Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Ördögi egyezségek

2010.01.26. 18:22 koimbra 16 komment

Az alábbi összeállítást Monanan küldte el nekem, köszönet érte.

 

Már itthon is adják a filmszínházak Terry Gilliam új filmjét, amiben a főhős eladja  lelkét az örök életért cserébe. Éltem a lehetőséggel, és összeszedtem pár filmet, amiben egyik –másik szereplő eladja a lelkét az alvilág urának. A lista nem teljes, és lehetnek benne spoilerek.

 

Prágai diák (Der Student von Prag) 1913

Egy szegény diák eladja a tükörképét az ördögnek a sikeresebb életért cserébe, de ez később a második énét (Doppelgänger) az ördög ellene használja fel. Ez volt az első jelentős film, amiben alkut kötnek az ördöggel, de mégis az 1926-os feldolgozását szokták emlegetni, mert ott tudathasadásként jelenik meg a tükörkép. Készült még 1935-ben is egy feldolgozás.

(Itt meg is nézheted az 1926-ost)

 

Faust (Faust – Eine deutsche Volkssage) 1926

A középkorban jelent meg a német irodalomban Faust figurája, ebből írta meg később Goethe egyik főművét. Doktor Faust lelke halála után az ördögé lesz, de ezért cserébe Mefisztó itt a Földön minden kérését teljesíti.

A film főleg Goethe regényét követi, a doktor annyira elfoglalt a tökéletes boldogság keresésével, hogy az örömöket is elveszti. Murnau egy expresszionista filmet készített: erős fények, kontrasztok, stilizáltság.

A Faust motívum újra és újra feltűnik, az imdb szerint 27 film rendelkezik ezzel a címmel.

(itt megnézheted)

 

Hetedik pecsét (Det Sjunde inseglet) 1957

Ingmar Bergman egyik leghíresebb filmje, a jelenetet, amikor a halál sakkozik a lovaggal mindenki ismeri. (Ha máshonnan nem, akkor az Utolsó akcióhősből, ahol a varázsmozijegy segítségével a Kaszás lejön a vászonról.) A lovag megegyezik a halállal, hogy addig élhet, amíg a sakkjátszma tart. A haladékot a lovag a világ értelmének megtalálására fordítja.

 

Crossroads 1986

Robert Johnson blues gitáros állítólag eladta a lelkét az ördögnek, hogy így tudjon zenélni, ezt a legendát dolgozza fel a film. Egy tanuló nyomoz a filmben Johnson után, végül gitár párbajt játszik a pokol urával a saját és egy másik zenész lelkéért cserébe.

 

Angyalszív (Angel Heart) 1987

Mickey Rourke alakítja a nyomozót, akit megbíz egy gyanús idegen, hogy keresse meg egy régi ügyfelét, akivel volt egy speciális megállapodása, ami halálakor lép érvénybe. Izgalmas film, ha van időd mindenképp nézd meg, mert még felismerhető Rourke arca, De Niro még nem felejtett el játszani, és láthatód New Orleanst a Katrina hurrikán előtt, és az egészet leöntötték egy kis neonoiros szósszal.

 

Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation of Christ) 1988

Krisztus a keresztfán haldoklik, amikor a Sátán felajánlja neki a békés, boldog életet, ha cserébe megtagadja Istent. Nemcsak akkor érdemes megnézned, ha a Jó barátokban is azok voltak a kedvenc részeid, amikor eljátszottak a „Mi lett volna ha”-val,

 

Szellemirtók 2. (Ghostbusters 2.) 1989

A második részben gonosznak már nem Sigourney Weaver, hanem a fia kell. Az ördögien gonosz festmény Vigo, a Kárpátok Ostora még a restaurátorral (Peter Macnicol első fontosabb szerepe) is megegyezik egy mindkét fél számára előnyös üzletben. A gyerek testéért cserébe életben hagyja a tudóst, és még Ellen Ripleyt is hazaviheti a világvége után

 

Spawn - Az ivadék (Spawn) 1997

A bérgyilkos halála után csak úgy térhet vissza a földre, ha az ördög szolgálatába áll. De cserébe vicces maszkban kell járkálnia, és ráadásul még agresszió kezelési problémái is vannak. A film nem a képregényfilmek csúcsa, de pár sör után kifejezetten jól szórakozhatunk rajta. Annak ajánlom, aki szerint Xéna szexi volt a bőrszerkójában, és még mindig tudja, hogy hívták Herkules legjobb barátját.

 

Az ördög ügyvédje (The Devil's Advocate) 1997

Keanu Reeves a sátán földi helytartója, egy ügyvéd. És amikor eladja a lelkét egy nagyvállalatnak furcsa dolgok kezdenek el történni körülötte. Persze a párhuzam nem véletlen, mert cég vezetője maga az Ördög.

 

A bájkeverő (Bedazzled) 2000

Egy 1957-es film feldolgozása. Brendan Fraser, aki egy óriási vesztes bármit megadna, hogy az imádott nő észre vegye. A lelkéért cserébe kívánhat hetet, de az ördög humoránál van, és a kívánságok teljesítésébe mindig becsúszik egy kis hiba. Elizabeth Hurley a film történet legcsinosabb ördöge, férfifantáziába illő ruhákban csábítja végig a filmet, és szórakoztató végignézni Brendan átalakulásit kívánságonként.

 

Ó, testvér, merre visz az utad? (O Brother, Where Art Thou?) 2000

A történet egy modern Ödüsszeia a gazdasági világválság keretében. Három szökevény próbál haza jutni, útközben találkoznak Tommyval, aki azért adta el a lelkét, hogy megtanulhasson gitározni. Ez nem túl erős indok, de manapság nem készíthet az ember úgy listát, hogy nincs benne George Clooney.


Constantine - A démonvadász (Constantine) 2005

Keanu valószínűleg vonzódik ehhez a témához, mert itt is főszerepet vállalt. Constantine öngyilkos volt, és a Sátán csak úgy engedte vissza a Földre, hogy halála esetén személyesen viszi le a pokolba. Ezután a túlvilágon is praktizáló magándetektív lesz. A látvány erős, és kreatív, már csak ezért is megérné nézni, de van még Rachel Weiszünk is, akit annyira szeretünk, hogy mindjárt kettőt is kapunk belőle, és Shia LaBeuf és beköszön.

 

A Karib-tenger kalózai 2. - Holtak kincse (The Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest) 2006

Jack Sparrow ugyan csak a Bolygó Hollandi nevű szellemhajó kapitányával kötött szerződést, hogy 13 évre a Fekete gyöngy kapitánya lehessen. De utána neki is kagylóvá kell válnia a Hollandin, ami ráadásul ideje tenger alján tölti, és ez Jack Sparrow számára pokoli lenne.

 

A herceg haladéka 2006

A pokol hercege lehetőséget ad a meggyilkolt lánynak az életre, ha valakit egy perc alatt rávesz a sorsa átvállalására. Akkor nézd meg a filmet, ha kíváncsi vagy, hogy milyen lett volna

Doktor Parnasszus, ha Mágenheim doktor adja el a lelkét, és Julcsi lesz az ifjú szépség, akit meg kell menteni.

 

A szellemlovas (Ghost Rider) 2007

Már meg se számolom hányadik képregény adaptáció ez a sorban, de az egészben Nicolas Cage parókája a legemlékezetesebb. Johnny Blaze a vagány motoros kaszkadőr a lelkét adja apja egészségéért, persze az egész rosszul sül el, és Sátán végrehajtója lesz, aki éjjel tüzes koponyává válik, és démonokat darabol. Csak a legelvetemültebb Nic Cage rajongóknak ajánlom.

 

Dorian Gray 2009

Oscar Wilde regényének tizenötödik feldolgozása minimum. Dorian annyira hiú, hogy a lelkét adja az örök ifjúságért cserébe. A róla készült festmény öregedik helyette. Persze a pokol ura később benyújtja a számlát.

 

Persze nem csak a nagyvászon pokolmániás. Több sorozat foglalkozik ezzel, például a Reaper – Démonírtokban a szülők eladják, még meg sem született fiúkat, hogy a férj meggyógyuljon, így az Ördög 21 évesen munkába állítja, mint elkóborolt démonok befogója. Az Odaát (Supernatural) főszereplői a Winchester tesók pedig mindenféle természetfeletti lény ellen küzdenek, és ha kell a sikerért még a Sátánnal is lepaktálnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr981704406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 19:38:12

Az ördög ügyvédjét nekünk a pap mutatta meg jegyesoktatáson, mint példabeszédet a kísértésről :-)

Balaint 2010.01.26. 20:11:27

És a Crossroads? A világ legjobb blues gitár párbajával?

66th Zealot platoon 2010.01.26. 21:07:04

@Netuddgi: Olvasd el, mielott hozzafuzol valamit.
Te kis takonypoc.

ibn_battuta 2010.01.26. 21:58:39

haldokol > haldoklik
Odüsszea > Ödüsszeia

Elanor_ 2010.01.26. 22:46:42

tyű, azért a gitártudásért az Ó, testvér, merre visz az utad?-ban én is eladtam volna a lelkem :)
www.youtube.com/watch?v=vWUu7sUyMPE&feature=PlayList&p=C7BD01F44CAD0C89&index=10

jó a gyűjtemény! ;)

_UnderCover_ 2010.01.27. 00:16:58

ekkicsit pongyola lett ez a poszt.
helyesírás.
tördelés.
központozás.
Kicsit lehetnétek igényesebbek, és beszerkeszthetnétek a kapott anyagot.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.27. 03:03:05

Stilisztikailag egyetértek a felettem szólókkal, de ami a lényeg, hogy kimerítő, jó összegzés.

Viviparus 2010.01.27. 07:12:15

és a Rosemary's Baby?

raves · http://mindennapramese.blog.hu 2010.01.27. 09:00:45

@argyre72: ott eladta a lelkét cserébe valamiért? Szerintem a csaj vétlen volt az ügyben.Ennyi erővel az Oment is ide lehetne sorolni

Spawn85 2010.01.27. 10:49:03

Jól sejtem, hogy ez Indexes post? :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.01.27. 10:51:36

@Spawn85: Hja. Így sikerült beillesztenem az összeállítást, nem tudtam szerkeszteni, hiába próbálgattam. A helyesírást régen rótták már fel, de úgy látszik most nem pihentek ezek az emberek:)

Spawn85 2010.01.27. 11:08:28

@koimbra: Igen, azért kérdeztem, mert egy "sima" post-nál nem szokták a helyesírást felróni. :)

Amúgy valamilyen szinten oké, én is úgy vagyok vele, hogy mivel magyar vagyok, valahogy alap dolog, hogy tudok az anyanyelvemen helyesen beszélni és írni. De nem szoktam belekötni senkibe, aki esetleg nem.
Stilisztikai szempontból, az én postjaim is hagynak kívánni valót maguk után.

monana 2010.01.27. 14:05:24

Kérdés, vagy javaslat?

Balaint 2010.01.27. 14:24:21

Tyűűű ezt benéztem.

for cs666 a stílus maga az ember.
süti beállítások módosítása