Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Carriers

2009.12.10. 22:01 koimbra 7 komment

 

Egy ideje már dobozban van a Carriers, 2007-ben elkészült és azóta csak rakódott rá a porréteg valamelyik raktárban. Hogy miért vették elő idén? Erre két lehetséges magyarázat is akad. Az egyik, hogy Chris Pine ismertté vált a Star Treknek köszönhetően, a másik pedig, hogy világjárvány van, sok helyütt felütötte a félelem, de egyelőre nem áll úgy a helyzet, hogy az emberiség nagy része elhalálozzon.

 

Egy kocsi repeszt a kihalt országúton, a sofőr vígan sörözik és a sebességhatár felett száguld a lopott Mecedes-zel. Még hárman tartózkodnak rajta kívül a suhanó autóban és mindez nem érdekli őket. Egy globális epidémia miatt ugyanis az emberek többsége elhalálozott, ellenszer nincs, a túlélők pedig próbálnak nem egy légtérbe kerülni a fertőzöttekkel és minden új helyen először fertőtlenítenek és sterilizálnak, aztán jöhet a többi. A kvartett összeakad egy férfival és annak fiával, azt állítják van egy hely, ahol van ellenszer, oda szeretnének eljutni, így a kis csapat erre veszi az irányt.

 

 

A film elején nincsen semmiféle magyarázat a járvánnyal kapcsolatban, nincsenek kétségbeesett arcok és nem mutatják, ahogy több milliárdnyian haláloznak el, nincs semmi bevezetés, egyszerűen akkor vesszük fel a fonalat, mikor már a katasztrófa nagy részén már túl vannak a szereplők. Sehol semmi mozgás, nyüzsi, csak a kihalt városok és országutak. Láthatunk néhány cefetül festő hullát és beteget, de őket se mutatják túl sokszor.

 

Az effektekkel spóroltak, nem egy látványos posztapokaliptikus produkciót hoztak össze, hanem inkább egy drámát nyomták az előtérbe. A főhősöket nem csak száguldozás közben láthatjuk, olykor betörnek ide-oda és többször kell kegyetlen, nehéz döntéseket meghozniuk, de a Brian (Chris Pine) által lefektetett szabályok egyértelműek, ehhez mereven ragaszkodik is (egy ideig). Több helyen is hagyják az egyes szereplők francba az emberi érzéseket, ha a lét a tét, akkor nincs helye érzelmeknek. Ugyanakkor a néző is elgondolkodhat, hogy az adott helyzetben vajon miképp cselekedne. Elővenné a stukkerét és golyót eresztene egy másik túlélőbe, csak mert annál van benzin. Ha az egyik társad megbetegszik, vajon sorsára hagyná-e?

 

 

Elrágódhatna ezen az ember, ha jól lenne előadva a történet, ha működne a film. Nem mondom, hogy rossz lenne a Carriers, csak valahogy, valamiért nem átérezhető a reménytelenség, nem tudtam beleélni magam a szereplők helyzetébe. Ez pedig nagyrészt Pine és Piper Parabo, az előbbi ráérzett a szerepre ugyan, de mégis olyan felemás a teljesítménye, utóbbi teljesítménye pedig teljesen halovány. Nem hagyhatták ki azt a szokásos dolgot sem, hogy az egyik szereplő megfertőződik, de a világért se szólna a többieknek. Mégis miben reménykedik és nem fél, hogy a többiek is elkapják tőle? Eléggé idegesítő.

 

40 %-nál többet nem tudok rá adni, nem volt izgalmas, az egész film egy kihagyott ziccer, egy újravágás ráfért volna a filmre, de az is lehet, hogy a stúdió magasról tett az egészre, lemondóan legyintett a produkcióra, mikor 2 évvel ezelőtt beraktározták valahova. Arra talán választ adhattak volna, hogy miért vagy hogy tört ki a vírus, de az a válasz eléggé megemészthetetlen volt, hogy miért pont a tengerpartra igyekszik a kvartett.

 

imdb: 6,4

rottentomatoes: 71 %

 

Amerikai bevétel: 104,352 dollár

Összbevétel: 1,04 millió dollár

 

Címkék: thriller iromány dráma 40 % carriers

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr471588761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.12.11. 09:15:10

szerintem bőven jó volt, voltak benne izgalmas részek, de azért egy újravágás tényleg nem rontott volna a helyzeten.

szerintem meg pont ez a jó, nem mondják el hogyan tört ki, hisz lehet, hogy ők sem tudják.

az meg egyszerű, hogy mért pont oda mennek, el is hangzik a filmben. mert a környéken összvissz egy ház van, és semmi más azon kívül. :)

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.12.11. 09:44:11

Nem győzött meg engem sem...
Piper Perabo színésznő egyáltalán?

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.12.11. 09:45:33

de a fertőzött gyerek lány volt;P

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.12.11. 09:48:34

@freakin': De a magyarázat eléggé hülyeségnek hangzott.
Több volt ebben a filmben, de nem használták ki.

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.12.11. 11:16:11

@koimbra: hát hülyeségnek hülyeség, de valszeg én is olyan helyre mennék, ahol nincsenek emberek, ergo el sem kaphatom a ferzőtést :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.12.11. 11:19:05

@freakin': Itt se nagyon találkoztak emberekkel:)
süti beállítások módosítása