Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Universal Soldier: Regeneration

2010.02.16. 20:00 koimbra 5 komment

 

A 90-es évek elején igazi csemegének számított a Tökéletes katona, a kor két legnagyobb akciósztárja Jean-Claude Van Damme és Dolph Lundgren ment ölre egymással a vásznon. Roland Emmerich ezzel a filmmel tette le névjegyét Hollywoodban, a rendező azóta szép sikereket ért el a kasszáknál, ám a két „Izom Tibor” egy idő után elköszönt a mozikból és csak DVD-n/videón adják ki filmjeiket. Van Damme még megpróbálkozott a Tökéletes katona folytatásával, ám az elég tré lett, ráadásul olyat bukott a produkció, mint az ólajtó, Mic Rodgers pedig azóta sem ment a rendezői szék közelébe, inkább az effekteket gyártja. A belga spárgahuszár és a svéd akcióhős elindult Steven Seagal és Wesley Snipes útján, azaz Kelet-Európában „occsóért” rombolhatnak és lőhetik halomra a helyi statisztát.

 

A történet szerint terroristák elrabolják az orosz miniszerelnök lányát és fiát, majd beveszik magukat Csernobilba, azzal fenyegetőznek, hogy robbantani fognak, ha nem teljesítik követeléseiket. Szép nagy radioaktív gázfelhő szabadulna fel a robbanás hatására, annak pedig nem örülne senki. A terroristáknak ezen kívül akad még egy aduásza, maguk mellett tudhatják az egyik Tökéletes katona programon dolgozó tudóst, aki mikor búcsút mondott a projektnek az magával vitte az egyik művét azóta úgymond zsoldosként tevékenykedik a mellé állítja legyőzhetetlen teremtményét, aki többet fizet. Sem a kommandósoknak, sem pedig a többi UniSol egységnek nincs esélye ellene, ezért harcba küldik Luc Deveraux-t is.

 

 

Mennyire kapcsolódik a Visszatéréshez és a két tévéfilmhez a Regeneration? Semennyire. A készítők ugyanis figyelmen kívül hagyták ezeket, úgy vették, mintha azok nem is léteznének. Fogalmam sincs miért gondolták úgy, hogy kell még egy Tökéletes katona, de szinte érzem, hogy a producerek reszkettek a gyönyörűségtől, mikor megtudták, hogy alig 15 millió dollárt kell felhajtaniuk a filmhez és egy volt Moszados vetette papírra a forgatókönyvet, ráadásul Van Damme is benne lesz, a végén pedig még Lundgren is sikerült beleerőltetni a filmbe.

 

John Hyams vállalta el a rendezést, aki korábban készített már néhány dokumentumfilmet MMA -ban (ez egy un. Full Contact küzdősport, mely igen széles skáláját engedélyezi a harcművészeteknek, ezáltal vegyítve a tradícionális, illetve "újabb" küzdősportokat – wikipedia) jártas személyekkel, ehhez az akcióhoz sikerült megnyernie két neves „harcost”: Andrei Arlovskit és Mike Pyle-t. Mivel a szuperkatonákon gyakorlatilag nem fog a golyó, így csak közelharcban lehet őket legyűrni, itt pedig meg is mutatkozik mennyire jó döntés volt MMA tagokat behozni. A verekedős jelenetek a Regeneration fénypontjai, Arlovski megy előre, mint egy pitbull (ha már „Pit Bull” a beceneve) és kőkeményen odasóz. Egynémely tékás akciófilmben messziről látszik, hogy a szereplők csak a levegőt cséplik, ám itt ilyesmiről szó sincs, elhiszem, ha rám néz, akkor 8 nap múlva térek magamhoz a kórházban. Dicséretes, hogy Hyams nem követte napjaink oly divatossá vált kamerarángatást és nem is vágja agyon az akciójeleneteket, szépen követi őket a kamerájával, mi nézők pedig dettó szépen követjük azokat.

 

 

A poszteren Van Damme és Lundgren feszít a középpontban, ám ők csak a film utolsó harmadában-negyedében lépnek színére. Van Damme láttán az ember legszívesebben egy kanapét vagy egy fotelt tolna a belga akcióhős alá, mivel szegény nagyon fáradtnak tűnik. Gyakorlatilag utolsó fél órában lép csak színre és akkor hajt végre némi vérengzést. Azt hiszem Lundgren szerepére szokták azt mondta, hogy bolhafing. A svéd acélember csak perceket van jelen, a színész ismét Andrew Scott-ot formálja meg, annyi különbséggel, hogy ezúttal egy klónról van szó, akinél valamit igencsak elcsesztek, ugyanis teremtőjéhez hasonlóan szintén kérdéseket tesz fel és válaszokat akar. Csernobilt egy bulgár gyártelep alakítja, látszik, hogy sokkal olcsóbban kijöttek egy ottani helyszín használatával, mintha otthon, Hollywoodban megépítették volna.

 

A Regeneration sokkal jobb lett, mint a Visszatérés, bár valamennyire átverve érezheti magát a néző, hiszen (én is, ti is, mindenki) leginkább arra számít, hogy Lundgren vs. Van Damme küzdelmeket fog látni. Ráfért volna némi irónia vagy humor a filmre, úgy gondolom sokkal jobb lett volna, ha olykor a keménység mögül előlépett volna egy-két poén. Szintén örömteli lett volna, ha nem ül le a cselekmény, az első percek bizakodása adnak okot, de aztán halálunalmassá válik a film, de mielőtt még a néző az ember elszenderedne előrukkolnak egy-két korrekt bunyóval.

 

imdb: 6,0

 

Címkék: akció iromány sequel 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr91764057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2010.02.16. 21:28:33

Én is úgy érzem, hogy jobb lett ez, mint A Visszatérés. Az akciós részek korrekten meg voltak csinálva. Viszont Dolph Lundgren nagyon keveset szerepelt.

Azt én is észrevettem, hogy "Visszatérés" sztoriját teljesen figyelmen kívül hagyták. (Pl. abban volt Deveraux-nak egy lánya)
A TV-filmek meg amolyan nem hivatalos folytatások, vagy rosszul tudom? Nekem úgy rémlik, hogy a hivatalos második rész a "Visszatérés" volt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.02.17. 10:06:50

@Spawn85: Egy tévés részt láttam, de iszonyat rossz volt, szerintem se volt hivatalos folytatás. A második mozis rész már az volt, de itt azt is teljesen figyelmen kívül hagyták.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.02.17. 12:08:46

Ez a film egy iszonyat nagy csalódás. Az első pár perc - autósüldözés, emberrablás - még jó, de utána úgy leül a film, mint engedelmes kutya a parancsszóra.
Az akciók sem az igaziak, a karakterek sem - JCVD úgy néz ki, mint egy másnapos shar-pei, bakker.
Két pozitív élményt hagyó (mellék)szereplője van a filmnek: az új generációs UNISOL-t játszó Andrei Arlowski, és Mike Pyle, aki a katonai egység parancsnokát alakítja - mindketten meglehetősen jó B-kat alakítást nyújtottak.

A film hemzseg a baklövésektől, és hát a verekedések...ki a franc találta ki az alkarra rögzíthető bajonettet az új, tökéletesebb katona számára? Minek neki? Puszta kézzel lecsavarja a fejét egy átlagos katonának...

Ehh...

Maradjunk annyiban, hogy egy Tökéletes Katona film van, meg egy halom béna másolat, amit utána csináltak...

Spawn85 2010.02.17. 12:46:08

@Vészmadár: A legelső Roland Emmerich féle Tökéletes Katona volt a legjobb, ez vitathatatlan. Azt anno '92-ben a Cannes-i Fimfesztiválon is bemutatták.
Viszont a folytatásokat nem nagyon lehet ahhoz hasonlítani. Talán csak a "Visszatérés"-t, mert azt még mozikba szánták anno.
Igazából a Regeneration is lehetett volna jobb, ha nem egy sablonhalmaz a forgatókönyv. Dehát mivel gondolom nem sok lóvé volt rá, meg a helyszín is adott volt, így ezt hozták ki belőle. Ami jobb lett ugyan, mint a "Visszatérés", (ezt már írtam korábban), viszont semmivel sem jobb, mint egy átlag B-kategóriás akciófilm. Sajnos.

@koimbra: Igen, én is úgy tudom, hogy Van Damme-féle "Visszatérés" volt a hivatalos folytatás, úgyhogy számomra az a "Tökéletes Katona 2", de nagyon elrontották. (Az volt az utolsó Van Damme film, amit itthon is bemutattak mozikban)
Viszont láttam, hogy volt, ahol a Regeneration-re meg "Tökéletes Katona 5"-ként hivatkoztak. Viszont szerintem ez csak a harmadik. (No, meg a munkacíme is "Universal Soldier 3" volt.)
A TV-s nem hivatalos folytatások közül egyiket sem láttam.
süti beállítások módosítása