Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Mark Hamill, aki egy messzi-messzi galaxis utolsó reménye volt

2011.01.14. 23:00 koimbra 14 komment

Mark Hamill 1951 szeptember 25-én született. Édesapja az amerikai haditengerészetnél szolgált kapitányként, több helyen állomásozott, ezért a család kénytelen volt folyton költözködni. Az érettségit Japánban, Yokohamában tette le a Nile C. Knnick High Schoolban. Ezt követően beiratkozott a Los Angeles City College-be, ahol dráma szakra járt.Karrierje kezdetén szinkronmunkálat vállalt, többek között ő kölcsönözte a hangját Corey Anders karakterének a Jeannie rajzfilmsorozatban. Később sikerült tévésorozatokban is feltűnnie, játszott a The Texas Wheelersben, a General Hospitalban és One Day At A Timbe-ban.

 

A nagy áttörést Luke Skywalker megformálása hozta meg számára, a Csillagok háborúja (Star Wars) hatalmas siker lett, amire csak kevesen számítottak. Hamill azonban az Eigth is Enough sorozat miatt nem ért volna rá, ezért megkérte az ABC-t, hogy legyenek oly kedvesek és cseréljék le másra. A fejesek azonban nem engedtek, ám később Hamill autóbalesetet szenvedett és megsérült az arcán, ami miatt az ABC mégis kénytelen volt más keresni a szerepre. Érdekesség, hogy a színész az Amerikai graffiti meghallgatására is elment, de kiesett a rostán, azt a filmet is George Lucas rendezte.

A következő két folytatásban, a Birodalom visszavágban (The Empire Strikes Back) és a Jedi visszatérben (Return of the Jedi) is ő volt a főhős. A pletykák szerint a Csillagok háborúja következő trilógiájában is játszott volna, ahol átadja a stafétabotot a Jedi lovagoknak. Lucas később tagadta, hogy erről szó lett volna, bár ő a 90-es években azt is cáfolta, hogy egyáltalán tervbe lett volna a harmadik trilógia. Hamill néhány hónapja azt nyilatkozta, hogy a forgatáson Lucas még 12 részről beszélt. Harrison Ford elmondta, hogy saját maga és Hamill nagy mókamesterek voltak a forgatáson és nem koncentráltak eléggé a feladatra, de mikor Alec Guiness megjelent a színen visszafogták magukat és profihoz méltóan viselkedtek.

1980-ban a Nagy vörös egyes (The Big Red One) második világháborús alkotásban volt látható. Leszerződött az Amadeus, illetve az Elefántember színpadi változataira, nem hitték sokan, hogy meg fogja állni a helyét, de végül helyt állt, a közönség meg volt vele elégedve és a kritikusok is pozitívan nyilatkoztak róla. Játszott az Éjféli stopposban (Midnight Ride), a Villám második részében (The Flash II), a Guyver, a szuperhősben (Guyver) és az Idő száműzöttjében (Time Runner), ám egyik filmmel se tudta megismételni a Star Wars sikerét. Stephen Weeks azt szerette volna, ha Hamill játssza Gawain karakterét a Gawain és a zöld lovagban, de a producereknek nem tetszett az ötlet, így Miles O'Keeffe-é lett a szerep. A Jay és Némi Bob visszavág (Jay and Silent Bob Strike Back) filmben Luke Skywalkert parodizálja ki.

Miután a filmekkel nem tudott ismét nagyobb sikert produkálni, inkább a szinkronizálás felé fordult, az animációs filmek és sorozatok, no meg számítógépes játékok figuráit szólaltat meg. A Batman animációs sorozatban Joker az ő hangján szólal meg, a Denevérember nagy ellenfelének Hamill kölcsönözte az orgánumát több animációs szériában is. Többször is felkérték, hogy egyes gonosztevőknek adja a hangját, így pl. a Hulk animációs sorozatban Gargoyle-t, a Pókemberben Vészmanót, a Fantasztikus négyesben Maximust kapta.

Hamill hangja volt hallható, mikor Christopher Blair kinyitotta a száját a Wing Commander játék harmadik, negyedik és a Prophecy részben. De többek között hallható a Gabriel Knight, a Soldier of Fortune, a Full Throttle, az X-Men 2: Wolverine's Revenge, a The Scorpion King játékokban is. Hamillt hívták, mikor elkészítették a World War Z, a Pinokkió vagy a Spiderwick krónikák audiobook változatát.

Nevéhez fűződik a The Black Pearl képregénysorozat, amelyből szeretné, ha elkészülne a filmváltozat. Közreműködött a Trade Paperback Batman: Riddler Two-Face és néhány Simpson képregénynél is.

Hamill 1978-ban vette el feleségül Marilou York fogorvosnőt, akitől három gyereke is van. Egyikük, Nathan fel is tűnt a Baljós árnyakban, ahol a Naboo bolygó egyik katonáját játszotta.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr342583825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droid 2011.01.14. 23:19:44

A legeslegjobb Joker szinkronhang: www.youtube.com/watch?v=lb8fWUUXeKM
A hülye viccein még most is röhögök vele együtt :D

countrypecos 2011.01.14. 23:24:37

Ne ijessz meg máskor, azt hittem történt vele valami. :/

A nép fia 2011.01.15. 00:28:58

Én is azt hittem, meghalt, azért került fel róla cikk.

Jó az írás! :-)

Shyllard 2011.01.15. 01:00:02

Iszonyat jó hangja van a csávesznek, remélem még hallhatjuk jópár karakter hangjaként.

A nép fia 2011.01.15. 08:08:50

@Shyllard: Aki játszott a Batman - Arkham Asylum c. játtékkal, beleborzonghatott Joker hangjába. Meg merem kockáztatni, hogy a maga nemében legalább annyira őrült és eszelős volt, mint Heath Ledger a The Dark Knight-ban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.15. 08:19:44

Mi is a cikk aktualitása?!
Én is azt hittem a cím alapján, hogy elhunyt, de nem...

Shyllard 2011.01.15. 09:52:38

@A nép fia: Játszottam és hál' isten az Arkham City-ben is ő fogja szinkronizálni Joker-t :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.15. 10:23:41

@A nép fia: @doggfather: Dettó. Nem ártott volna valami aktualizáció, elveszett legendák, vagy efféle baromság. :)))

gabbor 2011.01.15. 10:51:51

Kár, hogy nem írtad bele, hogy mára elhízott, alkoholista lett, aki gyakorlatilag egy értelmes mondatot nem tud elmondani... meg lehet nézni youtubon. Ezért sem lehet sehol, semmilyen amerikai talkshow-ban látni.

FreeFantasyFilms · http://f3online.tk/ 2011.01.15. 10:58:10

Megnéztem volna ahogy az Amadeusban és az Elefántemberben játszik színpadon.

csidia 2011.01.15. 12:16:57

Az autó baleset a Birodalom visszavág forgatása előtt történt, nem az Új remény előtt. A Midnight Run magyar cime pedig Éjszakai rohanás. Amiről Te beszélsz Midnight RIDE!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.15. 12:49:27

@csidia: Nem, volt egy baleset a Csillagok háborúja előtt is. A sorozat 1977-ben érkezett, ahogyan az Új remény is.
@doggfather: Arra gondoltam, hogy folytatni kellene a régi Sztár voltam...vagy Missin in Action posztokat és először mondom írok Christopher Lambertről, a Missin in Action szekcióban meg vagy Macaulay Culkinról vagy Linda Hamiltonról:) De aztán valahogy Mark Hamill poszt lett belőle:)

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2011.01.15. 12:58:21

Tetszett az írás. Örültem neki, de én is megijedtem.
süti beállítások módosítása