Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

James Cameron, a világ ura

2009.12.17. 20:30 koimbra 24 komment

A Piranha 2 után szerintem senki nem tett volna arra egy lyukas garast sem, hogy James Cameronból elismert, Oscar-díjas rendező válik, aki majd egyszer a bevételi listák élén fog tanyázni és olyan rekordot fog felállítani, amit csak nehezen fognak megdönteni. Az iromány összeállításában a wikipediát és az imdb-t használtam.

 

Cameron Kanadában született és gyerekkorát Chippawában töltötte, később családjával együtt Kaliforniába költöztek, Brea városában telepedtek le, itt a Call State-Fullerton egyetemre járt, miután lediplomázott teherautósofőrként dolgozott, amikor pedig ideje engedte írogatott.. A Csillagok háborúja megtekintése után döntött úgy, hogy a filmszakmában fog elhelyezkedni. Elolvasta Syd Field könyvét, a Screenplayt, aztán két barátjával együtt megírta a Xenogenesis forgatókönyvét, majd kikölcsönözték a forgatáshoz szükséges felszerelést és leforgatták a 10 perces sci-fit. Később a Roger Corman Studiosnál helyezkedett el, ahol alacsony költségvetésű, gyorsan összedobott filmeket gyártottak. Cameron makettkészítőként tevékenykedett, dolgozott a Battle Beyond the Stars sci-fi akcifófilmben és John Carpenter rendezésében készült Menekülés New Yorkból produkcióhoz is készített maketteket. Részt vett az Android és a Galaxy of Terror elkészítésében is.

 

Corman segítségével kapta meg első rendező feladatát, Cameron eredetileg csupán speciális effektesként vett volna részt a filmben, de a rendező távozásával ő dirigálhatta le a filmet, sokan úgy vélik, hogy a forgatókönyvet is ő írta H. A. Milton néven.. A forgatás mostoha körülmények között forgatott, a stábtagok egy része nem is beszélt angolul, a halakat is neki kellett megalkotni, mivel nem volt megelégedve a kapott makettekkel. A producerrel sem tudott kijönni, ráadásul Cameron a leforgatott anyagot se nézhette meg és a vágószobába se engedték be. Miközben a producerek Cannes-ban időztek Cameron bejutott a római vágóhelyiségbe és elkészítette a saját verzióját, amit később ismét újravágtak a fejesek. De legalább Lance Henriksennel összebarátkozott, a színész később be is került a rendező néhány filmjébe. Ezen kívül volt még egy pozitívuma a Piranha 2-nek, a rendező a nagy nyomás miatt egy olyan rémálmot látott, amelyben a tűzből kiemelkedik egy robot, aki meg akarta ölni őt, ez adta az ötletet a Terminátorhoz.

 

Hozzá is látott a forgatókönyv megírásához, majd házalni kezdett vele a stúdióknál. Sokakat érdekelt a szkript, de nem akarták egy olyan rendezőre bízni a rendezést, aki eddig csak egy pocsék és bukott filmmel tudott előrukkolni. Végül a Hemdale Filmet viszont nem csak a szkript érdekelte, de beleegyeztek abba is, hogy Cameron rendezze a produkciót. Melléjük még beszállt a Pacific Western Productions is, amelyet Gale Ann Hurd hozott létre. Hurd egy dollárért vette meg a forgatókönyvet. A főbb szerepekre szóba jött Jürgen Prochnow, Mel Gibson neve, sőt O.J. Simpsont is szerették volna megnyerni a filmhez, ám a producerek úgy vélték, hogy az emberek nem vennék komolyan a hidegvérű gyilkológép szerepében. Cameron Lance Henriksenre osztotta először a Halálosztó figuráját és Arnold Schwarzeneggerl lett volna Sarah Connor védelmezője, de az osztrák tölgy úgy vélte, hogy sokkal jobban állna neki, ha a Terminátort játszaná el. Connor szerepére rengeteg színésznőt szemeltek ki, Cameron Bridget Fondát szerette volna megnyerni, de nem vállalta, majd Kate Capshaw és Kathleen Turner neve is felmerült, ők egyeztetési problémák miatt végül nem nem tudtak részt venni a munkálatokban. Debra Winger játszhatta volna Sarah Connort, ám később meggondolta magát. Legvégül Linda Hamiltonnál landolt a szerep. Cameron Connor figuráját első feleségéről Sharon Williamsről mintázta, a házasságuk a forgatás alatt ért véget, majd 1985-ben hozzáment Hurdhöz, a film produceréhez.

Harlan Ellison sci-fi író beperelte Cameront, mivel úgy vélte, hogy az Outer Limits két részéből lopta az ötletét, végül peren kívül megegyeztek. A Terminátor sikeressé vált, annak ellenére, hogy a forgalmazó nem vitte túlzásba a film reklámozását, ezért Cameron össze is rúgta a port velük.

 

A forgatást 9 hónappal kellett elhalasztani, mivel Schwarzeneggernek más irányú elfoglaltsága volt, a Conan, a pusztítóban kellett játszania. Ez idő alatt Cameron nem unatkozott, két forgatókönyvön is ügyködött, az egyik a Rambo folytatása, aminek a First Blood II: The Mission címet adta, azonban ezt később Sylvester Stallone átdolgozta. Sok negatív kritika és vélemény született a film politikai tartalmával kapcsolatban Cameron elmondása szerint ehhez a dologhoz neki semmi köze nem volt, Stallone keze munkájának az eredménye. Ettől függetlenül Cameron Arany-Málnát kapott.

 

A második A bolygó neve: Halál forgatókönyve volt.  A Fox fejesei először nem is akartak még egy Alien filmet, úgy érezték, hogy nem éri meg folytatni, annyit nem hozott a konyhára az első rész, ám amikor elolvasták Cameron még befejezetlen forgatókönyvét teljesen el voltak ragadtatva tőle, de arról hallani sem akartak, hogy ő rendezze a filmet. Végül egy ajánlattal álltak elő, ha sikeres lesz a Terminátor, akkor elkészítheti az Alienst. A stúdió viszont szűkmarkúan bánt a költségvetéssel, kevesebbet adtak rá, mint amennyi szükséges lett volna, de Cameron ügyesen megoldotta a feladatát, utólag az is kiderült, hogy egyes helyeken azért olyan szemcsés a kép, hogy ne látszódjanak a huzalok, kábelek, stb. Sigourney Weaver eleinte nem is akart részt venni a folytatásban, a stúdió utasításba adta Cameronnak, hogy tegyen le eléjük egy olyan forgatókönyvet is, amelyben nem szerepel Ripley karaktere, erre azonban nem volt hajlandó. Később sikerült meggyőznie Weavert, aki kiállt a rendező mellett, mikor a stúdió nem akarta Cameron változatát bemutatni a mozikban, végül a rendezői verzió is napvilágot látott videón.
James Remar kapta Hicks tizedes szerepét, de már a forgatás elején összeveszett Cameronnal , a színész távozott és Michael Biehn-re bízta a figura megformálását.

Az első részben látott Narcissus díszleteit és tervrajzait nem találták sehol, ezért Cameron újra felépítette azt. Az idegenek fészkét a Batmanben is felhasználták, olyan jól sikerült megcsinálni, hogy a kellékeseknek nem is kellett rajta javítani semmit.
7 Oscarra jelölték a filmet, amiből kettőt, a legjobb hang és a legjobb vizuális effektek díját haza is vihette, világszerte pedig 131 millió dollárt hozott a sci-fi horror a mozikban.

 

A mélység titka ötlete 17 éves korában, az egyik órán született meg Cameron fejében, majd írt is egy novellát, ennek története egy óceán alatti laboratóriumban játszódik, ahol tudósok dolgoznak. Az Aliens munkálatai alatt látott a tévében egy dokumentumfilmet, melyben az Atlani-óceán felszíne alatt különféle járművekkel dolgoztak. Ez ismét beindította fantáziáját és eszébe ötlött a régi novellája. Megbeszélte Gale Ann Hurd producerrel, hogy ez lesz a következő, amit elkészítenek. Cameron először a Bahamákon akart forgatni, majd szóba jött Málta is, végül Dél- Kaliforniában egy félkész atomerőműbe fészkelte be magát a stáb, ahol az egyik medencét 7,5 millió, a másikat pedig 2,5 millió gallon vízzel engedtek tele. Cameron hiteles jeleneteket akart mindenáron, ezért a kaszkadőrök helyett a színészeivel végeztette el a veszélyes helyzeteket is, egy alkalommal Ed Harris majdnem vízbe fulladt, Lance Henriksen pedig már az elején összeveszett Cameronnal, be se került a filmbe és azóta se szerepelt a rendező filmjeiben.

41 millió dollár volt a film költségvetése, ám Cameron jóval túllépte a keretet, a büdzsé végül 70 millió dollárt tett ki, a kasszáknál nem teljesített jól, az összbevétele 90 millió dollár volt (amerikai bevétel 54,4 millió dollár) legdrágább film.

4 Oscarra jelölték, a legjobb vizuális effektek-díját meg is kapta és 90 millió dollárt termelt a filmszínházakban a produkció. Pár évre rá napvilágra került a rendezői változat is, ami fél órával hosszabb, mint a mozikban látott verzió.

A forgatás végén jelentette be Cameron és Hurd, hogy elválnak, 1989-ben ez is meg is történt, majd még ebben az évben a rendező hozzáment Kathryn Bigelowhoz, majd két év után különváltak az útjaik.

 

Többször szóba került a Terminátor folytatása, Schwarzeneggert is érdekelte a film, így hozzá is láttak az előkészületekhez. Először azonban azt kellett tisztázni, hogy kinél is vannak a folytatás jogai és hogy a speciális effektek eljutottak-e már arra a szintre, ami szükséges a produkció elkészítéséhez. A mélység titka forgatása alatt ez utóbbi tisztázódott, Cameron látta, hogy mire képesek az ILM-nél. A jogokat pedig a Carolco szerezte meg, ami után zöld utat adott a folytatásnak.

A T-1000-es szerepét Billy Idolnak szánta a rendező, ám az énekes megsérült a forgatás előtt, majd fontolóra vették Michael Biehnt is, de végül elvetették az ötletet, mivel úgy vélte Cameron, hogy ez csak összezavarná a közönséget.

100 millió dollárba került volna a film, ami így is a legdrágább produkciónak számított, de még ezt is sikerült túllépni. Ám megérte, mivel közel 520 milliós bevételre tett szert a folytatás.

Az Akadémia hat díjra jelölte, ebből négyet megkapott.

 

Cameron három év  után tért vissza a mozikba A két tűz között akció-vígjátékkal, amely a Titkolt titkos ügynök francia film feldolgozása volt. A rendező megalapította saját vizuális effektusokat készítő cégét (Stan Winstonnal és Scott Ross-szal) és immár a Digital Domain szolgáltatta a látványt.

Schwarzenegger már Az utolsó akcióhős előtt leszerződött a filmre, de Cameron ekkor éppen a Strange Days - A halál napjával volt elfoglalva, amelynél producerként tevékenykedett és az ex-felesége, Kathryn Bigelow rendezte a filmet.

A Két tűz között 110 millió dollárba került és 379 millió dollárt termelt világszerte a mozikban, jelölték a legjobb vizuális effektus díjára a produkciót.
Úgy volt, hogy lesz folytatása is, 2002-ben érkezett volna, ám 2001 szeptember 11-e után elvetették az ötletet.

 

Cameron nagy érdeklődéssel tekintett a Titanicra, úgy döntött, hogy meg is írja a forgatókönyvet, aminek középpontjában egy love story áll. Még a forgatás előtt többször lemerült a roncsokhoz, hogy felvételeket készítsen a félbetört hajóról, hat hónapot szánt arra, hogy a tragédia körülményeinek utánajárjon.

Rose szerepére Gwyneth Paltrow jelentkezett, de Kate Winslet lett a befutó. A stúdió Matthew McConaughe-t akarta a főszerepre, viszont Cameronnak nem tetszett az ötlet, kiesett a rostán Christian Bale is, mivel nem akart brit színészt a főszerepre. A kapitányt Robert De Niro formálhatta volna meg, de sajnos beteg volt ekkor a színész. Hockley szerepére pedig felmerült Jack Davenport és Michael Biehn neve is, végül Billy Zane lett a befutó.

A Harland és Wolff hajógyár, a Titanic készítője is segített a rendezőnek, a cég megmutatta a neki a tervrajzokat, Cameron mindenképp úgy akarta volna bemutatni a Titanicot, ahogy az a valóságban is kinézett, ezért ugyanazokat a cégeket kérte fel a makettek, díszletek megalkotására, amelyek az eredeti hajóhoz szállították az anyagokat. Később a hajót szétszedték és eladták, hogy fedezni lehessen a kiadásokat.

A költségvetést is jelentősen túllépte, 200 millió dollárt emésztett fel a produkció (bár 300 millióról is lehetett hallani. A Fox stúdió kénytelen volt a Paramounttól kölcsönkérni, hogy be tudják fejezni a filmet. Még be se mutatták a  produkciót, de sokan máris temetni kezdték Cameron karrierjét, gúnyos cikkek jelentek meg a sajtóban, nem igazán hitték ekkor, hogy profitképes lesz a mű. 28,6 millió dollárral nyitott az első hétvégéjén, a másodikon 35,4  milliót hozott, a harmadik víkenden pedig 33,3-at termelt. Amerikában 600 millió dollár lett a végösszeg, az összbevétele pedig meghaladta az 1,8 milliárd dollárt, ezt azóta se tudta senki megközelíteni.
14 Oscarra jelölték, ebből 11-et megkapott, miközben Cameron átvette az Oscart, akkor  mondta, hogy Én vagyok a világ ura (I’m the king of the world), a rendező a filmből idézett, de nem kizárt, hogy komolyan is gondolta. Csak két olyan produkció  van, amely ugyanyennyi Oscarral távozhatott a show-ról, a Ben Hur és a Gyűrűk ura: A király visszatér.

 

Cameron több évig élt együtt Linda Hamiltonnal, 1997-ben kimondták a boldogító igen, majd 2 évre rá jöhetett a válóperes ügyvéd. 2000-ben nőül vette Suzy Amist, akit a Titanic forgatása alatt ismert meg.

 

A Titanic után nem rendezett nagyjátékfilmet, ez nem jelenti azt, hogy Cameron nem is csinált semmit az eltelt időszakban. Még a Titanic forgatása alatt keresték meg A majmok bolygó remake ötletével, meg is írta volna a forgatókönyvet, de aztán végül kiszállt a projektből. Ügyködött a Pókember filmváltozatán, a Carolconak prezentált is egy 45 oldalas történetet és azt szerette volna , ha Michael Biehn játssza a főszerepet, ám mikor a stúdió csődbe ment az MGM vette meg a korábbi forgatókönyveket. Az MGM aztán átadta a Columbiának az egészet, cserébe azt kérte, hogy ne készítsék el a saját James Bond változatukat. A Columbiánál David Koepp írta a forgatókönyvet, az első vázlatok azonban szóról szóra megegyeztek azzal, amit korábban Cameron írt, így Koepp újra átdolgozta az egészet, bár így is voltak benne egyezések (pl. az Cameron ötlete volna, hogy ne legyen hálóvető a filmben). 2000-ben indította útjára a Dark Angel sorozatot, amely 2 évadot élt meg. Úgy volt, hogy megrendezi a Solarist, amely Andrej Tarkovszkij filmjének a feldolgozása lett (ami Stanislaw Lem regényéből készült), végül csak producerként vett részt a munkálatokban, Steven Soderberghnek engedte át a direktori posztot.

 

Cameron ezek után dokumentumfilmekkel jelentkezett, a Bismarck német csatahajóról rendezett egy alkotást, majd a Ghost in the Abyss művet készítette el, ezt követte  a Aliens of the Deep. Aztán a producere volt a Last Mysteries of the Titanic, Titanic Adventure, The Exodus Decoded, The Lost Tomb of Jesus dokumentumfilmeknek.

 

Idén azonban ismét visszatér, a megaköltségvetésű Avatarral jelentkezik, amelyet ma mutatnak be nálunk. A film után nem tűnik el ismét a mozi világából, ugyanis jön majd az Avatar folytatása, szóba hozták a The Dive-val, amely egy romantikus történet lesz egy kubai búvárról és egy francia nőről. Pipin a búvár több búvár rekordot is megdöntött. Egy olyan embert kell elképzelni, mint akit Jean Reno alakított A nagy kékségben. 2002-ben felesége egy világcsúcsú kísérlet közben hunyt el, 171 m-re akart lejutni. Azt még most sem lehet pontosan tudni mi történt, sokan Pipint vélik hibásnak és pert is indítottak ellene. Szintén terítéken van a Doomsday Protocol, ennek története egy csapat űrlényről és emberről szól, akiknek különféle képességeik vannak és a feladatuk az, hogy megmentsék a Földet. A hét szamurájhoz hasonlítgatták korábban a forgatókönyvet. Szintén régóta tervezi a Battle Angel mozifilmet, Cameron elárulta, hogy ezt szeretné legközelebb elkészíteni.

 

Személy szerint eddig egyetlen pocsék filmet láttam tőle, ez pedig a Piranha 2 volt, a többi műve szórakoztató alkotás volt, többsége megérdemelten vált klasszikussá vált. Remélem sok jó produkciót fog még készíteni.

Címkék: rendezőportrék

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr131603301

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vérteszt vastagbélre (James Cameron: A halálosztó, 1984) 2011.05.18. 21:39:49

„A nukleáris tűz után évtizedek óta tombol a gépek háborúja az emberiség kipusztítására. A végső ütközetet azonban nem a jövőben vívják meg, hanem itt, jelenünkben. Ma este…” Késheggyel asztalba véstem, mint József Attila, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dejdő 2009.12.17. 21:09:19

Jó cikk! Szép élettörténet! Bár úgy gondolom és ezzel sokan egyet fognak érteni,Cameronal rohadt nehéz lehet kijönni,ebben a cikkben is vagy 5-ször olvastam hogy összebalhézott valakivel:) ezek szerint csak benne lehet a hiba! és tutira van is! Egy igazi seggfej....de akkor is "Ő a Világ ura" :D és tényleg fasza filmjei vannak!

nyuszisz 2009.12.17. 21:22:44

Számomra sem a világ ura, egyetlen filmje sem a kedvencem. Persze az Avatart nekem is "muszáj volt" megnéznem :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.17. 21:23:51

@Dejdő: Igazi seggfej..:) Mondjuk, az ilyen autoriter, megalomániás arcok sosem jófejek. Tehetséges projektmenedszer a faszi, de rendezőnek erős középszer. Bay-Emmerich vonal. Spielberg lényegesen jobb rendező nála, Coppola is, ha már az ilyen gigakategóriáról van szó.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.17. 21:26:17

@efes: De Gondryval, Paul Thomas Andersonnal, Coenékkel összevetve lófütty a csávó. És ez még mindig a kommersz level... :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.12.17. 21:35:22

@efes: Bárcsak ilyen középszerű rendezők rohangálnának Hollywoodban. :)

nyuszisz 2009.12.17. 21:44:16

Az a baj, hogy ő írja a forgatókönyveket is.

Dejdő 2009.12.17. 21:52:27

Efes! Kösszi! Nem merme azt mondnai hoyg középszerű lenne! Bay-el nem emlegetném egy kalap alatt:$ szerintme sok jó rendező van és mindegyikük a maga műfajában zseniális! Cameron ha megmarad a sci-fi vonalon akkor jó! Titanic kivéve!!!

Spawn85 2009.12.17. 22:40:58

Nagyon jó lett ez az írás. :)

Nekem amúgy Cameron filmjei közül a "Piranha 2" és az "Aliens" teljesen kimaradtak, egyszer sem láttam őket, a "Titanic" pedig nem tetszett túlzottan. Viszont a "Dark Angel" a kedvenc TV-sorozatom a mai napig, kár, hogy csak két évadot ért meg. Állítólag felmerült, hogy készítenének egy lezáró mozifilmet (aminek amúgy örülnék), de én ebben kételkedem, hiszen Cameron mostanság elég elfoglalt lesz, plusz az eredeti szereplőgárda nem lenne egyszerű "összerántani".

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.12.17. 23:02:58

Gratula az íráshoz - még több ilyet :). Cameron nekem a műfajában első számú kedvencem, meglátjuk, az Avatar-nak sikerül -e lerombolnia e nimbuszt.

sjbee 2009.12.17. 23:13:37

"Cameron Lance Henriksenre osztotta először a Halálosztó figuráját és Arnold Schwarzeneggerl lett volna Sarah Connor védelmezője, de az osztrák tölgy úgy vélte, hogy sokkal jobban állna neki, ha a Terminátort játszaná el."

Ezen majdnem beszartam :D ehhehe
sztem javítsd ki az osztrák tölgyet :)

sjbee 2009.12.17. 23:17:02

@sjbee:
Visszaszívva, csak benéztem a szöveget :D
De az "osztrák tölgy" így is tetszik

BeniMan 2009.12.17. 23:20:27

Épp most láttam az Avatart. Szerintem egyszerűen fantasztikus. A képvilág lenyűgöző és tökéletes, Sam Worthington nagyon jó de nálam Stephen Lang -Quaritch- viszi a prímet nálam Oscart ér az alakítása. Giovanni Ribisi pedig nagy kedvencem lett rengeteg nagyon nagy beszólása van a filmben, ő szállítja a poénokat a filmben. Egyszóval Cameron már megint megcsinálta!!!!!

izbiz 2009.12.17. 23:24:31

Nagyon részletes, és tanulságos, meg hasznos írás.

Grat érte!

De a szóismétléseket ki lehetne gyomlálni? Nekem kicsit bántják a szemem.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.12.17. 23:25:40

Múltkor egyszer már megjegyeztem, hogy nekem a Titanic is nagyon tetszett pasi létemre!
Ámulva bámultam a moziban 3 órán keresztül.
Szerintem egy nagyon profin elkészített film. Az, hogy közben romantikus? Nem érdekel, ha jó a film!
A sztori meg ugye adott volt.(mármint a hajónak)

Spawn85 2009.12.17. 23:48:33

@duckit: Na igen a hajó sztorija adott volt, de nekem épp az volt a bajom azzal filmmel, hogy úgy éreztem, hogy a 3 órából kettő nem a Titanic-ról szól, holott az a film címe.

macdroog 2009.12.17. 23:56:02

Jó ez a kis biográfia, azért a pár elütésért pedig kár! Az én szememet is bántja!

Egyébként grat.

1443t 2009.12.18. 00:04:33

Cameron megint megcsinálta. Szerintem tökéletes a film. A Titanic anno meghatározta technikailag a következő évezredet, s most véleményem szerint az Avatar is ezt teszi majd. Egyébként nekem a Titanic is tetszett, bár igaz ami igaz, hogy egy kicsit nyálas volt, de az utolsó egy órában belendült Cameron. Ez erre a filmre is igaz. A végső csata nagyon állat.

Spawn85 2009.12.18. 00:14:18

@1443t: Na ez az. A "Titanic" utolsó egy órája nekem is tetszett. :)

Abban én is biztos vagyok, hogy az Avatar meghatározó tényező lesz a filmgyártás történetben, mindettől függetlenül szerintem azért nem tökéletes.

default-design 2009.12.19. 06:47:30

Valóban jó ez a cikk, de az teljesen hibás, hogy Pipin (Francisco Ferreras ) meghalt!!!
A szabadtüdős merülőnél jobban teljesítő felesége, Audrey halt meg rekordkísérlet közben (2002)! Mulasztásért hibáztatták a férjet - aki emiatt perelt...
Amúgy Pipin-ről és riválisáról már készült film 2001-ben (Ocean Men: Extreme Dive), de a "Nagy Kékség" sikereit nem érte el.

default-design 2009.12.19. 06:48:48

Erről a "halálos merülésről" írt is egy könyvet Pipín Ferreras.

Brekicc 2009.12.19. 11:38:31

Hát jónéhányszor rezgett a léc a segge alatt. De azért valóban nézhetetlen filmje nincs a csávónak.

Én mondjuk Spielberg-et pont nem szerettem sosem.

Neki is megvolt a korszaka a 90-es évek elején, de utána vissza kellett volna vonulnia. Ezzel a fostalicska új Indiana Jones-al, meg a Transformers 2-s garázdálkodásával teljesen lejáratja a nimbuszát.

DeToXXX 2010.01.11. 00:58:03

az abyss a legjobb filmje eddig. pont.

L'Angelus 2011.02.12. 21:59:51

A legjobb filmje a Terminátor 2. volt. Az Avatarral igen nagyot zuhant a szememben.
süti beállítások módosítása