Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Spartacus: Blood and Sand 1. évad

2010.04.20. 20:55 koimbra 7 komment

 

A történelemkönyvek lapjairól bizonyára mindenkinek ismerős lehet a Spartacus-féle rabszolgafelkelés, azt viszont már kevesebben tudhatják, hogy gladiátor honnan is származik. A sorozat készítői azt a verziót részesítették előnyben, amelyben a címszereplő trák származású volt. A történetünk elején a trákok és a rómaiak egyesítik erejüket, ám az utóbbiak vezetője, Claudius Glaber nem túl korrekt ember és az egyik trák katonát elfogja, majd az arénába küldi. Azonban a derék dezertőr nem harap a véres homokba, látványos kivégzéséből nem lesz semmi, az ellene küldött négy gladiátort könyörtelenül lerendezi. Itt aggatják rá a Spartacus nevet és hamarosan Batiatus gladiátor képzőjében leli magát, ahol kiderül, hogy az eddigi harci tudása kb a nullával egyenlő, de ügyes tanulónak bizonyul és hamarosan az ő nevét skandálja egész Capua a gladiátorjátékokon.

 

Kockahas, csöcsök, ármány, CGI és több liter vér(effekt) jellemzi a sorozatot (itthon ezt hogy adja le a tévé?). Látvány terén a 300 lebegett a készítők szeme előtt és látszik az egész produkción, hogy a zöld háttér minden nap jelen volt a forgatáson. Az első részben az effektek elég gyengécskék voltak és volt itt kérem szépen erotika és vérfürdő. Ha a későbbiek folyamán kicsit jobban rámennek a „romantikára”, akár szoftpornónak is elment volna a sorozat és az ebben a műfajban dolgozó producereknek meg sem fordult volna a fejében, hogy elkészítsék a saját, sorozatra hajazó „dínom-dánom” filmjüket. Ha pedig a véres henteléseket domborították volna ki, akkor a B filmek készítői és rajongói, Roger Cormannal az élen nyalták volna mind a tíz ujjukat, hiszen ritkán látni olyat, ahol egy kis vágás után valakiből egy dézsányi vér kiömlik vagy kispriccel.

 

 

Az első rész láttán talán többen is elgondolkodtak azon, hogy megéri-e maradni a széria mellett, hiszen nem igazán volt se hangulata, nem volt szórakoztató vagy élvezetes, még a harcok sem voltak igaziak és általában egy sorozat készítői pont az pilora gyúrnak rá igazán. De itt csak később jött a java, az effektesek összekapták magukat és valóban pazar látvánnyal szolgáltak, bár csak az elején kellett sokat izzadniuk meló közben, hiszen jobbára ugyanazokon a helyszíneken játszódik a történet és csak ki kellett választani a napszaknak megfelelő hátteret és hogy a CGI vér milyen mértékben legyen jelen a képernyőn. A gladiátorviadalok koreográfiájára is jobban odafigyeltek, nem lett összecsapott és még a lassított kardcsörték vagy egyéb mozdulatok sem voltak idegesítőek.

 

 

Az idő előrehaladtával pedig meg merték lépni, hogy néhány karaktert kinyírjanak. Jó, jó, némileg hiányoznak utána, de meg kell hagyni jó döntés volt a kiiktatásuk. Spartacus felesége szemrevaló teremtés volt ugyan, de már csöppet sok volt, hogy mindig róla álmodik hősünk és az asszony ruhadarabjának a markolgatása kezdett már erőltetetté válni. Varro is távozott az örök gladiátorjátszmák mezejére, ami (előtt vagy) után már-már azt hitte a néző, hogy emberünknek elborul az agya és kő kövön nem marad, ám ez csak az utolsó részben következik be.

 

Nem tudnám ráfogni, hogy Oscar-díjas alakításokat láthattunk volna, de szerintem nem is várta el ettől a sorozattól senki, hogy Kirk Douglas-kaliberű figurák mászkáljanak. A gladiátort játszó színészeknek csak egy-két kritériumnak kellett megfelelni: legyen kockahasuk meg tudjanak úgy kemény arckifejezést vágni, de úgy, hogy e láttán a nézők ne röhögjék el magukat, sőt ne is tételezzük fel az illetőről, hogy tud mosolyogni. A Doctore-t alakító Peter Mensah (aki egyébként játszott a 300-ban, a feneketlen kút mélyén végezte) ilyen karakter volt, ha nekiment volna a ludus falának, azonnal elhitte volna mindenki, hogy áttöri azt. John Hannah játssza Batiatust, a ludus urát, ami Capua két rátermettebb szórakoztató cikkét tudja felmutatni Spartacus és Crixus személyében. Hannah az elejétől a végéig ugyanabban a hangnemben osztja az észt, de ugyanez elmondható az Ilithyiat alakító Viva Biancara is. Úgy tűnik mintha ócsárolnám a színészgárdát, hogy mindenki ugyanazt nyújtotta az elejétől a végéig, de meg kell hagyni profi módon válogatták ki az összes aktort egytől egyig. Mindenki kiválóan hozta azt a szerepet, amire leszerződött.

 

 

A mell-lobogtatás, a hancúrozgatás és a viadalok elég hamar egyhangúvá váltak volna (még Katrina Law és Lucy Lawless ellenére is), ha nem csempésznek a sztoriba valami pluszt. Ez az adalék pedig az ármánykodás volt, ami nemhogy előtérbe került, de központi szerepet is játszott a történetben. Batiatus járt élen a nagy átverésben, de a cselvetésben Ilithya volt olyan perfekt, mint a ludus vezére. Az alkotók nagyszerűen elérték, hogy minimum néhány pofonra alkalmasnak találjuk a hölgyet, nem csak a saját kis ármánymanőverei miatt, hanem a kényeskedő hangja és a mosolya miatt is, őt még viszontlátjuk a későbbieknek. Meg kell említeni még Ashurt is, akinek a ravasz kis szőrős képén mindig látszott, hogy valamiben sántikál.

 

Teljes mértékben örülök, hogy az első rész után maradtam a sorozat mellett, mert míg arra jó indulattal azt lehet mondani, hogy egy gyenge közepes volt, addig az utolsó epizód már 90 %-ot ért. Összességében 80 %-ot adnék rá. A második évad érkezni fog majd (valamikor), hiszen a Spartacus nézőbázisa nemhogy csökkent volt, hanem folyamatosan nőtt, így a 3 éves rabszolgafelkelés is terítékre kerül és Claudius Glaber is vissza fog térni, hisz' őt küldik a probléma megoldására, ám csúfosan kudarcot vall. Sajnálatos, hogy a címszereplőt megformáló Andy Whitfieldnél rákot diagnosztizáltak, így a forgatást elhalasztották, viszont állítólag jön egy hat részes minisorozat, amely a Spartacus 1. évada előtt fog játszódni, én remélem, hogy Doctore karakterére fognak koncentrálni.

 

Címkék: sorozat iromány

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr541938136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2010.04.20. 22:02:32

Az év meglepetése lett ez a sorozat. Nem mondom, azért néha kellett hozzá gyomor, de nagyon megérte megnézni.
Egyre emelkedett a színvoal, nem mentek át önismétlésbe, látszott az egészen, hogy tudják az alkotók a heles irányt.

tolcsi 2010.04.20. 22:39:42

imááádoooooooooooom

Spawn85 2010.04.21. 00:25:04

Annyit jót hallottam erről a sorozatról, lehet, hogy bepróbálom majd.

(Most, hogy a "Human Target"-nek vége, úgyis üresedés van a heti néznivalók között. :D )

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2010.04.21. 17:49:34

Szívemből örülök, hogy külön írtál erről a sorozatról! Anno itt a droidon láttam az előzetesét, s már akkor meggyőzőtt, s szerencsére nem kellett csalódnom sőt, minden új rész után egyre jobban tetszett.
A látvány(aki teheti HD-ban nézze, megéri), a hangulat, és a történet, főleg utóbbi, nagyon rendben van. A karakterek elvátolítása szerintem is tökéletes húzásnak bizonyult, s jó volt látni, hogy mernek "hozzájuk nyúlni", nem úgy mint a heroesban...
Jól érezhető, hogy mennyire ráálltak a vége felé a történetre, sok csavarral színesítve úgy, hogy az teljesen követhető maradjon.
Valóban sokat fejlődött a sorozat, minden elismerésem az egész csapaté, várjuk a folytatást!

Crag 2010.04.22. 14:36:01

3 szóval jellemezném a sorozatot: igényes, izgalmas,látványos (HD!!)!

Nagyon kevés sorozat van aminek várnám a folytatását. Nem is szeretem a sorozatokat,de ez kivétel, zabálom! :)

.CoLoS. 2010.06.14. 11:50:30

Pár hónapja néztem meg az első évadot kb 3 nap alatt. Nagyon tetszett. Valamelyik nap belenéztem a magyar szinkronos verzióba. Hát azt hittem, hogy felakasztom magam. Valami eszméletlen förtelmes szinkron hangokat találtak. Sikerült megint élvezhetetlenné tenni egy sorozatot. A legnevetségesebb szinkronhangot Doctorenek sikerült adni szerintem. A többit meg nem is említem meg. Egyszerűen förtelmes. Remélem hamar felépül a rákból Andy Whitfield és elkezdhetik forgatni a 2. évadot.

countrypecos 2011.01.18. 16:21:26

Hú, gyerekek, gond van. Elkezdtem nézni, és nem tudok leállni. XD Már a harmadik részt nézem.
süti beállítások módosítása