Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

[REC] 2

2010.03.04. 21:10 koimbra 5 komment

 

 

A zombikról már elmondtak mindent, voltak lassan mozgó, mégis veszedelmes egyedek, akadtak olyanok is, akik már nagyobb sebességre kapcsolva üldözték az embert, láthattunk már okos élőholtat, nehezen elpusztíthatót és röhejes kinézetűeket, a Fidoban még manipulált zombikat is szemügyre vehettünk. Mit lehet ehhez még hozzátenni? Olyan még nem nagyon volt, hogy az egyik szereplő kameráján keresztül lássuk az eseményeket, de két évvel ezelőtt két ilyesféle produkció is napvilágot látott. Az egyiket a téma egyik nagy ismerője, George A. Romero hozta el, sajnos a mester műve nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ám a spanyolok által készített [REC] félelmetesre és izgalmasra sikeredett, ráadásul a nemzetközi porondon sem vallott szégyent, Hollywoodban is rekordgyorsasággal hozták a saját feldolgozásukat, ami itt azt jelenti, hogy kockáról kockára újraforgatták az alkotást. A spanyolok pedig hozzáláttak a folytatáshoz. A kérdés csupán az, hogy volt -e ennek értelme a pénzszerzésen kívül, hiszen az első részt nehezen tudják überelni.

 

A második felvonás ott folytatódik, ahol az első abbamaradt, a karantén alá vont házban az ott tartózkodóak vagy elhunytak vagy zombi üzemmódba váltottak, a kapcsolat pedig teljesen megszakadt a külvilággal, nincs hír se a forgatócsapatról, se a tűzoltókról vagy a ház lakóiról Beküldenek egy kemény kommandós osztagot, velük tart egy fickó is, aki többet tud, mint amennyit megoszt a csapattal vagy a nézőkkel. Az ingatlanba belépve rögtön találkoznak némi vérfolttal, majd a vezető utasítására felrohannak a legfelső szintre, ahol az egyik lakást kell szemrevételezniük. Itt kiderül, hogy vezetőjük kicsoda és honnan kapja a parancsokat, majd menetrendszerűen megérkeznek a zombik is.

 

 

Egyetlen kamera szemszögéből láthattuk az eseményeket a [REC]-ben, a forgatócsoport operatőre cipelte (egy ideig) a szerkezetet és felvett minden anyagot az utókornak, talán abban bízva, hogy ebből jó kis műsort fognak összevágni, amit piros 18-as karika mellett leadhatnak éjjel a tévében. A sequelben már nem csak egy, hanem több szemszögből is követhetjük a történetet, ugyanis minden kommandós sisakján van egy kis kamera, idővel pedig néhány tini is betoppan a történések sűrűjébe, akik szintén rendelkeznek hasonló szerkezettel. Ennek köszönhetően mindig láthatjuk, hogy mit csinál a különítménytől elszakadó tag vagy hogy mit is lát a szűk járatban kúszó másik ember.

 

Nincs az égvilágon semmi probléma a horror első felével, serényen ijesztegetnek minket, az adrenalin szint felszökik az egekbe és a rémisztgetésektől rendesen megterheljük a szék háttámláját, az egész olyan, mintha csak egy horror műfajú FPS játékba csöppentünk volna bele, nekem speciel az Alien vs Predator 2 játék jutott eszembe (azon belül is, mikor az emberrel mozog a játékos), abban is egy rémisztő és félelmetes közegben kellett irányítani a karaktert és az ember szíve folyamatosan a torkában dobogott és egy idő után már inkább előtt lőtt, aztán szemrevételezett.

 

 

A film készítőinek azonban nem volt elég egy szál, be kellett vezetni egy másik kamerás társaságot is, a fjátékidő felénél pedig át is kapcsolnak hozzájuk, bemutatják, hogy azok miképp kerültek az épületbe és miképp jöttek rá, hogy jobb lett volna inkább otthon maradni. Sajnálatos módon ezzel a szállal könnyedén eltépték az izgalom fonalát, a szívünk sem ver már olyan hevesen és később sem tudják megismételni, hogy ismét körömlerágós legyen a film, egyszerűen már nem tudja magát beleélni az ember.

 

Összességében 70 %-ot tudok adni a [REC] 2-re, az elején még úgy tűnt, hogy bátran az első rész mellé állhat a produkció, szomorú, hogy a második felében nem tudták ugyanazt hozni, amit az első 40-45 percben. Egyébként érdekes, hogy a derék kommandósok másodpercek alatt maguk alá vizelnek az első zombi láttán, hiszen akár úgy is lehetett volna rájuk tekinteni, mint a habzó szájú, őrült terroristákra, szóval némi nyugalmat erőltethettek volna magukra. Folyamatban a harmadik felvonás, ha lehetne kérni helyezzék át a cselekményt máshová, az érdekesség kedvéért.


imdb: 6,9

rottentomatoes: 83 %

 

Címkék: horror iromány sequel 70 % rec 2

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr901809911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6faludi (törölt) · http://lacikonyha.blogspot.com 2010.03.04. 22:16:20

SPOILER

azért nem teljesen beszélhetünk zombikról, hacsak nem a szó eredeti értelmét használjuk, amikor voodoo varázslat által az emberek leszázalékoltak mentálisan. itt ugye az ördög bújt beléjük, szóval mondhatni ez egy Ördögűző többszereplős módban, viszont arra még nem jöttem rá, hogy ez használt-e a filmnek, vagy sem (mivel az első részre simán rámondható, hogy zombizsáner).

ahogy mondtad, az eleje hozza a fosásfaktort, a vége már érdektelen, főleg amikor azért drukkolunk, hogy a fiatalságot nevelési célzattal megegyék végre.

shiver23 2010.03.05. 00:24:00

Tényleg voltak olyan felvételek, ahol úgy érezte az ember mintha egy horror FPS-be csöppent volna de engem inkább a F.E.A.R. játékokra emlékeztetett ez a pár képsor :).

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2010.03.05. 08:31:24

szerintem simán hozza az első rész színvonalát, sőt, talán még egy leheletnyit jobban is tetszett. elég durva fordulatot vett az egész film ahhoz, hogy egy-két percig letegyem az állam. és még a másik csoport bevezetését is el tudom nézni, bár kevésbé tetszett az a szál, valahogy mégis a helyén volt. a vége meg hát... egyszerűen nagyszerű.

kíváncsi leszek a 3. részre, de nagyon. :)

_renton 2010.03.05. 19:45:21

Imádtam! Úgy éreztem, pont így kell kinéznie egy horrornak 2010-ben! És sosem gondolták még ilyen vagányul tovább az Ördögűzőt!

Értem, hogy a második részben a fiatalok miatt visszavehet a feszültség, de amikor a két csapat összetalálkozik jön ugyebár egy olyan fordulat, amitől seggen ugrálva tapsoltam...

SPOILER
Angela Vidal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D

_renton 2010.03.05. 19:46:21

@_renton: @freakin': Én is akarom a harmadik részt! :)
süti beállítások módosítása