Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Fel! (Up)

2009.10.16. 20:31 koimbra 18 komment

 

 

Úgy tűnik a Pixar nem tud hibázni, csinálhat bármit, azt emberek milliói dicsérik. Pedig a legutóbbi alkotásaik történetén néhányan tán felhúzhatták szemöldöküket. Egy mocskos patkány lesz a főhős, aki ízletes kajákat készít? Egy ócska, zörgő robotot kell nézni az egész játékidő alatt, aki a kihalt Földön takarít? Ezekből hogy lehet élvezetes, hangulatos filmeket készíteni? Aztán mikor az ember már ott ül az alkotás előtt és peregnek a szeme előtt az események rájön, hogy könnyedén, legalábbis a Pixar csont nélkül hozta az elvárásokat, sőt még túl is teljesítette azt. A Fel! kapcsán is elsőre megfogalmazódhatott egy-két emberben a kérdés: Egy vén tata, aki léggömbökkel az égbe repíti a házát mennyire lesz nézhető? Szerintem ez már nem is kérdés, azok után, amit a Pixar már letett a szemünk elé.

 

 

 

Csöppet azért megkavarták a sorrendet a történetben: egy páros elhatározza, hogy eljut arra a helyre, amiről eddig csak álmodtak, felkerekednek, nagy kalandok után végre elérik a hőn áhított célt, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak. A sztori jelen esetben kicsit tragikomikusan kezdődik. Carl Fredricksen gyerekkorában megismerkedik a közeli házban éldegélő kislánnyal, aki ugyanolyan kalandvágyó, mint ő maga. És ugyanúgy rajongói a nagy Charles Muntz felfedezőnek Később egymásba szeretnek, összeházasodnak és egész életükben arról ábrándoztak, hogy eljutnak oda, ahova példaképük is járt, Paradise Falks-ba.. Sajnos az élet közbeszól, az utazásra félretett összeget mindig másra kell elkölteni és az asszony is elhalálozik. Az érzékenyebbek itt máris a zsebkendőjük után a kapdoshatnak. Fredricksen pedig magányosan éldegél tovább, nézi miképp változik a világ a háza körül, majd egy nap ezernyi lufi segítségével felrepíti a házát a magasba és végre elindul arra a helyre,amiről mindig is álmodozott. Csakhogy békés magányát megzavarja egy cserkészgyerkőc, aki az emelkedés pillanatában éppen a verandán tartózkodott.

 

Átfutott az agyamon még a vetítés előtt, hogy egy mogorva, szótlan vénember és egy kis, pufi, nem éppen szófukar gyerkőc nem lesznek-e idegesítőek. De már akkor is azt mondtam magamban: Kár aggódni, ez egy Pixar mű. Fredricksen már a kezdetektől fogva szimpatikus, a kezdő, szinte dumamentes képsorokban szinte azonnal megkedveljük a figurát. Russell pedig rengeteg poént szolgáltat, mindegyiken lehet mosolyogni vagy nevetni. Az őserdőben pedig nem csak ketten nyomulnak előre a cél felé, feltűnnek a mellékszereplők. A kengyelfutó gyalogkakukkra hasonlító Kevinnel becézett madár csapódik kettejükhöz, később pedig egy beszélő kutya is segíti őket kalandjuk során. Némi idő elteltével pedig Fredricksen találkozik példaképével, aki a történetben a negatív figura. Mikor Fredricksen és Muntz együtt látható egy jelentben az olyan, mintha a készítők Walter Matthaut és Kirk Douglast eresztették volna össze.

 

 

 

A Pixar hozta a szokásos kiváló színvonalat ismét, ezúttal is szépen adagolta a poénokat, a drámát és a kalandfilmet, egyik se fekszi meg a néző gyomrát.. Az elején még ráérősen történnek az események, a vége felé pedig egyre jobban rákapcsolnak a készítők és az öreges öregúr is akcióba lendül, de nem Supermanként, csak úgy a korához illő módon. Fredricksen az elején még csak magával, illetve a fontos emlékeket hordozó házával foglalkozik, később viszont már nem csak magával, illetve a kitűzött céllal törődik, idővel rádöbben arra, hogy létezik más fontosabb dolog is a világon.

 

Nem is tudom meg kell-e említenem a látványt, ami terén ismét jelesre vizsgázott a stúdió. A nagy konkurencia, a DreamWorks leginkább csak a látványra hajt, a történetről és a többi „apróságról” rendszerint elfeledkezik és gyakran mutat be olyan animációs filmeket, amiből rengeteg dolog hiányzik. A Fel! esetében viszont minden a helyén van, a szereplőktől, a történeten át a látványig, az év legjobb animációs filmjével van dolgunk, nehezen tudom elképzelni, hogy ebben az évben rá tudjon verni még bármi erre az alkotásra a műfajon belül.

 

imdb: 8,6

rottentomatoes: 98 %

 

Büdzsé: 175 millió dollár

Amerikai bevétel: 292,6 millió dollár

Eddigi összbevétel: 458,1 millió dollár

 

Címkék: up animáció iromány

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr281454860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2009.10.16. 20:53:11

Nekem is nagyon tetszett, főleg az első fél óra (Fredricksen házasságának a története 5 percben, egy mondat nélkül - mesteri). Ami utána jön az is átlag feletti, és ilyet csak a Pixar tud.
Mindemellett a Lecsó és a Wall-e után egy kis visszaesés ez a film, de csak hajszálnyit.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.16. 20:56:54

@kaamir: No igen, az első percek teljesen meghatóak voltak, ha kicsit érzékenyebb vagyok biztos elővettem volna a zsepit:)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2009.10.16. 21:39:07

Lecsó nekem nagy csalódás, ha azzal a hajszállal gyengébb elalszom. Wall-e azért más kategória, nekem mint a Lecsó. Kominbra eme cikke elgondolkodtatott, hogy mégiscsak megéri moziba megnézni...

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.10.17. 08:26:32

@koimbra: már megint nem látom a százalékodat...;-)

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.10.17. 08:41:58

@koimbra: már megint nem látom a százalékod...légyszi;-)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.17. 12:48:55

@Krizzta: Gondoltam felesleges kitenni:) 95 %-ot megérdemel simán.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.10.17. 19:39:27

@koimbra: pedig nem dobálod feleslegesen...nna, akkor ráveszem magam megnézni;-)

Shyllard 2009.10.17. 23:36:42

9-et láttad már? Remélem annál jobb lesz, mert sztem az ezéviek közül eddig az volt a legjobb :S Azér 95% szép, remélem még adják a moziban!

Turisas · http://alfaomega.blog.hu 2009.10.18. 00:47:18

@Shyllard: csütörtökön mutatták be... Egyébként valóban kiváló volt. Ja, és ne feledkezzünk meg a "bemelegítő" rövidfilmről se (Partly Cloudy). Vicces, morbid, és kreatív :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.18. 02:15:37

@Shyllard: Láttam, nekem nem tetszett 9, pedig azt hittem Tim Burton produceri felügyelete alatt azért ennél jobb animációs film fog születni.

A Fel-t csütörtöktől adják, szóval biztos meg tudod nézni a mozikban.

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.10.20. 18:42:00

@koimbra: 9 tényleg nem lett túl jó, nagyot csalódtam benne, pedig ígéretesnek tűnt a trailerek alapján.
Az Up meg egyszerűen baromi jó, még a hibái ellenére is, nincs szívem bántani, pedig a megszemélyesített kutyákért járna egy kis dorgálás a Pixarnak

Neolith 2009.10.20. 19:58:33

Mesteri. Nagyon tetszett. A kutyával az élen... Az én szememben szinte hibátlan a Pixar. És most hogy jönnek a ToyStory 3-mal úgy érzem nem is nagyon fognak itt hibázni, pedig nagy a tét :):)

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.11.10. 06:01:15

Megnéztük most vasárnap, tényleg nagyon jó, aranyos volt! A lányomnak Doug volt a kedvence, tisztára izgult, mikor lelökték a többiek:)

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.11.10. 09:33:03

Kicsit más vélemény!
Sajna nem ezt vártam. Pedig szerettem volna.
Az első fél óra parádés. (Nekem pl. igenis egy könnycsepp is előjött a visszaemlékezés végén)
Utána, meg egyszerűen nem hittem el, hogy itt beszélő kutyák lesznek! Oké.
Animációs film, de akkor az a szerencsétlen Kevin madár már miért nem tudott? Arra is kitalálhattak volna valami. Engem idegesítettek a kutyák. És szerintem még a "főhős" (elfelejtettem a nevét) kutyus sem volt valami jó fej. Szerintem.
A gonosz jelenléte valahogy nem illett ide.
Az animációról meg csak annyit, hogy egyszerűen tökéletes. A Pixárnál ez már nem dicséret!
A srácról nekem mindig egy krumpli jutott az eszembe. Carl viszont "jófej" volt, csíptem.
Azt hiszem a Wall-e után túl nagyot vártam. Kár.
Lehet fáradt voltam, de a felétől nem az igazi. Ami még tetszett esetleg benne az a zene.
Nem mondom, hogy unatkoztam rajta, de a film nézése közben mindig elkalandoztak a gondolataim más felé.
Olyan 65% !

Elanor_ 2009.11.10. 21:50:19

én 3D-ben láttam a minap, ráadásul életem első 3D-je volt, ennek ellenére sajnos nem tudom azt mondani, h lenyűgözött a látvány, mert voltak részletek olyannyira elnagyolva, h az már zavart. és a karakterek is idegesítettek, meg a dramaturgia is. jó tudom, ez elsősorban gyerekeknek készült, de azok sem hülyék :)
pl. nem értettem, miért nem lehet azt a tetű házat kikötni, amíg erre-arra bóklászgattak. na mindegy. nálam jó, ha 60%. :)

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.11.10. 22:21:52

@Elanor_: "elnagyolva" Én mondtam, hogy az egész gyerek egy nagy krumpli volt!
És az öreg orra is nagy volt. :)

b0lha 2009.11.18. 04:16:42

hat en nem olvastam a kommenteket, nem olvastam a kritikat, mert annnyira, de annnnnnnnnnyira, de ANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNYIRA el vagyok varazsolodva ettol a filmtol, hogy meg most is raz a hideg. a wall-e utan azt mondtam, ennel aranyosabb nincs. es van. az eg aldjon pixar, es tartson meg sokaig. amen.

Shyllard 2009.12.05. 15:33:04

A Wall-E se tetszett és ebben is csak csalódni tudtam. Sry, de szerintem szar volt az egész, első tíz perc nagyon hangulatos volt, de amint megjelent az az idegesítő kis p*cs, az egész el lett cseszve. Meg a retardált kutyák is qrva irritálóak voltak... Nálam nem ér többet 48%-nál...
Ennek ellenére remélem, hogy a Toy Story 3 nem rombolja le az első két rész dicsőségét, mert az az utolsó reményem, hogy lássak végre egy olyan új mesét, ami még jó is. Ha meg abban is csalódok, akkor bájbáj animációsok és már nem is fogok mást megnézni mesében, mint a régi Disney-eket. Meg Micimackót... :(
süti beállítások módosítása