Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Amatőr szuperhős - Kick/Ass

2010.05.08. 19:23 nyuszisz 18 komment

A Kick-Ass képregényfilm, amibe láthatóan mindent olyan elemet beleolvasztottak, amiért a képregényeket szeretjük. A papíralapú művet nem ismertem, a filmről a neten olvastam először  és mindenféle karakterposztereket is láttam már, de  a trailerbe nem mertem előre belenézni, nehogy lelőjek bármilyen poént. Ez így jó volt, nem volt semmi elvárásom és egy szórakoztató, nagyon vicces filmet kaptam.

Jól bevált receptek alaján, amolyan turmixgében komponált film. Talán a legszembetűnőbb hasonlóság a Pókemberrel kapcsolatban említhető, és persze erre utalást is találunk bőven a mozi alatt. Dave Lizewski (Aaron Johnson) csakúgy, mint Peter Parker nem túl talpraesett fiatalember, aki valami többről álmodik, mint amit önerőből el tudna érni. Peternek szerencséje volt egy radioaktív pókkal, Kick-Assnak viszont saját magának kell kivívnia a szuperhőssé válás rögös útját, és ez egy mezei embernek nem valami könnyű, ráadásul olyan különleges technika sem áll mögötte, mint Batman esetében. Kick-Ass egy átlagos tini, akit környezete talán átlagon alulinak tart. Ám ő mégis különleges, mert kiáll az álmaiért, azért, hogy befolyásolja a szörnyű " mai világot", mert valami egészen rembertelenné vált (utcai rablások, gázolások stb. melyekben neki is gyakran része van).

Szuperhatalom nélkül, persze a szuperhős gyakran kerül komikus helyzetekbe és emiatt nevezhetnénk, akár képregényfilm-paródiának is ezt az alkotást, ha nem lenne túl komolytalan már maga az őskategória is ahhoz, hogy kifigurázzuk.

Chloe Moretz egyszerűen a maga groteszk módján tökéletes képregényfigura, mint Hit Girl. Az (500) Days of Summerből ismerjük egyébként a színészkislányt, nekem már ott is rögtön a kedvencem lett, itt meg aztán eszméletlen, tényleg. Jobb, mint a főszereplő srác.  Nicolas Cage feltűnése talán nem annyira meglepő ebben a filmben, a legutóbbi szerepeit elnézve, de valahogy mégis mást nyújt most, elégedettek lehetünk vele.  Itt van Christopher Mintz-Plasse a "Red Mist", aki ugye a címszereplővel rokon karakter lenne, csak még halásosabban idétlen. Ő gondoskodik arról, hogy reménykedjünk a folytatásban. Aaron Johnson meggyőzően hozza a kétbalkezes Kick-Asst, de Hit Girl kissé elhomályosítja a fényét. 

A Kick-Ass nem rossz szórakozásnak. Azt mégis megemlíteném, mint kritikát, hogy a vége felé kissé leült a történet és én is belefáradtam a sok sablonalkalmazásba, bármilyen jó poénokat is ültettek a forgatókönyvbe.

Hatalmas piros pont a Lostra való utalás, ráadásul egy olyan mondatban, melyet én is emlegettem már, de ez csak a véletlen műve :)

 

Imdb: 8,4/10

Szerintem: 8/10

 

Címkék: film iromány 80 % képregényből

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr271984382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2010.05.08. 19:31:59

Én még nem tudok pontos osztályzatot adni rá, megnézem ma megint, bár ami biztos, hogy a képregény sokkal jobb (bár a film sem rossz) A folytatás meg tuti, volt itt a filmdroidon is, hogy 2011-ben kezdődidik a forgatás :) Nekem még tetszett a kamerakezelés is, iszonyat jó, hogy pl amikor Big Daddy aprítja a raktárban a népet, a lövéseknél berezeg a kamera :) Hit-Girl meg pláne a legjobb, bár SPOILER a képregényben az apja halála miatt kiszáll a szuperhősködésből (szerintem nem kizárt, hogy ott is vissza fog térni) SPOILER VÉGE

jimbo1000 2010.05.08. 21:03:12

már én is nagyon meg akarom lesni a filmet, bár az még sajna nem lesz ilyen hamar :(

Shyllard 2010.05.08. 21:32:02

@jimbo1000: már le lehet tölteni a jó verziójú változatát. :)

A nép fia 2010.05.08. 21:38:52

SPOILER!
1 - amikor Big Daddy-t felgyújtották és kínozták őket, akkor szinte rosszul voltam. Láttam már rosszabbat is, de ez olyan megrázó volt

2 - amikor Hit Girl henteli a végén a bácsikat, eskü, én kértem elnézést helyette. A Matrix sehol nincs ehhez képest! Irtó nagy a kiscsaj!

Shyllard 2010.05.08. 21:54:43

@A nép fia: Hát a BD-s résznél én is rosszul voltam :S A film egyetlen rosszul sikerült pillanata volt :S

Desann 2010.05.08. 22:29:16

Én csak annyit tudtam róla előzetesen, hofy az imdb-n marha jónak értékelik. Épp most néztem meg, és valóban nagyon jól sikerült ez a film. Nekem is olyan érzésem volt, hogy lehetne a címe Hit-Girl, és nem Kick-Ass. :)

tolcsi 2010.05.09. 16:27:29

TDK(L) után a legjobb képregényadaptáció!

Alex Mahone 2010.05.09. 16:48:57

@Shyllard: rosszul sikerült? Zseniális volt szerintem, ahogy egy pillanatra átmegy drámába, előkészítve Hit-Girl végső leszámolását, amit kábé végigröhögtem. Nagyszerű film, a legjobb jelenete pedig tényleg a TeddyCamhoz köthető. Annál már csak az lett volna tökéletesebb, ha végig egyetlen hosszú jelenetből állt volna, vágások nélkül. Egyébként pedig abszurd, beteg, morbid (humorú) film, a kritikát viszont egy kicsit vérszegénynek érzem :S

nyuszisz 2010.05.09. 19:30:18

@Alex Mahone: legközelebb igyekszem valami érdekesebb írást összehozni, ennél a filmnél nem éreztem úgy, hogy részletes kritikát tudnék írni, ezért ez csak egy beszámoló lett :(

VVega · https://debugme.eu/ 2010.05.10. 10:22:10

Végre egy film, ami betartja az előzetesében vállalt ígéreteit. Vicces és drámai is tud lenni, bár bőven az előbbi részek vannak túlsúlyban. Az OST lehengerlően tökéletes, a casting hibátlan, nincsenek üresjáratok, és amikor csúcsra jár az akció, akkor olyan látványosan zúznak benne, amiről a Vasember 2. még álmodni sem merhetett. A legvégén ugyan kissé feleslegesen túlzó, és talán lehetett volna merészebb is, de ezek bőven bocsánatos bűnök. Ja, és Hit Girl lazán ellopja a filmet, óriási karakter. Vegytiszta szórakozás, nálam 10/9.

kompi · http://filmtrailer.hu 2010.05.10. 14:15:46

Tegnap láttam és nagyon kellemes csalódás volt, az egyik legszórakoztatóbb film, amit idén láttam .

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.05.10. 15:07:54

Egy olyan film, amely után azt mondtam, meg akarom nézni még egyszer.
Van benne jó néhány képregényre való kikacsintás, a végén meg ahogy a feljövő nap fényében állnak, haláli:)
Az utolsó harmad viszont már inkább Hit Girlről szólt, inkább ő volt az aki itt seggeket rúgott szét. Minden helyén volt, akció, dráma, humor, zene.

madárijesztő 2010.05.13. 17:42:41

Az elején a Spirit - A sikító város 3-at nézték:D Még jó, hogy csak ők, elég volt abból az első is.

nikodémus 2010.05.22. 09:09:32

Szatíra, amely még saját szatíraságát sem veszi komolyan: popcorn felszín, brutális (és kevésbé elgondolkoztató) mély. Valószínűleg a képregényes meg filmes utalások felét sem dekódoltam, de így is jó élmény volt. Kult lesz-e?

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2010.05.27. 15:48:27

Nagy meglepetés volt számomra a film. A trailer alapján semmi jóra nem számítottam, de ez nagy élmény volt. Várom a folytatást.

szmrmszrzt 2010.05.27. 18:02:09

pedig a legjobb a stroboszkópos-belassított-égő tökű big daddy képsor. nem tudom hol láttam hasonlót, valami elbaszott videoklipre emlékeztetett, az biztos, hogy hangosan felröhögtem a film után is mikor eszembe jutott.
a kiscsaj már a próbalelövős jelenetnél elvitte a pálmát.

Archenemy 2010.05.31. 09:50:49

ide is leírom, hogy ez egy gecijó film

én úgy álltam neki megnézni, hogy na mi ez a limonádé paródia fasság, és bizony csúnyán koppant az állam
süti beállítások módosítása