Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

The Collector

2010.02.11. 22:04 koimbra 5 komment

 

 

 

Csurig vagyunk a feldolgozásokkal, folytatásokkal (esetleg előzményekkel), könyvadaptációkkal, főleg a horror műfajon belül, a The Collector azonban kivételesen egyik kategóriába sem tartozik. Nem sok hiányzott hozzá, hogy a horror a Fűrész előzménye legyen, Patrick Melton és Marcus Dunstan forgatókönyve eredetileg a The Midnight Man címre hallgatott és be is mutatták a Fűrész franchise producereinek munkájukat. A duónak egyébként sem volt ismeretlen a széria, hiszen a Fűrész IV-VI részein is ők munkálkodtak. Ám a producerek elvetették ötletüket (jelenleg nem akartak még prequelt), így átnevezték a produkciót, majd Dunstan belehuppant a rendezői székbe és leforgatta a kis költségvetésű alkotást.

 

Arkin (Josh Stewart) becsületes embernek tűnik, nem keresi a bajt, de a gondok megtalálják. Ex-feleségének sürgősen pénzre van szüksége, hogy lerója egy régi tartozását, ha mégsem sikerülne rendeznie adósságát, akkor nem csak a nő, de szeretett lánya sem sokáig élvezheti az életet. Emberünknek tehát pénzt kell szereznie, meg is van a terve, egész nap egy olyan ház birtokán munkálkodott, amelynek tulajai csurig vannak dohánnyal. Tudja miképp lehet bejutni, tudja hol van a széf és mivel a gazdag lakók elvileg nem lesznek odahaza könnyedén be tud surranni, majd angolosan távozik. Csakhogy este nem csak Arkin az egyetlen hívatlan vendég, kószál a házban egy maszkos fickó is, aki teleszórta az ingatlant mindenféle csapdával. A pénzszerzés hirtelen másodlagos tényezővé válik, Arkinnak nem csak a saját, de a tulajok életét is meg kell mentenie.

 

A produkció harmada-negyede felvázolja miért is kell tolvajkodnia a főhősnek, a maradék pedig egy érdekes és izgalmas macska-egér játék a két betolakodó között. A ház tele van mindenféle halálos kelepcével, az egyik szobában medvecsapdákon visz tovább az út, a másikban pedig valami savas ragasztóba lépdelhet bele az ember, ha nem néz a lába elé, a hátsó ajtón Arkin legutóbbi ottjárta óta négy zár is termett, az ablakok pedig be vannak deszkázva, ha közéjük nyúl egy óvatlan személy bizony igencsak megvágja magát. Persze ezen kívül akadnak még szép számmal különféle veszélyes csapdák. A pincében pedig az álarcos gyilkos kínozza kedvére a házikó két lakóját, a lányuk még a házban bujkál valahol.

 

Párbeszédek és szövegek leginkább csak a film elején hallhatóak, onnantól mikor Arkin belép a házba csak ritkán nyitják ki a szereplők a szájukat, Arkin csendes üzemmódba kapcsolva próbálja túlélni a „kis” kalandot, végre egy olyan film, ahol a főhős nem mondja ki minden lépésnek a gondolatait, csak azért, hogy a néző halljon már valami dumát. Josh Stewart jól alakítja a főhőst, érte lehet szorítani, főleg mikor a kamera felemelkedve megmutatja, hogy csak pár centire áll egymástól a háziakkal szórakozó maszkos és Arkin, csak egy vékony fal választja el a két karaktert. A pincében sínylődő páros helyzete szörnyű ugyan, de nem igazán lehet szorítani értük, az asszony túlságosan unszimpatikus volt (vagy direkt így állították be vagy csak én éreztem így). Feltűnik pár percre Madeline Zima is, aki ismét megmutatja azt, amit a Kaliforgiában is közzétett régen.

 

A Fűrészhez képest Dunstan és Melton eléggé visszafogta magát, persze akad itt is vér, kínzás, borzalom, de nem eresztették szabadjára a gore-t, inkább a feszültségszabályozón próbáltak csavarni, ami sikerült. Ám felsorakozik néhány kérdés, ami mellett nem kapcsolódik fel egy kis lámpa mellette a válasszal. Nem derül ki például, hogy Arkin miért nem vitt magával mobilt. Vagy hogy a gyilkos alak miért pakolta tele a házat csapdáival (esetleg, hogy megtréfálja a később befutó zsarukat?), mintha a készítők először egy durvább Reszkessetek betörők filmet akartak volna összehozni. 70 %-ot megér nekem a film, nem kezdtem el filózni homályos pontokon, úgy gondolom, hogy ez csak rontana az összhatáson.

 

imdb: 6,2

 

Büdzsé: 3 millió dollár

Amerikai bevétel: 7,7 millió dollár

 

 

Címkék: horror iromány 70 % the collector

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr551750754

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: The Collector 2010.11.07. 09:58:02

Alapsztori: Egy férfi ki akarja fizetni tartozását, így betör munkaadója házába, ám pont ezen az éjszakán egy másik férfi is ott tartózkodik, csakhogy ő gyilkos csapdákkal pakolja tele a házat.Húzónév: -Műfaj: horrorTrailer ittAmire számítottam: Egy-eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2010.02.12. 09:37:54

Épp be volt készítve...nem rossz, Zima nem zavart túl sok vizet. Vajh ennek is lesz folytatása?;)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.02.12. 09:56:42

@Krizzta: Nem zavart sok vizet a kasszáknál. Szerintem jó lenne egy folytatás, akkor talán kiderülne még ez meg az, de félő, hogy a producerek csak egy gagyi dvd-s sequel mellett fognak dönteni.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2010.02.14. 00:06:11

Jó kis néma film volt egy-két megmagyarázhatatlan dologgal, de végül is simán 70%-ot megér nekem.

Rolee83 2010.10.25. 07:22:51

Tegnap megnéztem! Az eleje uncsi, de aztán a házban felpörögnek az események! Nem rossz!

Cucuminator 2012.09.20. 12:00:06

@Krizzta: Most került ki a folytatás előzetese.
süti beállítások módosítása