Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Leviathan

2010.07.28. 20:56 koimbra Szólj hozzá!

Lopni tudni kell, csúnya dolog ugyan, de elég sokan alkalmazzák, hogy innen vagy onnan merítenek egy-egy film kapcsán. Van aki ügyesen csinálja és a végeredmény egy teljesen szórakoztató produkció lesz, míg előfordul, hogy egy teljesen nézhetetlen vacak lesz a végeredmény. A Leviathan nem vádolható meg azzal, hogy eredeti ötleteken alapult, a történések teljes egészében a víz alatt játszódnak, csak úgy, mint James Cameron szintén abban az évben bemutatott alkotásában, A mélység titkában. Rá lehet fogni, hogy a készítőknek lövése sem volt, hogy miképp fog kinézni Cameron műve, ám a rendező már ekkor is nagy névnek számított a szakmában, szóval mikor kiderült, hogy milyen filmet fog forgatni bizonyára lóhalálában összedobták a Leviathan forgatókönyvét. De nem csak A mélység titkából merítettek, hanem a Nyolcadik utas: a Halál és A dolog klasszikusok egyes elemei is visszaköszönnek a filmben.

 

Az óceán mélyén dolgozik egy fémkitermelő csapat, már csak három napjuk van aztán visszatérnek a rég nem látott felszínre. Egy alkalommal teljesen véletlenül ráakadnak egy elsüllyedt orosz tengeralattjáróra, a hajó mélyén rejlő széf tartalma pedig a bázison köt ki. Sixpack lenyúlja a páncélszekrényben látott laposüveget, majd este ketten a pohár fenekére néznek. Vesztükre, Sixpack hamarosan veszettül rosszul kezdi érezni magát, ami még csak a kezdet.

 

A filmben feltűnő színészeket úgy válogatták össze, hogy mindenki elégedett legyen. Van néger, puerto rico-i (vagy valami ilyesmi) és még két nő is tevékenykedik a csapatban. Az aktorok leginkább akkoriban számítottak ismertebbeknek, mára többségük eltűnt a mozikból és B kategóriás művekhez adják a nevüket. Peter Weller 89-ben már túl volt a Robotzsarun, Az elhagyott bolygó azonban még előtte állt, ő játssza a csoport kissé merev vezetőjét, aki betéve tudja az összes szabályt és egy-egy vita alkalmával mindig fel is emlegeti ezeket. Richard Crennat Rambo feletteseként ismerhetjük leginkább, itt a túlképzett doktort formálja meg, akinek az esze eleinte folyamatosan a henyélésen jár. Amanda Pays a kötelező jó csaj, ekkortájt élte virágkorát, feltűnt a Villám képregényfilmben és az Ókori magánnyomozó kalandfilmben. Daniel Sternről a Reszkessetek betörők csöppet ügyetlen rablója ugorhat be elsőre, a Leviathanban mindig a másikat próbálja ugratni és a szexre gondol. Ernie Hudson is lejjebb adta, de Hector Elizondo még manapság is kap szerepeket A kategóriás filmekben.

 

George P. Cosmatos soha nem arról volt híres, hogy komolyabb műveket dirigáljon le, pályafutása során leginkább jobb-rosszabb akció-thrillereket hozott tető alá. Karrierje csúcspontja egyértelműen a Rambo 2 volt, de a Leviathan is a sikerületebb darabok közé tartozik. A feszültség kapcsolója egy pillanatra se kattan fel, Cosmatos mintha nem is törődött volna ezzel, a bezártság érzése nem keríti hatalmába a nézőt, a lények ugyan felettébb csúnyák, de aki látott már pár horrort, annak nem lesznek rémélmai ezektől a kreatúráktól.

 

Mielőtt lemondana mindenki erről a filmről, meg kell jegyeznem, hogy ettől függetlenül Cosmatos egy hangulatos, élvezetes, nézhető víz alatti horrort hozott össze, a zene teljesen passzol a produkcióhoz és egy cseppet sem válik unalmassá. Anno lehet, hogy A kategóriás műnek számított a Leviathan, mára azonban csak egy B kategóriás szórakozás, amiben fura lángszóróval futkosnak a főszereplők. Ugyan nem ér fel az ebben az időben készült horrorokhoz, de korrekt alkotás.

 

imdb: 5,3

 

Címkék: horror iromány 60 % miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr412183503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása