Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Nic Cage, az ezerhajú színész

2011.02.24. 22:30 koimbra 17 komment

Nicolas Cage karrierje a 80-as években vette kezdetét, a 90-es években vált igazán sztárrá. Az ezredforduló után azonban mindent megtett annak érdekében, hogy hírnevét földbe döngölje. Egy dolgot sikeresen elért: az ezerarcú helyett inkább az ezerhajú színész elnevezést használjuk rá. Miért? Mert manapság gyakorlatilag a játéka helyett a filmbéli frizuráit emelik ki a kritikákban.

1964. január 7-én látta meg a napvilágot Kaliforniában, Long Beachen. Édesapja August Coppola egyetemi tanár, édesanyja Joy Vogelsang koreográfus volt. 1976-ban váltak el. Francis Ford Coppola unokaöccse, Roman és Sofia Coppola rendezők, Jason Schwartzman színész unokatestvére. Cage a Beverly Hills-i gimibe járt, ahol megismerkedett a színészettel, először a Golden Boy iskolai előadásban csillogtathatta meg tehetségét.

 

1981-ben debütált Best of Times tévéfilmben. 1983-ban döntött úgy, hogy családnevét megváltoztatja. Történt ugyanis, hogy leszerződött a Rablóhalra, amit nagybátyja, Francis dirigált és a forgatáson túl sokat piszkálta a többi színész. Azért döntött a Cage mellett, mert kedvenc képregénybeli szuperhőse Luke Cage és John Cage nagy rajongója. A Kockázatos üzlet szereplőválogatásra is elment, ám Tom Cruise lett a befutó. A Változó világban egy másik szerepet szántak neki, de a meghallgatáson a stúdió szerint túlságosan is komoran adta elő a karaktert, ezért a figurát inkább Judge Reinholdnak játszhatta el. Megpróbált bekerülni A kívülállók szereplőgárdájába is, amelyet szintén nagybátyja rendezett, ám Matt Dillon elhappolta előle a szerepet. Viszont a Gengszterek klubjára sikerült leszerződnie. Cage tehát sokat köszönhet rokonának, aki szép nagy lökést adott karrierjének.

 1984-ben Alan Parker drámájában, a Madárkában volt látható, két fogát el is távolította a szerep kedvéért. Ezt követően ismét Coppola egyik filmjében landolt, az Előre a múltba vígjátékban az akkor még sokkal vékonyabb Kathleen Turner oldalán játszhatott. 1987-ben a Coen fivérek klasszikusában, az Arizonai ördögfiókában alakította a központi karaktert. Nagy szerencséje, hogy Kevin Costner visszautasította a felkérést. Cage többször úgy érkezett a forgatásra, hogy megosztotta elképzeléseit a rendezőkkel az adott jelenettel és a többi szereplővel kapcsolatban. De Coenék minden javaslatát elutasították. Habár a testvérek és a színész között jó volt a kapcsolat, Cage autokratikus jellegű természetű alkotóként írta le a direktorokat. A Holdkórosok esetében a stúdiónak egyáltalán nem tetszett, amit Cage a tesztfelvételeken produkált, ki akarták túrni, ám Cher az oldalára állt és azzal fenyegetőzött, hogy ő is el fogja hagyni a produkciót.

 

A vámpír csókjának forgatókönyvében még az állt, hogy nyers tojást kellett volna enni Cage karakterének. A fejéből pattant ki, hogy ezeket inkább csótányokkal helyettesítsék, ráadásul igaziakat gyűrt le a torkán. Háromszor kellett megismételni a jelenetet. Ezen kívül azt is el akarta érni, hogy igazi denevér legyen a produkcióban, ám az állatvédők már így is rajta tartották a szemüket a filmen (a csótányok miatt).

 

A 90-es években vált akciósztárra, az évtizedet is egy ilyen művel indította, de még várni kellett pár évet, mire igazán a műfaj felé fordult. 1990-ben a Tűzmadár akciófilmben játszott, , Rogert Ebert kritikus azt írta, ha nem látta volna a Top Gunt, akkor sokkal jobban kedvelte volna a filmet. Ha a Top Gun nem készült volna el, akkor ez az alkotás teljesen eredetinek látszana. Még ebben az évben David Lynch rendezésében, a Veszett világban is játszott. Lynch a film alapjául szolgáló regény elolvasása után mindenképpen Cage-et akarta a főszerepre.
 

Las Vegas 1992-ben még csak egy vígjáték helyszínéül szolgált (Első állomás: Las Vegas), 1995-ben viszont már egy dráma története játszott a kaszinók városában. Cage erőteljesen formálta meg az alkoholista írót, aki a halálba akarta inni magát, az Akadémia Oscarral jutalmazta a Las Vegas: végállomásban nyújtott alakítását. alakítását. A színész állítólag részegen többször is filmre vette magát, hogy tanulmányozza így miként is beszél. A drámázás után vágott bele az akciózásba, egymás után három szórakoztató pörgős filmben is látható volt. A sziklában dolgozott először Jerry Bruckheimerrel, akivel ezt követően többször dolgozott együtt. Michael Bay volt a rendező, aki a tőle megszokottakat hozta és a 90-es évek egyik legjobb akciófilmjét tette le az asztalra. A Con Air mögött ismét Bruckheimer állt producerként és ismét egy sikeres mű született, aminek mostanában pedzegetik a folytatását.

 

Az Ál/arcot megint csak úgy lehetne emlegetni mint az évtized egyik legjobbja. Ha már John Woo az akkor még nagy akciósztárnak számító Jean-Claude Van Damme hívó szavára Hollywoodba jött (a Tökéletes célpont miatt), akkor hasznossá tette magát. Először is a stúdió azt akarta, hogy a címből vegye ki a / jelet, de Woo szerint, ha ezt megteszi, akkor az emberek egy része azt hiszi, hogy ez egy hokis film. Másrészt a forgatókönyvet is átíratta, mivel a cselekmény a jövőben játszódott és ez egyáltalán nem tetszett neki. A főszerepet először Michael Douglas akarta eljátszani, aki Harrison Fordot akarta ellenfeléül, majd Arnold Schwarzeneggert és Sylvester Stallonét akarták megnyerni. Mikor Woo képbe jött úgy gondolta, hogy Van Damme kell ide, aki Steven Seagallal mérhetné össze erejét. Cage először nemet mondott a felkérésre, mivel nem akart gonoszt játszani, de aztán felvilágosították, hogy végső soron egy hőst alakíthat, így gyorsan alá is írta a szerződést.

Az akciózást egy romantikus drámával zavarta le, az akkor még toppon lévő Meg Ryannel. Az Angyalok városa főszerepét Johnny Deppnek kínálták fel, csak később jött szóba Cage, aki egy angyalt formált meg, aki szerelmes lesz egy földi nőbe, azaz Ryanbe. A 200 milliós bevétel után azonban beletenyerelt néhány buktába, Az utolsó dobás, a 8MM és A holtak útja sem hozott valami szépen, talán ezért is tért vissza Bruckheimerhez, aki rábízta a Tolvajtempó főszerepét. A végeredmény 200 millió feletti összbevétel.


Ezt követően háborús filmekkel próbálkozott, előbb a Corelli kapitány mandolinjával fürdött be, majd A fegyverek szavával zakózott hatalmasat. Utóbbit John Woo dirigálta, aki 115 millióból gazdálkodhatott, a produkció (Amerikában) csak 40 millió dollárt termelt. 2002-ben Cage beállt a kamera mögé, megrendezte a Sonnyt, amelyben a nagyszerű James Franco játszott. Kevés embert érdekelt a film, pár tucat moziban vetítették és csak 30.000 dollárt termelt. Még ebben az évben játszott a kritikailag nagy sikerű, de pénzügyileg nem túl jól teljesítő Adaptációban, Tom Hanks elől happolta el a szerepet és milyen jól tette, szinte mindenki dicsérte alakítását és egy Oscar-jelöléssel gazdagodhatott.

 2003-ban Ridley Scott filmjében, A trükkös fiúkban tűnt fel, de az alkotásra kevesen váltottak jegyet. Visszatért hát Bruckheimer ölelő karjaiba, A nemzet aranya hozta a borítékolható eredményt, világszerte 347 millió dollárt fialt a kasszáknál. Fegyvernepperként és időjósként próbálkozott, ám sem Andrew Niccol, sem az addig viszonylag profitképes műveket készítő Gore Verbinski nem tudott korrekt bevételt elérni. 2006-ban már úgy-ahogy leülepedett a por a World Trade Center összeomlása körül, Oliver Stone az elsők között vette kezelésbe a témát, Cage ebben egy romok alá szorult tűzoltót formált meg.
 

Ismét az akció-kalandfilmek területén próbált boldogulni. Régóta szeretett volna eljátszani egy képregényhőst, egyszer majdnem sikerült is számára, hiszen úgy volt, hogy a Tim Burton-féle Supermanben ő húzhatja fel a S-es ruhát. A Warner azonban meggondolta magát és leállította az előkészületeket. A Pókemberben pedig majdnem ő játszhatta Norman Osbornt.  A fenegyerek rendezőjének, Mark Steven Johnsonnak a vezénylete alatt forgott a Szellemlovas, amihez még 2000 táján Johnny Depp-pet győzködték főszerepre, majd Eric Bana jött szóba, aztán Cage lépett a fedélzetre, aki később el is hagyta a projektet, majd ismét visszatért. A nézők és a kritikusok nem igazán voltak elalélva a kész produkciótól. Még 2007-ben a Next – A holnap a múlté akcióban volt látható, ám a Halj meg máskor James Bond film után Lee Tamahori nem tudott magára találni, a rendező az xXx 2 után ismét rosszul választott, megint egy buktát tudott készíteni. Cage A nemzet aranya folytatásával szépített, amely az első felvonásra ráverve 457 milliót kaszált összesen a mozikban. Emberünk a Veszélyes Bangkokban heverte ki a sok rohangálást, nem is erőltette meg magát igazán. A Pang testvérek az eredeti thai filmüket dolgozhatták fel az amcsi közönség számára, amire végül csak úgy emlékezhetünk, mint 2008 első buktáinak egyikére.


Talán kevesen tudjátok, de Cage lett volna A pankrátor főszereplője, de Darren Aronofksy végül csak Mickey Rourke-ot szerződtette le. „Nic úriemberként viselkedett, megértette, hogy én Mickeyt akarom a filmbe és ehhez egy rossz szava sem volt. Színészként nagyra tartom Nic Cage-et és úgy gondolom, hogy vele is működhetett volna a film. Nic rendkívül támogató volt Mickeyvel szemben, régóta haverok és szerette volna, ha ez a nagy lehetőség hozzá kerül, szóval fogta magát és kiszállt a filmből.” - mondta Aronofksy.

Megtört egy csöppet a munkatempó, csak 2009 tavaszán tért vissza emberünk a mozikba a Képlettel. Eredetileg Richard Kellyre bízták a forgatókönyvet és a rendezést, majd Alex Proyas vehette át a helyét, aki előtte. az Én, a robottal aratott. Egy kis szinkronizálás következett, a Rágcsávókban adta a hangját az egyik figurának (hozzáteszem: producer Bruckheimber) és az Astro Boyban a címszereplő apját szólaltatta meg. 2008-ban már dobozban volt, de csak 2009-ben tűzték műsorra a Mocskos zsaru - New Orleans utcáin feldolgozását. Többen – pl. Roger Ebert, The Huffington Post, Cinemablend – az év egyik legjobbjának tartották. A közönséget hidegen hagyta a film, Amerikában 1,7 milliót kapart össze. A Kick-Assben Big Daddy ruházatát ölthette magára, mielőtt leszerződött Mark Wahlbeg és Daniel Craig neve keringett a szerep körül. Cage Batmant nézett a forgatás előtt, a sötét lovagról mintázta beszédstílusát.

Újra összedugta a fejét Bruckheimmerrel, A varázslótanoncban egy nagy hatalmú magásut játszhatott el. Mellesleg hozták magukkal Jon Turteltaubot is, aki A nemzet aranya két részét rendezte. A trió ezúttal Amerikában nem vonzotta a nézőket a mozikba, Amerikába csak 63 millió került a kasszákba, a nemzetközi porondon minden rendben volt, az összbevétel 215 millió dollár lett, ami túl kevés a 150 milliós büdzsé fényében. 2011-ben Cage a Boszorkányvadászatban osztotta a kardcsapásokat, a kalandfilm az év első buktái között kapott helyet, a Rotten Tomatoes-on látható kemény 4 %-os átlagos magáért beszél. Nem hiába tologatták a bemutatót.
 

Idén még háromszor tűnik fel a színész. A Féktelen harag 3d-t ma mutatták be itthon, ezt a The Hungry Rabbit Jumps és Trespass thriller követi. Jövő év februárjában a Szellemlovas folytatásával érkezik, e miatt nem láttak hozzá A nemzet aranya 3-hoz. Ha mégis ezt választotta volna, akkor a stúdió mást szerződtetett volna a főszerepre, mivel nem várhattak a színészre, elestek volna a jogoktól. Elvileg 2012-ben jön a Medallion akciófilm Simon West rendezésében, vele már dolgozott Cage a Con Air-en.
 

Nézzük egy kicsit a magánéletét. 1995-ben vette le Patricia Arquette-et, akitől 2001-ben el is vált. Nem sokáig maradt egyedül Cage, ugyanis 2002 augusztusában oltár elé vitte Elvis Presley lányát, Lisa Marie-t. 108 napig húzták, aztán beadták a válókeresetet. Harmadik feleségét, Alice Kimet egy koreai nightclubban ismerte meg. Érdekesség, hogy Kim fia 2005 októberében született és a Kal El nevet kapta, ami Superman születési neve.

1998-ban Christina Fultonnal randizgatott, aki terhes lett és 1990-ben életet adott Weston Coppola Cage-nek. A srác feltűnt A fegyvernepperben, ahol egy fiatal ukrán srácot játszott, aki hatástalanított egy Mi 14 helikoptert. A színész nagy képregényrajongó, fiával Westonnal alkották meg a Voodoo Child képregény, amelyet a Virgin Comics adott ki. Fulton 2009 végén 13 millió dollárra perelte Cage-et, ugyanis a nő a színész egyik házában élt, de pénzügyi problémák miatt el kellett adni, így a nő az utcára került.
 

Cage 2004-ben vett egy szigetet a Bahamákom, 2006-ban pedig egy 160.000 négyzetméternyi szigetet vásárolt Exumán. Birtokolt egy kastélyt is, amely Oberpfalzban található, 2009-ben 2,5 millió dollárért adta el. 2007-benn a Rhode Islandon vett telket, 12 hálószoba, 10 fürdőszoba és egy madárrezervátum szomszédságban van. Szintén ebben az évben vásárolta meg a Midford kastélyt Angliában. Miután megvált a német kastélyától, a kaliforniai, nevadai, louisianai és rhode islandi házát is eladásra kínálta, csak úgy, mint a bahamai szigetét. A bel-air-i otthonát 18 millióra tartja, de eddig csak 10milliót kínáltak érte. 2009-ben kiderült, hogy nem fizetett rendesen adót, ezért a hatóságok rászálltak. Az IRS 6,2 millió dollár megfizetésére kötelezte, 2009 októberében Cage 20 millió dollárra perelte menedzserét, akit gondatlansággal és csalással vádolt. Amiatt, hogy a menedzser nem fizette az adót, így őt súlyos veszteségek érték, kénytelen volt megválni ingatlanitól.
 

A végén még essen szó arról, hogy mennyit szokott kapni. A vámpír csókjáért csupán 40.000 dollárt szurkoltak le a kezébe, A szikláért 4 milliót, az Ál/Arcét 6 milliót kapott. 16 milliót kért és utaltak Az utolsó dobásért (55 milliót hozott a film Amerikában). A holtak útja után 10 milliót vághatott zsebre, a produkció össz-vissz 16 milliót kapart össze a mozikban. 20 millió ütötte a markát a Tolvajtempóért, A fegyverek szaváért és A nemzet aranyáért. A varázslótanonc 12 milliót hozott a konyhára, a Mocskos zsaruval két milliót keresett. Az idén bemutatásra kerülő Tresspassért 7 milliónak örülhetett.


Oh, és a Cage Matrix

Az iromány összehozásában a wikipedia és az imdb volt segítségemre.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr232687836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blake007 2011.02.24. 23:59:45

Hát, nem is tudom melyikben volt a legrosszabb haja :D

vazzegabi 2011.02.25. 00:07:55

Talán a varázslótanoncba :D

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2011.02.25. 00:15:56

a hajzata ellenére nagyon jó színész

asz0089 2011.02.25. 00:57:02

Cage mesterrel az a probléma, hogy most már szánalmasan kritikán aluli filmeket is bevállal. Évente van 3 filmje, csak kapkodom a fejem, abból minimum 1, de inkább 2 botrányosan pocsék, a maradék 1, a nézhető kategória, 2-3 évente egy tényleg jó.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.25. 08:34:42

mennyi ideje van embereknek, hogy ilyen hülyeségeket csináljanak, mint ez a grafikon, meg táblázat. :D:D

edi95 2011.02.25. 09:13:14

Szerintem ha nem született volna jó helyre ma nem tartana ott ahol.De ez nem gond én bírom caget, a con air és az ál/arc a legjobb akciók egyike. Tényleg volt néhány film amivel mellényúlt de melyik színész nem. Én akciósztárként szeretem jelentkezhetne még pár zúzós eksön filmmel amíg nem öregedik ki teljesen.

liza.k 2011.02.25. 10:50:35

@doggfather: ha nem lennének ilyenek, most nem mosolyogtam volna egy jót :):)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.25. 11:16:58

Szerintetek jó lett volna A pankrátor főszerepére? Jól tette, hogy átengedte Mickey Rourke-nak?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.25. 11:25:21

@koimbra: A mai napig nem néztem még meg a pankrátort, shame on me...
(pedig ott figyel origi dvdn a polcon...)

vrango 2011.02.25. 11:26:44

Jó kis írás, köszi!
Én valahol bírom Nic-et, de olykor iszonyatos vackokban is képes szerepelni (nyilván anyagi okokból).

A pankrátor pedig úgy jó, ahogy van, Mickey Rourke-kal.

Reese 2011.02.25. 13:02:32

Nagyon jó írás! Még ilyet!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.25. 13:35:46

@koimbra: Jó volt. Szerintem amúgy színészileg meg tudta volna csinálni Cage a Pankrátort, mert jó színász, sőt, jobb, mint Mickey, csak egy a baja, hogy túlságosan is eljátszotta az arcát, és hát az utóbbi évek gagyijai sem használnak ázsiójának. Viszont jól keres velük... Szóval meg tudta volna csinálni, de a közönség nem szerette volna.

edi95 2011.02.25. 13:38:00

@koimbra: Én örülök hogy visszautasította, szerintem nem ált volna jól neki a szerep. De általában az tetszik az embernek amit először lát pl. milyen lenne a die hard mel gibsonnal :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.25. 14:24:25

@Reese: Jövő héten mutatják be az Adjustment Bureau filmet, amely Philip K Dick könyvéből készült. Azt tervezem, hogy az eddigi K. Dick művekből készült filmekről írok, hogy mi készült el és milyen sikerük volt.

COLT 2011.02.25. 19:14:50

@koimbra: Ha jól tudom az emlémás is az ő regényéből készült, javítsatok ki ha nem, de ettől még jó film, lehet hogy csak kacsa, de én még valamikor a 2000-es évek elején olvastam, hogy neki is felajánlották először(mármint cagenek.)

Egyébként a témához kapcsolódva
@edi95:

Hát igen, ez így igaz. Ez kábé egy olyan dolog, mint hogy tegyük fel a sziklában Bruce Willis, ez az amit egyszerűen nem tudok elképzelni...

De:

A filmeket ahogy megszokjuk, úgy lesz jó az idő múlásával, ezért is nem nézem meg az új Bourne filmet, nah meg az új Halálos Fegyvert, mert nem Mel Gibson, Deny Glover lesz a főszerepben, ha minden igaz. Az új Die Hardokra is ez fog vonatkozni, ha Bruce után is próbálják továbbvinni a sorozatot. Bár van egy olyan érzésem hogy már az ötödik rész is több mint felesleges lesz...

Elanor_ 2011.02.25. 21:14:43

hú, ez nagyon informatív volt, öröm olvasni :)
én szeretem a csókát, és a frizkóit is bírom :D
süti beállítások módosítása