Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Rango

2011.03.06. 20:15 koimbra 8 komment

 

Fegyere van! Veszélyes! Por városkájának új sheriffje van, aki szeret vágtatni, de védi a rendet és az elesettekhez mindig van pár jó szava. A neve: Rango. Mindenki azt gondolja róla, hogy piszok jó fegyverforgató. Pedig valójában csak egy jó színészi képességekkel megáldott hawaii ingben flangáló kaméleon, aki eddigi életét egy akváriumban töltötte és mondhatni a saját maga által kitalált (bár mindenki számára ismerős) színdarabokat adja elő egy műanyag hal és egy fél barbi baba társaságában. Talán a sok szerep hatására, de nem igazán tudja, hogy kicsoda is valójában. Egy hős? Egy nagy jövő előtt álló színész? Egy senki? A problémáját fokozza, hogy hirtelen szabaddá válik, ezzel úgy elsőre nem tud mit kezdeni, míg egy fura útmutatásnak köszönhetően a nagy hőségben elindul a perzselő és veszélyes sivatagban. Túlélési esélyeit a folyamatosan felbukkanó éneklő-zenélő madárkák egyenlőnek tartják a nullával.

A városka lakói eleget nyelték már a port, de nem szeretnék elhagyni Port. Az éltető elem, a víz azonban csak a bank trezorjában található, ám az is erősen fogyóban és az ivóban kapható kaktuszlé nem oltja a szomjúságot. A bajt tetézi, hogy a maradék vizet ellopja valaki. Az új sheriff és önkéntesei megpróbálják felkutatni a tetteseket. A föld alatti mászkálás remek alkalmat nyújt az alkotóknak, hogy némi Indiana Jones-szerű hangulatot csöpögtessenek animációjukba. Később egy kiköpött Clint Eastwood kinézetű cowboy is felbukkan, de azért még kapunk jó néhány utalást.

 

Mostanában mintha felkapott lett volna a western. Vagy csak múló hóbort a filmesek részéről? Néhány hónapja még Jonah Hex lövöldözött a vadnyugaton (bár ne tette volna), majd érkezett A félszemű, amelyet elhalmoztak díjjelölésekkel, nyáron pedig érkezik az akciódúsnak ígérkező Cowboyok az űrlények ellen sci-fi western és előbb-utóbb a befut a Feltámad a vadnyugat remake is. A Rango is beállhat a sorba, ugyanis ízig-vérig beletartozik a műfajba. Mi több, fejet hajt előtte és még a kalandfilmek előtt is bókol, de nem fél parodizálni azokat. Az elején még úgy tűnik, mintha emberünk...akarom mondani hősünk/kaméleonunk be lenne tépve, egy pillanatra Hunter S. Thompsont is megidézik, majd pár perc múlva a készítők teljes figyelmüket a vadnyugatnak szentelik.


Gore Verbinski több műfajban is kipróbálta már magát, miért pont az animációs western maradt volna ki? A Rango olyan, mintha maga Sergio Leone készített volna egy Bolondos dallamok epizódot. Klasszikus elemekkel megspékelt mozit kapunk. Magányos alak téved be a városba, ahol összeütközésbe keveredik a vidék legismertebb banditájával. A vadnyugati hangulatot rengeteg poén kíséri és e mellett csodálatos képi világot kapunk. Az ILM Hollywood első számú effektgyárosa, a cég ismét bebizonyította, hogy nem hiába vált az egyik legismertebb trükkgyárává. Első animációjuk pazarul fest, a főhős részletesen kidolgozott és a többi figurára sem lehet panasz és némelyikük elég groteszk kinézetet kapott (pl. a nyílvesszővel átlőtt szemű tollas). A romantikus szálat Babszem párásztosan beszélő lány biztosítja, akinek szokása, hogy olykor csak úgy meg/ledermed és nem érheti rossz szó Csörgőkígyó Jake töltényhevederrel teleaggatott alakját sem.

 

A Rangoban minden a helyén van, ugyan egy idő után a dráma is tiszteletét teszi, ám ez is pont ott helyezkedik el, ahol lennie kell. Humoros, ragyogó színekkel, csodálatos látványvilággal megalkotott produkció született muris karakterekkel vegyítve, amelyben az egyik legfurább, hogy a stáblistát átböngészve nem lelünk rá Robert Rodriguez nevére. Azt hinné az ember, hogy kértek bizonyára kértek tőle tanácsot (a muzsikáló madarak láttán valamiért az El Mariachi ugrott be). 80 %-ot érdemel, nem csak élvezni lehet, de az utalások miatt folyamatosan mozgásban az agyat is.

 

imdb: 7,8
rottentomatoes: 88 %

Büdzsé: 130 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 38 millió dollár
 


 

Címkék: animáció iromány 80 % rango

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr762713188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2011.03.07. 07:16:25

Én meg rettegtem attól, hogy ez is ilyen kis gyengus mese lesz :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.07. 08:58:33

Nagyon jó film. És tényleg úgy tűnik, hogy visszatér a western. Reméljük nem csak fellángolás.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.03.07. 09:08:57

Megnéztem tegnap én is.
Az utalások fantasztikusak, a történet se rossz, a megvalósítás kiváló.
Mégis kicsit visszásul éreztem magam.

"Gyerekmesének a történet felnőttes, felnőtteknek gyerekes".

Ezt egy apuka mondta kifele jövet, és tökéletesen igaza volt.

A gyerekek sokat jöttek mentek, nem kötötte le őket igazán.

A 80%-al azért egyet értek... ;)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.07. 10:06:48

@doggfather: Szerintem sem gyerekmese, inkább a felnőttebbeknek szól.

winterrain 2011.03.07. 20:35:07

A moziban volt egy olyan érzésem hogy ezt a sztorit már láttam valahol. Aztán rájöttem hogy a Csibefutam ( Chicken Run ) c. filmre emlékeztet. Az alap sztori ugyanaz. Még nem döntöttem el hogy ez baj e.

iqsamp 2011.03.08. 10:26:02

A sztori a Kínai Negyed követi, a teknős egy az egyben Noah Cross..
De van utalás a Félelem és Reszketés Las Vegasban-ra, A Jó a Rossz és a Csúfra és Chihiro Szellemországban-ra is.
Egy idő után nem tudtam számolni, hogy hány film előtt tisztelegnek az alkotók, de rohadt jól szórakoztam:)

nikodémus 2011.03.15. 13:10:34

Jók a groteszk fordulatok és az elrajzolt, különös karakterek, de bármennyire is önreflexív ez a mozi, a közepére-végére mégiscsak előbújnak a hasonló szabványtörténetek idegesítő kliséi. Kár érte.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2011.07.09. 13:54:03

nálam körülbelül 40%... az is a látvány miatt nagyjából, nagy csalódás
süti beállítások módosítása