogy volt Svájcban ingatlana, és átjárt, nem számított rá, hogy egyszer ez a szitu áll elő, ami eszerint benne volt a pakliban.

A védői még szeretik felhozni a Charles Manson ügyet, meg hogy Holocaust-túlélő, amiben az anyját el is vesztette. Megviselte az élet, de ez nem menti fel semmi alól, szerintem. Beszámítható, épp elméjű volt, legfeljebb kicsit drogos.

Egyébként valaki nem tud linket a teljes Serge Toubiana petícióhoz? Engem leginkább ez akaszt ki (állást nem foglalnék, mert tisztelem Polanski művészetét, de elítélem a pedofíliát), hogy hány általam nagyra tartott filmes írta alá, ezzel valahol azt is aláírták, hogy ha valaki Oscar-díjas, vagy csak menőbb rendező, a törvény felett áll, és ők eszerint talán azt is megbocsátanák, ha az ő gyereküket molesztálná. A csonka lista sok helyen fent van, a HírTV-n teljesebbet mutattak. Azt figyeltem meg, hogy a csonkán kétszer van Asia Argento, és a tévében az apja is a listán volt, a csonkán nincs, elírhatták az egyik keresztnevet.

Eddig a szakmából talán csak Luc Besson állt ki azzal, hogy bár tiszteli Polanskit, nem írja alá, mert senki nem állhat a törvények felett, és ha az ő éppen 13 éves lányával tenne ilyesmit bárki, annak ő sem bocsátana meg.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.29. 10:04:13

@Médiageci: Hát én ezt találtam:
www.indiewire.com/article/over_100_in_film_community_sign_polanski_petition/P1/

Egyébként nem tudom, hogy a köznép aláírhatja-e:) Én biztosan nem írnám alá, de egyébként meg inkább állna bíróság elé, jó kis cirkusz lenne. Igaz lehet addig is a börtönben csücsülne, nem? Ott pedig nem szeretik a pedokat:) Illetve szeretik...:D

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2009.09.29. 10:17:13

@koimbra: Ez a csonka a dupla Asia Argentós, Dario Argento nélküli. Egyébként a kezdeményező, Toubiana blogján még szűkebb a lista, ő ezt linkeli (de ennél is olvasható, hogy "nem teljes"): www.sacd.fr/Le-cinema-soutient-Roman-Polanski-Petition-for-Roman-Polanski.1340.0.html A tévében ugyanakkor Dario Argento nevét is mutatták, és a dupla Asia Argento már hibának tűnik, valahol létezhet teljesebb.

A köznép is csinált petíciókat, a hír kapcsán vannak fényképek fizikailag aláírhatókról és vannak persze netesek is. Szerintem ez a Toubiana-lista érdekes igazán (meg az, hogy Lengyelország és Franciaország is követeli, hogy ne adják ki), én sem írnám alá. A végén szerintem amúgy is felmentik most már.
süti beállítások módosítása