Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A közellenség (Enemy of the State)

2009.12.13. 21:35 koimbra 3 komment

 

Biztonságban érzed magad? Úgy gondolod, hogy rólad aztán senki nem tudhat meg semmit? Rosszul hiszed, a mai modern világban néhány kattintás a megfelelő helyen és máris köpi rólad az adatokat a rendszer. Figyelemmel tudják követni mikor és mennyit vettél le a bankkártyádról, mihez használtad a hitelkártyád, kinek és mennyit utaltál, kivel és mennyit beszéltél telefonon, amelynek segítségével bárhol, bármikor meg tudják mondani merre jársz. Ráadásul nyomon tudnak követni a városokban fellelhető kamerák segítségével, plusz van egy rakás kémműhold a fejünk felett, no meg ott az iwiw is,  amivel adatokat szolgáltatsz magadról. Bizonyára van köztetek egy-két olyan ember, aki tudna mesélni néhány dolgot, úgy érzi lehallgatják, követik, stb. Nekem is mondta már egynémely ismerősöm, aki azt tapasztalta, hogy a mobiltelefonja magától bekapcsol, úgy véli csak azt nézték meg, hogy merre tartózkodik éppen, olyan is akad aki nem úgy gondolja, hogy lehallgatják, mivel egyszer beindult a már megtelt hangpostája és leadta azt, amit korábban az asztaltársaságával beszélt.

Ugyan, úgy gondoljátok csak rossz fiúkat követi a rendszer? Will Smith is így érezte a filmben, aztán meg bujdokolhatott a megfigyelő műholdak elől.

Robert Dean (Will Smith) ügyész sikeresen végzi a munkáját, van egy szerető felesége, a bűnözők persze nem bírják a képét, de ez így van rendjén. Egy alkalommal birtokába jut egy felvétel, amelyen egy nagyon fontos személy megölése látható. Dean erről mit sem tud, csak azt veszi észre, hogy fenekestül felfordul az élete, ugyanis bizonyos emberek nem szeretnék, ha nyilvánosságra kerülne az anyag, ezért kicsit megizzasztják emberünk. Bankszámlája lenullázódik, állásából kirúgják, feleségének kompromitáló képeket küldenek róla, ruházatába pedig fél tucat jeladót telepítenek, ennek tetejébe még műholddal is követik minden egyes lépését. Dean csak egy emberhez fordulhat, Brillhez (Gene Hackman), aki fű alatt többször segítette már a munkájában.

Jerry Bruckheimer és Don Simpson már a 90-es évek elején szerették volna megcsinálni a filmet, de csak jó pár év múlva lett belőle valami Tony Scott először vissza is utasított a rendezést, Gene Hackmant pedig többször nemet mondott. A főszerepre pedig Tom Cruise-t nézték, de egyeztetési problémák miatt nem tudta elvállalni az ügyész karakterét, csak később jött szóba Will Smith neve.

Már A hálózat csapdájában is bemutatták, mire képesek egyesek, csak hogy megszerezzék azt az információt vagy dolgot, amire leginkább vágynak. Akkor Sandra Bullock vesztett el egycsapásra mindent, most pedig Will Smith az áldozat. Nem is olyan nehéz elképzelni a látottakat, ugyanakkor ennek fényében eléggé hihetetlen, hogy egyes bűnözőket miért is képtelenek elkapni, hiszen a mai modern technika segítségével úgy tűnik csak azt nem kerítik kézre, akit nem akarnak.

Smith lázasan menekül az üldözői elől, Hackman pedig mondja az érdekességeket a lehallgató rendszerekről, műholdakról és egyéb bölcsességeket is megoszt a főhőssel („Egy hitelét vesztett embert senki nem vesz komolyan”). Scott végzi szépen a munkáját, hamar megtörténik a gyilkosság, majd kezdetét veszi a hajsza a felvétel után és a rendező ebben van csak igazán otthon, nem kedveli, ha nem történik semmi, így folyamatosan menekülnek, lövöldöznek, robbantanak, a szusszanásnyi szünetekben pedig a megfigyelésekről és a lehallgatásokról mondanak pár érdekességeket.

A film a paranoiára épít, sikerrel. Az egy dolog, hogy izgalmas, szórakoztató, de ugyanakkor teljes mértékben hihető is, ami a szemünk előtt pereg. Mit számít a magánélet szentsége, ha egyes fejeseknek kedve szottyan bármikor beleférkőzik a magánéletebe és akkor nem tudod elmondani, hogy unatkozol és nem történik semmi. 90 %-ot megérdemel a Közellenség.

imdb: 7,2
rottentomatoes: 70 %

Büdzsé: 90 millió dollár
Amerikai bevétel: 111,5 millió dollár
Összbevétel: 250,6 millió dollár

 

Címkék: akció thriller iromány 90 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr991595233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2009.12.14. 00:48:23

Jó régen láttam már, de érdekes film az biztos.

nikodémus 2010.02.25. 13:18:26

A végefelé átment kicsit irreálisba, de egynek jó volt. Gene Hackman meg a főgenyó Jon Voigt pedig jól alakított.
És hol tartunk már azóta lehallgatásban...
süti beállítások módosítása