Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

The Walking Dead

2010.12.27. 07:00 nyuszisz 22 komment

 

A sorozattal szemben már az elejétől kezdve megvolt az ellenérzésem, mert a csatorna állítólag a sikere miatt dobta a Rubicont, amit nagyon sajnáltam. Ennek ellenére végig néztem a zombis sorozatot is.

Az első rész nagy csalódás volt számomra, mert nem is annyira rég láttam Danny Boyle 28 nappal későbbjét és mondhatom a The Walking Dead pilotja szinte egy az egyben annak a filmnek az újraforgatása más színészekkel és kisebb módosításokkal. Bátor főhősünk, Grimes seriff (Andrew Lincoln) ugyanis a tömegkatasztrófát, mely során az emberiség jó része elzombul, kómában vészeli át. Amikor intézményből mit sem sejtve kisétál, szerencsére nem tépik szét egyből a félholtak, hanem segítőtársakra talál, akiktől megtudja, mi a helyzet a nagyvilágban. Majd lóra pattan, s a még a katasztrófa kezdetén elmenekült családja felkutatására indul.

 

Feltételezem, hogy a 28 nappal később és a sorozat alapja is egyazon képregény, mert nem hallottam hírét semmiféle plágiumról szóló botránynak.

A második résztől már kezd érdekes lenni a történet, mert onnan már új, legalábbis nekem, mert nem olvastam az alapjául szolgáló képregényt, és itt elkanyarodik a történet a filmben megismerttől. (Persze, akik nem ismerik a filmet, azoknak a pilot lesz a legizgalmasabb.)

Az évad rövid volt, de végeredményben megvolt benne az, ami egy jó sorozathoz kell, vagyis mindig érdekelt a következő rész.  A zombis téma eleve szokatlan a sorozatok között, de még érdekesebb a kihalás szélén álló emberiség sorsa és az elhagyatott nagyvárosok és a vidékek világa, hiszen ez olyan élmény, melyben valószínűleg és reméhetőleg nem  sokunknak lesz része. Képernyőn keresztől, biztonságban érdekes ezt  megtekinteni. Az ilyen témákra mindig többen kíváncsiak, mint a szürke hivatalnokok agyalásaira a lehetséges terrortámadásokról (Rubicon).

Van ennek a világvége hangulatnak egy olyan varázsa, melyet a százszor ismert zombis-klisék, felületes, sorozatokból már sokszor hallott lelkizések, és az említett filmhez való nagyfokú hasonlóság sem tud kioltani.

Talán a legnagyobb hiba az a sorozatban, hogy kevés érdekes karaktert hoztak össze benne. Engem a történetben például talán csak a főszereplő érdekel (és persze a  Föld, az emberi és állatvilág sorsa általános értelemben). A menekülő tagok meglehetősen szürkék,  egy-kettő még talán ellenszenves is,  és néha legszívesebben továbbpörgettem volna a párbeszédeiket. Az ilyen szereplőkre aztán nehéz drámát építeni, mert annyira üresnek és időhúzásnak tűnik. Bosszantó, hogy pl. a nem kedvelt és érdektelen tagokra építették a dráma egy nagy részét.

Néha pedig bekerült pár furcsaság is, mint pl. az a bizonyos elfűrészelt csukló, meg az idősek otthona a latinokkal. A legértelmetlenebb epizód azonban az évadzáró volt, ami egy sorozat esetében nem szerencsés. Itt annyiban elhanyagolható talán, mert eleve különc a széria és így ez sem akkora csapás. Az őrült tudós története egyébként nem volt rossz, csak ebben az egyetlen epizódban összesűrítve hatott ilyen falsul. Hőseink gyakorlatilag behúzódtak a járványügyi intézetbe egy borozás és egy zuhany erejéig - ez akár paródia is lehetne. Más sorozatok ebből egy fél évadot összehoztak volna :)

Valószínűleg a következő évad lesz az igazi.

Imdb: 9,1/10

Szerintem: 7/10

Címkék: sorozat iromány világvége zombi 70% the walking dead

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr132540524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droid 2010.12.27. 08:14:34

Kiváncsi leszek majd a Boardwalk Empire-ről mit fogtok majd írni.
Steve Buscemi-vel a főszerepben. :D

Droid 2010.12.27. 08:16:09

Jah másrészt eltértek már a képregénytől jócskán. Elég kiszámítható lenne akkor aki elolvassa.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.27. 08:22:13

Én láttam a 28 nappal-t is, és mégis a pilot tetszett a legjobban.
és a karakterek közül, majdhogynem a főhős érdekel a legkevésbé. :D
Nem csak azért, hogy ellentmondjak, de Shane-t, bármennyire is be akarták mocskolni, nagyon emberi, igazi karakternek tartom, meg Daryl is nagyon el van találva.
Várom a 2ik évadot, de ez az első a végére leült...

cineplex 2010.12.27. 09:23:12

Ami azt illeti a 28 nappal később egy évvel a képregény előtt lett bemutatva. A sorozat amúgy nekem bejött, nagyon sok olyan dolgot láttam benne, ami a mai zombifilmekből kimarad. A drámázás meg viszonylag gyenge szintet üt meg a képregény mellett, na ott aztán végig megy. Kiváncsi vagyok a második évadra, de biztos jobban visszatérnek az eredeti képregényhez, ha Darabont minden írót szélnek eresztett. Ja és Shane akármilyen is, meg lehet érteni, nálam ő meg Daryl a favorit a főhős mellett.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.27. 11:09:32

Frank Darabont filmek terén nagyon tud, a legjobb Stephen King filmek fűződnek a nevéhez, de egyébként is jó filmes, szóval így ettől a sorozattól is sokat reméltem. A Walking Dead első részétől nem vágtam hanyatt magam, de azért folytattam, mert volt benne valami. A hat rész alatt voltak üresjáratok, de összességében egy 70 %-ot azért adnék rá. Többször is megpróbáltak hatni az érzelmekre, ezek nem mindegyike sikerült.
A második évadra maradok, hisz ott van a két legjobb barát, akik még biztos összezördülnek a nő miatt.
Spoiler: ÉS hát a tetőn lebilincselt fickó is feltűnhet még, valahogy nagyon elfeledkeztek róla.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.27. 11:11:20

Spoiler:
És mit súghatott a kutató-tudós hősünknek? Mi az, amit nem osztottak meg a nézőkkel?
Mivel vért vett le mindenkitől, ezért valószínű, hogy ezzel kapcsolatos a dolog.
Vagy a kamerákon keresztül látott valami érdekeset?

countrypecos 2010.12.27. 11:12:20

Nekem tetszett. Pedig nem vagyok oda a zombis filmekért. Az utolsó rész engem is meglepett. A Járványügyi Központban időt tényleg többnek képzeltem el. De szerintem ettől volt jó, hogy így nem volt kiszámítható. És ezzel nem azt akarom mondani, hogy mostantól erre játsszon rá a sorozat, hogy ami értelmesnek tűnik, annak az ellenkezője történjen, de ez momentán jó volt.
Nézem majd tovább. Kár, hogy sokat kell rá várni. :(

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.12.27. 14:10:56

@nyuszisz: Nagyjából egyetértek, a pontszámmal is, annyit tennék még hozzá, hogy a sorozat "forradalmi" jellege szerintem elsősorban abban van, hogy 1. zombi-téma ilyen explicit módon még eddig tévében soha, 2. a zombi téma elegye a disztópiával szintén eleddig nem nagyon (kivéve igen, a 28 nappal ezelőttöt, de az mozifilm).

Szerintem amúgy nagyjából ennyi is volt a sorozat, szerintem Darabont is hamarosan rájön erre, hiszen nincs lezárás (állítólag a képregénynek sincs vége még) - így vagy a semmibe fúló Lost sorsa vár a Walking Deadre, vagy átmegy az egész, többé-kevésbé a képregénytől eltérő cselekménnyel, epizodikus szerkezetbe. Ez lehet a továbbélés záloga szerintem.

Alex Mahone 2010.12.27. 21:49:20

Nem kéne még leszokni a 28-as és a Walking Dead összehasonlításról? UGYANAKKOR KÉSZÜLTEK, PÁRHUZAMOSAN, EGYIK SEM KOPPINTOTT A MÁSIKRÓL. Fura, hogy egy megtermett hasáb aljára jutsz el eme következtetésre, nem értem, minek kell ennek akkora feneket keríteni.
A Rubicon siratását sem nagyon értem, naponta tűnnek el sorozatok, ezt sokan nézik, azt nem, ennyi. Pont.

A szereplőkkel viszont igazad van, elég érdekesek, szerencsére a férgesét felőrli az idő vasfoga, a többieket pedig szépen lassan bemutatja a sorozat, elvégre hat rész alatt ennyi izgalom mellett nem juthat mindenre idő.
Azt a latinos részt én úgy vágtam volna ki a f*szba, hogy csak na, nem értem, mi haszna volt, a képregényben benne sincs. Az elfűrészelt csuklóban nem tudom, mi a furcsa, ahogy szerintem a tudós sem volt őrült, de erről ennyit. Szerény véleményem szerint pedig hőseink az elején nem igazán voltak tudatában, hogy csak egy este erejéig maradnak.

@koimbra: nekem van egy tippem, ha tényleg a vérükkel kapcsolatos, kíváncsi vagy rá, vagy megvárod a második évadot? :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.27. 21:56:03

@Alex Mahone: Sok a szerintem átlagos sorozat, amit biztosan néznék, ha nem néznék inkább filmeket:) A Walking Dead 7 pontja miatt szerintem mindenképpen belekezdek a második részbe. De ennek a sorozatnak kell egy épkézláb lezárást, meddig lehet húzni úgy egy sorozatot, hogy csak mennek, mendegélnek, meghúzzák magukat és megpróbálják elkerülni a zombikat?
Szóval nyomhatod a tippet:)

lószúnyog 2010.12.27. 22:28:59

Általában nem kedvelem a zombis filmeket...A nyolcvanas években láttam egy ilyen filmet, az nem hozta meg a kedvemet, de igazán a Hullajó című borzalom vette el a kedvemet egy hosszú időre a zombiktól :-)
Mégis, most ezt megnéztem, láttam az egész évadot, és kedveltem. Fenntartásaimmal együtt leültem a képernyő elé, és azon vettem észre magam, hogy szórakoztató, izgalmas.
Talán egy idegesítő rész volt benne (számomra) amikor a szőke csajszi a megharapott (majd haldokló, és halott, majd átalakuló) nővérét nem volt képes előbb lelőni.(azt kívántam, bárcsak megharapná végre a buta fejét a zombi nővére!) :-D
Kiderül vajon, hogy a tetőn hagyott fickó túlélte-e, vagy az akit út közben otthagytak az erdő szélén?

madárijesztő 2010.12.27. 22:29:34

Mivel tudós volt a fickó és máshoz nem is nagyon értett, így 100, hogy a vérrel lesz majd valami kavarás. És mivel suttogta, így valami fontos személyhez kötődik. Vagy a haverja vagy a felesége. Ez a kettő. De ha kiderül, hogy valami hülyeséget súgott, na ott hagyom abba a sorozatot.
Az első évad nekem 85 %

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.28. 09:40:16

Lehet SPOILER-es!!!!!!!!!!!!!!!

Sztem azt, hogy az asszonya terhes...
(és, ugye tőle nem lehet, hiszen kómában volt)

Alex Mahone 2010.12.28. 17:54:14

@doggfather: jogos, a comicban is így van.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.28. 20:13:15

@Alex Mahone: Tényleg?
csak tipp volt, azt nem olvastam.
(shame on me)

doktor.dikhed 2010.12.29. 07:09:47

Miért van az, hogy ez is csak árnyéka a képregénynek, vagy még az sem?
Csalódtam Darabontban.

Alex Mahone 2010.12.29. 19:34:21

@doktor.dikhed: azért, basszs, mert ez még csak az alapozás. Gondolkozzatok már, a képregényt sem az első hat rész tette naggyá, az csak szépen adott a továbbiaknak egy alapot. Majd szépen jönni fog a börtön, a Kormányzó, nyugi...

doktor.dikhed 2010.12.29. 23:52:17

@Alex Mahone: Az a baj, hogy rosszak az alapok. A képregényben a szereplők a túlélés érdekében nehéz döntésekre kényszerültek.

Gondolj csak a filmben a kulcsos jelenetre. Tipikus amerikai filmes eljárás. vedd ki a szereplő kezéből a döntést, így jófiú marad...csak az ilyen deus ex machinák megölik a drámát. Sajnos több ilyen jelenet is akad az egyéb hibákon kívül.

KRONAUTA (törölt) · http://mezsgye.blog.hu/ 2011.01.01. 23:59:47

@lószúnyog: amikor otthagyták a pasit az erdőben az út szélén, egyből arra gondoltam hogy később még látjuk, mert kiderül róla, hogy rezisztens/immúnis/legyűri a szervezete.

Alex Mahone 2011.01.02. 17:31:23

@KRONAUTA: nem derül ki.

@doktor.dikhed: az azért kellett, mert szerintem Darabont nem vár, hanem Merle-ből fog Kormányzót csinálni... Amivel mélységesen nem értek egyet.

lószúnyog 2011.01.03. 09:15:51

@KRONAUTA: én is ebben bízom (bíztam). Meg egy ideig abban is, hogy a főszereplőről derül ki valami rejtélyes dolog, hogy miért maradt életben a kórházban, de ez utóbbiról kiderült, valamelyik utolsó részben, hogy miért maradhatott életben.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 10:00:01

@Alex Mahone: És azt hogy csinálja?!

Mmint a Merle goes to kormányzó?
süti beállítások módosítása