Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A tébolyultak (The Crazies)

2010.05.04. 20:30 koimbra 5 komment

 

Ha éppen nincs semmi ötlet, de ki van adva utasításba, hogy horrort kell csinálni, akkor mindig elő lehet venni a jó öreg zombi témát. Ha ez megtörtént és még így sem ugrik be semmi értékelhető vagy csak nem akarják megerőltetni magukat az illetékesek, elő lehet venni egy régi alkotást, amely esetében már olajozottan haladhat a meló. És ha már zombi, akkor George A. Romero ugorhat be elsőre, a mester korai filmjei között válogatva kiemelték a The Crazies címre hallgató darabot, majd szépen újraforgatták. A horror műfaja gyakorlatilag biztos bevételi forrás, ugyanis ezeket olcsón ki lehet hozni még egy-két ismertebb arcot le tudnak szerződtetni a főbb szerepekre és ha a mozikban nem hozza a vártakat, akkor majd DVD-n biztosan kitermel egy-két millió profitot. A The Crazies esetében is biztonsági játékot játszott stúdió, nem is nagyon nézhettek rá Breck Eisner körmére a forgatás alatt.

 

Eisner nem az az ember, aki odateszi magát a film készítésekor. Az idős zombiguru fiatalabb korában sorozatban szállította az élvezhető műveit, Eisner sajnálatosan nem mérhető Romerohoz és csak azért emlegethetjük egy lapon a két nevet, mert ő rendezte a feldolgozást, azonban meg kell említeni, hogy A tébolyultak Eisner pályafutása eddigi legjobb darabja, ám még ez is csak közepes.

 

 

Egy iowai kisváros éli nyugis életét, egészen a játékidő negyedik percéig, mikor egy baseballmeccs közepére betoppan egy fegyveres fickó, akit néhány jól irányzott lövéssel leterít a helyi seriff (Timothy Olyphant). Biztosan csak részeg volt a derék elhunyt, gondolják a legtöbben, de aztán megtörténik a következő fura eset. Egy családos alak rágyújtja a házát fiára és feleségére. A seriff nem az az ember, aki az irodájában ülve mereven bámul maga elé az emberek tébolya láttán, viszonylag gyorsan összerakja a képet, rájön, hogy egy baleset következében megfertőződött az ivóvíz, de mire lépne az ügyben már késő. A hadsereg elözönli a települést, elkapják a lakókat és elégetik őket, ám néhányan nem adják könnyen magukat és a seriff feleségével (Radha Mitchell), helyettesével (Joe Anderson) és egy helyi tinivel (Danielle Panabaker) próbál meglógni innen.

 

 

A Tébolyultak nem tipikus zombifilm, nincsenek emberi húst kedvelő gyilkosok, akik kezükkel és fogukkal széttépnek minden élő személyt. Fogják szépen a vasvillát és átdöfik vele az embert vagy pisztollyal a kézben lövik le a másikat, a „szelídebbik” fajta csak csendben lebunyózza a fémszemetest. Ettől függetlenül egyikük sem néz ki bizalomgerjesztően, ijesztően fest egynémely figura, de mégsem támadja le a nézőt a félelem. Hiába rohangálnak a vérszomjas fertőzöttek Ogden Marshban, hiába mászkálnak a gázmaszkos katonák a településen, egyszerűen nem izgalmas az egész és borítékolható előre, hogy kik ússzák meg a végén. Pedig egészen ígéretesen indulnak a dolgok, de hát mit is várunk a Gondolatbűnök és a Szahara készítőjétől. Mindkét produkcióban megvolt a potenciál (úgy ahogy itt is), de előbbiből egy végtelenül unalmas művet hozott össze Eisner, utóbbiból pedig egy lagymatag, Clive Cussler könyvéhez alig hasonlító (100 millió dollár veszteséget termelő) kalandfilmet kreált.

 

A tempó egészen jó, szerencsére nem mennek bele a városka lakóinak az életébe, nem látjuk, hogy ki, kivel, hogyan és miért, csak egyszerűen elkezdődik az őrület és kevés nyugalmas pillanatot engedélyeznek a főszereplőknek. Ez az, ami javára válik a filmnek és nem süllyed le a rossz kategóriába. Több jelenetnél is azt várja az ember, hogy jobbá válik a horror, de a várakozás megmarad és akad jó néhány olyan pillanat, aminél a néző szintén repesve vár valami többletet (pl. a kombájn a „garázsban” vagy a hullaház), ám ezek végül mind kihagyott ziccernek bizonyulnak. Kár. Kár, hogy Eisnerre bízták a filmet, 50 % azért jár a filmnek.

 

imdb: 7,0
rottentomatoes: 71 %

 

Büdzsé: 20 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 38,9 millió dollár
Eddigi összbevétel: 44,4 millió dollár

 

Címkék: remake iromány 50 % the crazies

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr581975052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fulton 2010.05.04. 22:24:59

Nem vagyok egy nagy horror ismerő, de az előzetes alapján izgalmas filmek igérkezett és vártam is. Sajnos a végeredmény tényleg egy gyenge valami. Nekem kicsit zavaros is volt.

Alex Mahone 2010.05.05. 10:03:56

Szerintem azért ennyire nem lett rossz. Tetszett a tébolyultak ötlete, végre a zombik egy kicsit eltérnek a bevett sémától...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.05.05. 10:07:14

@Alex Mahone: Igen, ez pozitív, de sajnos sok a kihagyott ziccer meg a feszültség is hiányzik nagyon.

Alex Mahone 2010.05.05. 18:05:43

@koimbra: én a sok kihagyott ziccert már megszoktam :)
A feszültség szerintem rendben volt, tetszett, hogy nincs fél órás felvezetés, hanem a trailerben látott baseballmeccses jelenetre nem kell várni öt percnél többet, onnantól meg már végig pörög. A "fiú és anyja agyonlövése majd felégetése"-jelenet meg nagyon jó lett, ahogy a már említett meccsen leterített faszi hozzátartozóinak elintézése is baromi hangulatos volt, Olyphant pedig abban az egy percben százszor keményebb, coolabb volt, mint a Hitman filmben bármikor.

Shyllard 2010.05.05. 18:58:37

Nekem tetszett, persze nem lehetett nagyon parázni rajta, de azért érdekes volt. Tetszett, hogy végre fegyvert ragadnak, nem pedig agyatlanul rohangásznak.
süti beállítások módosítása