Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on the Elm Street)

2010.06.15. 21:36 koimbra 7 komment

Nem igazán érthető, hogy miért is volt szükség erre a feldolgozásra, ésszerű magyarázattal valószínűleg a kutya sem tud szolgálni. Néhány éve összeeresztették a horror műfaj két legendás alakját (nem, nem az AvP-ről beszélek), Freddy és Jason először néhány tinit kaszabolt le, majd egymásnak estek, a film termelte is szépen a milliókat dollárban,  majd szóba került a folytatás, ráadásul az elképzelések szerint még egy horrorikont, Ash is tiszteletét tette volna mellettük. Ám a cryastal lake-i maszkos mészáros és az Elm utcai tinik álmaiban kísértő égett arcú gyilkos külön utakon folytatta, ráadásul mindkét franchise-t újraindították, ahelyett, hogy tovább járták volna a jól bejárt utat. Vagy mégis a már kitaposott ösvényen haladtak tovább, mert Hollywoodban a különféle filmek remake-lésére szakosodtak? No mindegy, a tény, hogy Freddy újrakezdte, méghozzá egy igazi feldolgozás szakember, Michael Bay felügyelte a munkálatokat. Azonban hiába van mögötte pár remake, de csupán a Texasi láncfűrészes volt az egyetlen igazi izgalmas mű, aminek az elkészülésében csak producerként vett részt.

A film elején egy vendéglátó egységben járunk és az egyik fiatal álmos vendég kávét kérne, de nem kap, ezért követi a kiszolgálót, majd csöppet megijed, mikor eléje toppan egy rémes figura. A srác felébred, döbbenten bámul a tenyeréből csordogáló vérre, majd befut a lányismerőse, ám vele nem tudja megbeszélni a történéseket, mivel egy éles késsel döfi nyakon magát, majd elnyiszálja a torkát. Hamarosan kiderül, hogy nem ő volt az egyetlen, aki alváshiányban szenved, több tini álmaiban is feltűnik egy csíkos pólós, kalapos, égett arcú egyén, azzal a határozott céllal molesztálja áldozatait, hogy kinyírja őket, az Elm utcában pedig megszaporodnak a hullák.


Akár a Freddy: Origins címet is adhatták volna a filmnek, az alkotók ugyanis arra is szakítanak időt, hogy a főgonosz valójában egy vidám, ám perverz kertészlegény volt, hobbiját a gyermekek szülei nem nézték jó szemmel s így csúnya véget ért, minő szomorúság, hogy ezek után pár évvel a gimis fiatalok nem tudják nyugodtan álomra hajtani fejüket. Anno Wes Craven ügyesen kitalálta az egyik legjobb sorozatgyilkost, előle nem lehet elmenekülni, elbújni, elrejtőzni, mivel akkor tűnik fel, ha elszenderedik az áldozat. Ébren lenni pedig nem lehet örökké, hiába az energiaital, a kávé meg az ébresztőóra, előbb vagy utóbb úgyis mindenki az álomvilágban találja magát, történhet ez zenehallgatás vagy úszás közben.




Horror műfajában jártas személyt nem nehéz találni, ám Bay inkább kiemelt valakit a videoklip-iparágból és elindította mozis karrierjét. Samuel Bayer tudja, hogy miképp kell ügyesen összedobni egy pár perces klipet, de filmeket eddig nem készített. Nem is igazán tud mit kezdeni igazán Krueger alakjával, látszik, hogy az álomjelenetek kivitelezésében volt otthon igazán, a néző mellesleg mindig tudja, hogy a szegény hullajelölt most éppen még ébren van vagy pedig már elszenderedett. A rendező úr  nem próbálta meg azzal feldobni a művét, hogy minél több véres jelenetet pakoljon bele, pedig érdemes lett volna elgondolkodni ezen a lehetőségen. Vajon az eredeti film klasszikussá vált volna, ha csak átlagos véres jelenetekkel pakolták volna tele? Valószínű, hogy nem. Azon a téren nagyon elbukott, hogy megteremtsék a feszültséget. Pedig látszik, hogy nagyon akarta, van itt sötétség, meg váratlanul felbukkanó Freddy, ám egyik próbálkozás után sem kezd hevesebben verni a néző szíve, nem fogja félrenyelni a pattogatott kukoricát és még véletlenül sem fordulhat elő, hogy kólával leönti az előtte ülőt. Az alkotók ezen túlmenően titokzatoskodni is szerettek volna, a tinik szülei láthatóan tudják, hogy mi történik, mégis hallgatnak, mint a sír, de hogy miért valahogy senkit nem érdekel.


 


A film közben ott motoszkál az emberben, mintha Jackie Earle Haley-re bíztak volna, mintha úgy gondolták volna elviszi a hátán a horrort. A színész próbálkozik, nem is rosszul, ám itt is érdemes elgondolkodni azon, ha másvalakire húzták volna rá a CGI-vel felturbózott maszkot és a vágószobában játszadoztak volna az illető hangjával, akkor is hasonló lett volna a végeredmény. Robert Engludnak gyakorlatilag ez a legismertebb szerepe, reméljük, hogy Haley azért még hallat magáról a közeljövőben. A karakter külalakban ugyan hasonlít a jól megszokott horrorikonra, ám már nem tűnik egy kicsit buggyant és ördögi gyilkosnak.Az elhulló karakterekért sajnos nem kár, ez azért szomorú, hisz' tegyék már meg azt a szívességet értünk a készítők, hogy szurkolhassunk valakinek, a legtöbb esetben azonban csak a következő jut eszünkbe: „Egy szereplő mínusz”. Kyle Gallner és Rooney Mara próbálja elnyerni a szimpátiánkat, előbbit már majdnem meg is szánjuk, ha ő nem alszik, akkor majd megtesszük mi helyette, Mara viszont tűrhetően hozza a szűzies, ártatlan szemekkel pislogó báránykát.

Az új köntösbe bújtatott Rémálom az Elm utcában tehát nem ijesztő, nem is túlzottan érdekfeszítő, itt-ott próbálták megidézni a régi filmek szellemet egy-egy átemelt képkockával, jelenettel. A sok negatívum ellenére nagy erénye a filmnek, hogy nem válik ásítozássá, ha ráállunk a szintre, akkor zökkenőmentesen végig lehet ülni, el lehet bambulni rajta, de arra senki ne számítson, hogy utána rosszul fog aludni és meg szinte biztosra vehető, hogy másnap senki nem fog karmolásnyomokat keresni magán, ha pedig mégis talál, azt könnyen a macskára lehet kenni, esetleg a barátnőre. 

Címkék: horror remake iromány 50 % a nightmare on the elm street

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr632084626

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on Elm Street) 2010.10.13. 08:44:01

Alapsztori: Freddy Krueger álmok útján teremt kapcsolatot az emberekkel és ha ott szétkaszabolja őket, a valóságban is game over van. Remake.Húzónév: Jackie Earle HaleyMűfaj: horrorTrailer ittAmire számítottam: Tinihorror remake á lá 2010 egy olyan fil...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dejdő 2010.06.15. 21:54:04

El akartam menni moziba hoyg megnézzem....sőt rohadt sokat kommenteltem amikor csak jött egy kép,akár egy poszter előzetes bármi, de itt nálunk nem vetítik, tervben volt felutazom valahova, de most már nem fogok, ahhoz képest hoyg úgy számoltam a premier napját hogy "egy-két Freddy eljő...." már inkább a DVD megjelenést várom,de sajna már nem ilyen izgalommal! Lehúzott a kritika:( és így sajna folytatás sem lesz:(

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.06.15. 21:58:29

@Dejdő: Én nem szoktam más véleményére hallgatni film ügyben, ha meg akarok nézni valamit, akkor megnézem:)
Ámbár a többségnek nem jött be a film, de lehet, hogy pont Neked meg teljesen tetszeni fog.

Rolee83 2010.06.16. 04:48:39

Nekem pl tetszett, pedig mindenhol lehúzták! A kritikákat nem szoktam komolyan venni, ha valami érdekel akkor megnézem!

chevyfan 2010.06.16. 23:25:00

Üdv!

Tényleg nehéz eldönteni a kritikák alapján egy filmről, hogy jó-e vagy nem. Esetleg annyiban jelenthet támpontot, ha ismered az illetőt, vagy sok-sok kritikáját olvastad...
Jó pár éve moziban dolgozom, de a mai napig utálom, ha vélemény kérnek valamelyik filmről.
Rajtam kívül tetszett még valakinek a Pofonok földje című remekmű?

Brekicc 2010.06.17. 05:56:16

A horrorfilmek ott lesznek szarok hogy folytatást csinálnak nekik. Lsd. fűrész, lsd. sikoly, lsd. Rémálom ...

De hát jó pénz van belőle, úgyh. ez örök iparág marad.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.06.17. 10:07:15

@chevyfan: Szerintem nagyon jó volt a Pofonok földje:)

nyílméregbéka 2010.06.25. 10:47:56

Ez egy becsületes közepes horror lenne, ha 20 %-kal kevesebb tinipicsogást, és ugyanannyival több Freddyt mutatnának. Ő szerintem qrva jó lett.
Így kissé fárasztó a film, de az ijesztési faktor OK.
süti beállítások módosítása