Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Robin Hood

2010.05.24. 18:00 koimbra 9 komment

 

Egy-két éve még talán felkaptuk a fejünket, ha hallottuk, hogy Hollywood hozzányúl egy régi filmhez, történethez, amelyet új köntösbe beburkolva küldenek a nézők szeme elé. Manapság már annyira elárasztottak minket a feldolgozások illetve a remake tervezetek, hogy lassan már egy felháborodott „Mi van?”-t sem morgunk el a bajszunk alatt. Ridley Scott kedvenc színészével Russell Crowe-val karöltve a Robin Hoodot nézték ki maguknak, de nem csak az volt a tervük, hogy a Szentföldről hazatérő alak azonnal bevesse magát a sherwoodi erdőbe és az ott fellelhető több tucat törvényen kívülivel Nottingham seriffjének az agyára menjen. Az elképzeléseik között szerepelt, hogy ezúttal a seriff szemszögéből mutatják be az eseményeket, ám a terv dugába dőlt, a forgatókönyv pedig átírásra került, a sztori így olyannyira megváltozott, hogy ismételten Robin állhatott a középpontba.

 

A történet kezdetén Oroszlánszívű Richard éppen egy várat ostromol, ezt még beveszik, aztán hazafelé veszik az irányt. A siker kapujában azonban a király elhalálozik, Robin néhány bajtársával együtt dezertál, ám úgy alakul, hogy náluk landol a korona, amelyet becsületesen le is szállítanak, majd később Sir Walter Loxley fiául fogadja hősünket így fedél kerül a feje fölé, a nemes pedig boldog, hisz' így birtoka már kevésbé van veszélyben. Nagy is lenne a nyugalom, csakhogy az új király megsarcolná alattvalóit, a bárók lázonganak, a franciák pedig kihasználják a kialakult kisebb káoszt.

 

 

A 80-as években felnőtt korosztály még emlékezhet a Guliano Gemma által megformált Robinra (többször is leadta a tévé, szép idők voltak, se reklám se újraszinkron), vicceskedve, vidáman hozta a szerepét, könnyed kalandfilmet láthattunk, a 90-es években azonban érkezett a figura következő megformálója Kevin Costner személyében, itt inkább már Alan Rickman adagolta a poénokat. Crowe az új változatban már keményebb, morcosabb kinézetet öltött fel magára, ennek érdekében több napos borostával végzi a dolgait, mosolyt pedig csak ritkán erőltet az arcára, de ugyanolyan pontosan lő, mint ahogy azt megszoktuk a korábbi filmekben látott többi kollégájától. A színészről szinte üvölt, hogy nagyon várja a forgatás végét, nem látszik rajta a lelkesedés, mintha arról ábrándozna, hogy mikor ehetne végre egy hatalmasat, hogy újra dagadjon a pocakja. Sienna Miller feszíthette volna az íját a főhős mellett, ám a hölgyeményt kirakták a projektből (állítólag Crowe-nak voltak kifogásai), helyére Blanchett került, az általa megformált Marion nem éppen gyámoltalan, ha úgy adódik zokszó nélkül megmeríti a kését bárkiben. A Robin és Marion közötti vonzalom kialakulására számíthatunk ugyan, de a két karakter között egyszerűen nem működik a kémia, nincs meg a szikra. William Hurt csuklóból hozza a rábízott szerepet, ugyanez elmondható az ismét gonoszkodó Mark Strongra, akinek egy negatív karakter eljátszása nem okoz gondot. Oscar Isaac János királyt játssza, túl sokat nincs színen, a karakter elég gyorsan megbarátkozik azzal, hogy ő lett az uralkodó, nincs ínyére, hogy támogatókat kell keresnie bárói között, inkább trónterméből osztogatná a parancsokat és a hálószobájában vívná csatáját a lepedők között. Rajtuk kívül felsorakoznak még a Robin Hood filmekben megismert figurák, helyet kap Little John és az szeszt meg nem vető Tuck barát is.

 

 

Azt gondolnánk, hogy Ridley Scott kezében az alapanyag tökéletes szórakozássá formálódik, hiszen pályafutása során nem most először készít történelmi kalandfilmet (vagy ilyesmit), a szandálos-kardozgatós jelenetekkel is megismerkedett már, mi pedig láttuk, hogy ez így jó. Szépen, különösebb gond nélkül képes levezényelni a nagyobb csatákat. Ám a Robin Hood esetében pont az ütközeteknél bukik el, az elején a várostrom esetében még csak az a gond, hogy rövid, aztán akad még a történetben elhelyezett kisebb csatározások, a franciák behajózásánál viszont már bizakova várjuk az összecsapást, ha nem is egy Ryan közlegény-szintű partraszállást, de legalább egy látványos, jól kivitelezett csetepatét vízionálhat a néző. E helyett kapunk egy átlagosnak nevezhető végső nagy tusát. 200 millió dollárból ennyire futotta? Pedig itt nem repked Vasember az égen, csak Robin lövi ki lassítva a nyílvesszőt. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy hősünk győz, de mégis veszít, hiszen előzményfilmmel van dolgunk, a végén számkivetetté kell válnia, így kompániájával megnöveli némileg a sherwoodi erdőben bujdosók számát, ami addig kimerült néhány lázadó tiniben, különösebb szerep nem jutott nekik.

 

Sem Crowe, sem Scott esetében nem fogjuk majd emlegetni a filmet, ha róluk lesz szó, továbbra is a Gladiátor fog beugrani a legtöbb embernek. A Robin Hood ugyan nem rossz, de többet ki lehetett volna hozni belőle, nézhető, élvezhető, de 60 %-osnál nem több produkció, rutinmunka, a kardon lévő felirat folyamatos mutogatása és mondanivalója pedig idővel erőltetetté válik.  Folytatása elvileg várható, de az Észak-Amerikai hatalmas bukta miatt lehet, hogy meggondolja magát a mozikban nem túl jól teljesítő Universal.

 

imdb: 7,1
rottentomatoes: 45 %

 

Büdzsé: 200 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 66 millió dollár
Eddigi összbevétel: 191 millió dollár

 

Címkék: robin hood iromány kaland 60 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr702028361

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Robin Hood 2010.09.15. 09:16:04

Alapsztori: Robin és bajtársai rendet akarnak vágni Nottinghamben, aminek az lesz a vége, hogy még a király ellen is felkelnek.Húzónév: Ridley Scott rendező / Russell Crowe, Cate Blanchett, Max von Sydow, William HurtMűfaj: kalandTrailer ittAmire számí...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikodémus 2010.05.24. 22:11:12

Robin Begins = Gladiator Reloaded

Az eredeti tervben lett volna fantázia, de ez így iparosmunka, semmi több. Ridley Scott rengeteget nyúl a saját Gladiátorából. Ráadásul ami ott még újdonság volt, az itt már kiszámítható, unalmas. Egyszeri popcorn-élménynek jó, de ha belemegyünk komolyabban a részletekbe (pl. az énekek autentikussága, a fegyverek stb.)... el se kezdem.

Rolee83 2010.05.25. 05:09:45

Nekem se jött be túlságosan, közepesre tudom értékelni! Sok volt bent az unalmas rész!

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.05.25. 09:23:53

Számomra eddig a nyár legnagyobb csalódása - annak ellenére is, hogy ezzel szemben támasztottam a legkisebb elvárásokat.
Az elején a várostrom rendben volt, az egész jelenet, Richárd, Robin (mindkettő) a helyén volt - viszont innen rettentően leült a film, már-már az unalmas kategóriáig. Számos ostoba húzás, jelenet volt a filmben, néhány szemelvényszerűen:
- Cate Blanchett-el elfogult vagyok, de itt nem volt jó Marion-nak. Imádom őt, nagyra becsülöm, de itt az idő legnagyobb részében egy tisztességben megöregedett mosónőre hasonlított.
- Nottingham város volt, várral, falakkal, bakker - nem egy 10 házból álló falu. az 110-as években 2000 lakosa volt nagyjából.
- Angliában mindenki lótenyésztéssel foglalkozott? csak mert mindenkinek lova volt, még az íjászok is lovon érkeztek a csatatérre...
- A francia nindzsalovagokat honnan a nyavalyából találta ki Scott?
- Crowe-ról lerítt, hogy unja az egészet...
- A francia partarszállásról meg...itt kellett másodszor röhögnöm hangosan. Kínomban. (az első akkor volt, mikor közlik Robinnal, hogy apja kőműves volt, és ő fogalmazta a Magna Charta-t - vagy elődjét, de ez mindegy.) Evezős partraszállóhajókkal kelnek át a csatornán - hülye franciák, francia hülyék:) és hol szállnak partra? Dovernél, egy kiba... rohadt nagy sziklafal lábánál. Angliában, ahol a korszak legkiválóbb, halálos íjászalakulata létezik. És csak egy feljáró van a sziklafalra. hát gratulálok.

Mindezeken felül a legnagyobb bajom az volt, hogy ez NEM Robin Hood film volt. Ha Robin Begins-t akart csinálni, felhívnám a figyelmét a T. Rendezőnek, hogy ott a film közepétől mér az alteregó volt a középpontban - és nem egy jelenetet kapott a filmben. És az nem megoldás, ha a végére odaba****uk, hogy "Akit Robin Hoodként is ismernek". Ki ismeri? A néző biztosan nem...

RS, jól átvertél minket.
Ez így max 40 %, és akkor jóindulatú voltam...

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.05.25. 09:24:41

@Vészmadár: Nottinghamnél az 1100-as évekre gondoltam, persze:)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.05.25. 09:52:44

@Vészmadár: Lehet, hogy már Scott is csak gyorsan le akarta zavarni, az eredeti elképzelést kedvelte, de az újat már nem és mivel már nem léphetett ki a projektből, így inkább letudta.

Spawn85 2010.05.25. 15:40:35

Nekem tetszett ez. Amit hiányoltam, hogy kicsit talán kevés volt benne a csatajelenet. Szerintem.

Egy apróság:
Matthew MacFadyen nem János királyt, hanem a notthingham-i sheriff-et játszotta.
János királyt Oscar Isaac alakította.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.05.25. 15:50:41

@Spawn85: Mi az hogy, nagyon kevés volt. Akárcsak a Vasemberben, A titánok harcában meg gyakorlatilag csak az ilyen jelenetek voltak a jók. Már félek, hogy mi lesz a Predatorsban és Szupercsapatban.

Köszi a korrigálást:)

Spawn85 2010.05.25. 21:00:17

@koimbra: Valóban, amik voltak csatajelenetek, azok nagyon jók voltak. Csak én azt hittem több lesz. :)

Ezzel együtt én 8/10-et adtam a filmre.
süti beállítások módosítása