Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Warner ha már megakadályozni nem tudja, hát tanul a torrentezésből

2010.12.18. 15:45 koimbra 11 komment

Van egy csúnya/szép (mindenki döntse el mi) szó arra, ha valaki filmet vagy sorozatot másol, tölt le: kalózkodás. Nagy gondot jelent ez Hollywoodnak, úgy vélik zsebükből több száz millió dollárt húznak ki a torrentezők, ráadásul a legtöbb film kamerás változata már bemutató után fellelhető a világhálóra.  Legutóbb Nicolas Chartier producer be is perelte azokat, akik leszedték a netről A bombák földjén Oscar-díjas alkotást. Ám úgy tűnik hiába is erőlködnek, nagyobb eredményt nem tudnak elérni.

A Warner fejesei azonban némileg megvilágosodtak, végre rájöttek arra, ha vért izzadnak, akkor se tudnak olyan eredményeket, amelyek hosszabb távon gyümölcsöző lenne. Ezért úgy döntöttek, ha már megakadályozni nem tudják, hát inkább tanulnak belőle. Ha pedig több ismeretre tesznek szert, akkor úgy irányíthatják az eseményeket, hogy az nekik pozitív legyen. Az elmúlt másfél évben nagy figyelemmel követték a letöltéseket és a következőket szűrték le az adatok feldolgozása után.

- A legtöbb letöltő olykor legálisan is megveszi kedvenc filmjét. Még a legfanatikusabb kalózok is költenek pénzt arra, hogy kedvencét megvegye.
- A letöltők nagy része 18-24 éves férfiak. A tévés alkotások torrentezése esetében azonban a nőké az elsőbbség, a gyengébbik nem A pletykafészek (Gossip Girl), illetve a Vámpírnaplókat (The Vampire Diaries) részesíti előnyben.
- A többségnek megvan a kedvenc letöltőoldala és nem igazán keresgélnek más helyeket.
- Elég kevesen próbálnak meg először legális úton hozzájutni egy termékhez. Ha ez  nem sikerül, akkor úgy dönt, hogy inkább a torrentet választja.
- A P2P letöltések 65,31 %-a film, míg a többi tévés alkotás.
- A kalózok előszeretettel fordítják le a filmeket. A leszedett anyagok 23 %-a már lefordított anyag. Egy sorozat levetített epizódja után 3 nappal már elérhető más nyelven is, a tizedik napra a sorozatok 74 %-a már le van fordítva. A Warner azon gondolkodik, ha egy epizódot a vetítést követő 2 napban szinkronizálva vagy feliratozva is leadná talán meggátolhatná, hogy kevesebben töltsék le azt.  A stúdió ezen kívül felvetette, hogy az egyes sorozatokat az amerikai premierrel egy időben elérhetővé tennék Angliában iTunes-on keresztül, így jelentősen csökkenne a torrentezés.

Kíváncsi lennék mennyit költött erre a kutatásra a Warner, ezek nagy részét valószínűleg bármely producer gyermeke elmondhatta volna néhány perc alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr872524002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2010.12.18. 16:29:46

Plusz a megoldás sem valami jó, hiszen attól mert Angliában elérhetőek lesznek az iTunes-on a sorozatok, attól még a többi százvalahány ország lakosa és azok, akiknek nincs iTunes-ja ugyanúgy le fogják torrentezni a sorozatokat és filmeket.

karbalán 2010.12.18. 17:19:31

A torrentnek az a nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármit megtalál az ember, és fél óra múlva már nézheti is. Ezt egyetlen fizetős szolgálatatás sem tudja. Ha van egyáltalán fizetős, ott nincs fenn sok minden, továbbá ezek gyakran streaming szolgáltatások, ami bármikor megszakadhat, amikor a net épp úgy akarja, és a minőség sem az igazi. Az, hogy ingyen van, csak hab a tortán.

Anak 2010.12.18. 17:28:11

Most komolyan mondja meg már nekem valaki őszintén az ilyen illegális letöltéseken kívül mi értelme volna a szélessávú internetnek?
Különben meg a szolgáltatói árakba számolják ezeket bele, elég szép összegeket kérnek el bizonyos helyeken már egy 4 megás netért is.

A nép fia 2010.12.18. 18:28:09

@LEGO László: A szüleimnél, falun, a 2.5
Mbit-es net 3600.-

Nálunk a 15Mbit-es 3000,-
És vannak ennél még jobb ajánlatok is.

A Kalóz 2010.12.18. 19:39:25

Keleten nagyon-nagyon divatos a torrentezés. Miért ? Senki nem néz a körmére az embernek. Svédországban nem annyira ajánlott torrentezgetni (persze kalózkodásról van szó ) mert az átlagemberre is rámennek.
Amerikában a Verizon is küldözgeti a leveleit, bár abban annyira nem vagyok otthon.
Sorozatok tényleg problémásak, másik dolog, hogy vannak akik szinkronnal nem nézik meg, én se szoktam.
Az a filmet általában nem a kalózok fordítják.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.12.19. 12:15:54

"talán meggátolhatná, hogy kevesebben töltsék le azt" Vagyis segítené hogy többen töltsék le. Ez miért jó a forgalmazónak?

csak_csendben 2010.12.19. 12:51:44

TV sorozatoknál pl. én kipróbálnám, hogy ha nem is szinkronizálva, de legalább feliratozva (úgyis nagyon sok országban csak feliratoznak), az adás napján egy helyről le lehetne tölteni (mondjuk pl a CBS-nek lenne saját torrent szervere) minimum 720p-ben (így a stream hibáit kiküszöbölve), és mindenki a saját országának megfelelő reklám csíkkal kapná a filmet (oldal regisztráció köteles, ip ellenőrzés, és mikor a .torrent filet töltöd, akkor az oldal tudja neked melyik kell). Így a reklám ország specifikusan is mehetne, meg nem lehetne áttekerni. Amúgy is tv sorozatot rengetegen töltenek le.

De én ezt kisebb költségvetésű filmnél is kipróbálnám. És ha zavar a reklám, akkor megveszed.

Persze trükközést is (képlevágás) is ki lehet küszöbölni, bizonyos időben takar csak ki, mint a tv adók következő műsorszám promója stb.

csak_csendben 2010.12.19. 12:56:27

Szvsz az a gond, hogy ezek a nagy cég óriások dinoszauruszként is műkődnek már, nagyon lassan reagálnak már a változásra, és próbálnak harcolni az internet ellen, ahelyett, hogy megpróbálnák saját hasznukra fordítani. Mert szvsz vagy igen is egy olyan réteg, akik nem azért töltenek le netről, mert kalózkodnak, hanem mert kényelmesebb (lásd Steam és iTunes szolgáltatások), és a másik, hogy az internet korában megpróbálnak régiókat kizárni, pl Youtube-nál, hogy adott országban nem elérhető (és ez nem a Youtube hibája, hanem a cég óriások ragaszkodnak ehhez), komolyan, 2 perc és megvan máshonnan az adott video klip, ezzel nem a felhasználóval csesznek ki, hanem magukkal.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.20. 12:41:17

a másik probléma, h nagyon sok alkotás egyszerűen nem jut el hozzánk, vagy csak iszonyat sokat késve. pl. a Walking Dead körül óriási hype volt (van), annak ellenére, h hozzánk nem hozta el egy csatorna se (még), csoda, ha nálunk az emberek letöltik?

de filmek terén is rengeteg olyan van, amit pl. szeretnénk "birtokolni", pl. a Logan futását szinkronosan. Ez ugye legálisan lehetetlen.

vrango 2010.12.20. 16:47:31

Ez most ugyanaz a helyzet, mint a sportkocsikkal, vagy akár az alkohollal... van egy "találmány", ami önmagában nagyszerű, de sajnos rosszra is fordítható (gyorshajtás, illetve alkoholizmus és mellékhatásai) - s az emberek természetéből adandóan gyakran így is történik.
A szabályozással lehetne kordában tartani - csakhogy (megintcsak az emberi természet hibáiból adódóan) a fukarság miatt az ilyen irányú próbálkozások erőtlenek.
Itt hála Istennek csupán gazdasági károkról lehet beszélni (ellentétben a másik két példával)*, úgyhogy én nem izgatom magamat annyira a kérdésen, kicsit akadémikusnak is tartom (mármint a "Mit lehet tenni a letöltések ellen?" címűt).

(*közvetve persze a net is okozhat nagy károkat, lásd pornó, főleg a törvénytelen fajtából (erőszak, pedofíila...))

Anak 2010.12.22. 09:07:50

Off:
@A nép fia: Sajnos nem mindenhol van kiépítve az optikai kábelezés és nincs mindenhol UPC. Ahol én lakom a szolgáltatók között (2 db) abszolút nincs verseny és drágán kínálják a portékájukat. A 4 megás net 7000 Ft. Sajnos nem sokat lehet tenni.
Gondolhatod milyen dühítő lehet, mikor meghallom ezt a UPC-s 15 megát 3E-ért....
süti beállítások módosítása