Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sanctum

2011.03.18. 21:56 koimbra 19 komment

 

Meg kell hagyni, ügyes. Akadnak olyan ismeretlen vagy nem túl felkapott filmesek, akik alkotásaikhoz valamiképpen elnyerik olyasvalaki támogatását, akit ismer az egész világ. Ezzel két dolgot érhetnek el. Ha sikeres lesz a produkció, akkor megjegyzik a nevét, ha viszont bukik és a kritikusok darabokra szedik a művét, akkor általában a sztárt veszik elő és szidják, mint a bokrot. A Sanctum producere James Cameron volt, mondhatni a legismertebb név a stáblistán, a karikás ostor is rajta csattant. Azt azonban már elfelejtik megemlíteni, hogy rajta kívül még 8 producere volt a filmnek. De legalább könnyebben összejött a költségvetés, hogy ő is benne volt, illetve, hogy az általa kifejlesztett 3D-s technikával forgatták a produkciót.

 

 

A történet Wight fejében született meg, saját halálközeli élményei alapján születe meg a forgatókönyvet. Úgy gondolhatta, hogy a megtörtént eseményeket felhígítva, egyéb érdekességeket belecsepegtetve egy izgalmas thriller fog születni. Esetleg az is közrejátszhatott, hogy beleunhatott már a dokumentumfilmekbe és más műfajban is ki akarta próbálni magát. Az elmúlt években többször dolgozott Cameronnal, aki támogatta Wight elképzeléseit, főleg, hogy maga is nagy kedvelője a természetnek, a vizes alkotások meg egyébként is vonzzák a rendezőt. Egy barlangász-búvárcsapatot állítottak a középpontba, akik egy hatalmas(nak vélt) eddig fel nem térképezett föld alatti területet térképeznek fel. Ám beüt a baj, egy balszerencse következtében elhalálozik, majd a problémát tetézi, hogy a felszínen hatalmas vihar tombol és a beáramló víz miatt más kiutat kell találniuk.


A Sanctumon teljes mértékben meglátszik, hogy Wight miben utazott eddig. Talán eleinte még maga is egy doksifilmben gondolkodott, majd valahogy, valamiképpen mégis úgy határozott, hogy ebből sokkal többet lehetne kihozni. Csodálatos képeket mutogatnak, még az elénk táruló hatalmas „lyukba” is örömmel vetnénk bele magunkat, sőt a sok km-es barlangrendszerben is tennénk egy fárasztó túrát. Eddig nincs is semmi gond, akkor kezdődnek a bajok, mikor izgulni kellene a derék szereplőkért, akik elkeseredetten keresik a felszínre jutás lehetőségét. Nagy veszteségekkel jár az expedíció, illetve a „survivor-show”, ám az egyszerűen hidegen hagyja a nézőt, ha a karakterek közül valaki kikerül a képből. Nem fog hiányozni, nem lesz hiányérzetünk, talán pár másodpercre felmerülhet, hogy „Na ezt meg miért kellett?” és eljuthatunk az „eggyel több vagy kevesebb, nem mindegy?” szintjére is. A legjobb lenne, ha a szereplők meg se szólalnának, de sajnos írtak nekik dialógusokat. Esetleg ráncolhatták a homlokukat ezek elolvasása után, de mivel mindenki megkapta a jussát így röhögés nélkül ledarálták a mondandójukat. A klausztrofóbia ütőkártya is benne volt a pakliban, ám ezt sem tudták kijátszani, bár ez már a rendező, Alister Grierson sara.

 

Le kell szögezni, hogy a Sanctum nem egyenlő az Avatarral. A világ legsikeresebb filmjének a nevét a dübörgő marketingépezet hozta összefüggésbe az alkotással. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen sok helyen hozzák szóba Cameron rendezésével vagy annak még el nem készült folytatásával. A 3D csak „húzónévként” szerepel a plakáton, csak egy-két helyen dob alkotáson, lehetett volna akár 2D is, viszont van aminek sikerült egydimenziósnak maradni: a szereplőknek. Ebben a műben a természeti képek a legjobbak, e miatt talán érdemes adni a filmnek egy esélyt, ami nem sikeredett túl emlékezetesre vagy erősre. Egyszer kisebb-nagyobb ásításokkal végig lehet ülni, közepest adnék rá. Arra azonban kíváncsi lennék, hogy a barlangászoknak vagy a búvároknak mennyire ment át vígjátékba a film.

imdb: 5,6
rottentomatoes: 31 %

Büdzsl: 30 millió dollár
Amerikai bevétel: 23 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 71 millió dollár


 

Címkék: thriller iromány 50 % sanctum

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr402751349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.19. 10:29:30

Aki megnézi, valószínűleg csak azért teszi, mert úgy gondolja James Cameron nem társulna egy rossz filmhez. Én még nem láttam, de nem is érdekel igazán. Az meg hogy a 3D rossz... miért hol jó? Sokat kihoznak belőle, de a legtöbb esetben csak rontja a filmélményt. Az örzők legendájánál működött, a Fűrész 3D - nél kifejezetten rontotta a filmélményt, a Zöld darázsnál meg jelentéktelen volt.

robbie90 2011.03.19. 11:22:17

Lehet, hogy Cameron csak azért támogatta a produkciót, hogy megnézze, hogy hogy szuperál a technikája a víz alatti helyszíneken, mert az a hír járja, hogy az avatar folytatása is víz alatt fog játszódni.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.19. 12:58:49

@robbie90: Szerintem ezt csak valaki kitalálta. Meg a Sanctum nem is az a film, amelynek nagy része víz alatt játszódik. Esetleg vizes közegben, de nem víz alatt.

Kimike18 2011.03.19. 13:22:31

A víz alatti világ csak bemutatva lesz mint a Lebegő hegyek. Az egész film nem fog ott játszódni anno nyilatkozták.

Alex Mahone 2011.03.19. 14:32:27

Cameron mit fejlesztett a háromdén? Gúny és irónia és rosszindulat és mindenféle gonoszság nélkül kérdezem. Csak mert a tavalyi dreamworksös sárkányos móka és a Tron ezerszer jobban ki volt dolgozva térhatásilag, mint az avatár. Mert ha előrébb van a főhős, mint a háttér, az nem 3D, az semmi.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.19. 15:28:13

@koimbra, Kimike18: egy Jim Cameron nevű senkiházi kicsit máshogy tudja! :)

"Part of my focus in the second film is in creating a different environment - a different setting within Pandora. And I'm going to be focusing on the ocean on Pandora, which will be equally rich and diverse and crazy and imaginative, but it just won't be a rain forest."

Azért a "focusing on the ocean on Pandora" kicsivel több annál, hogy "megmutatják, mint a lebegő hegyet". Megmutatják, mint a Pandora dzsungelét, nem?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.19. 16:13:34

@Hamlet: Én tudom, hogy az Avatar 2-ben nagyobb figyelmet kap Pandora ócenája. Én azt nem értem, hogy miért mondják, hogy a Sanctum volt az Avatar 2 főpróbája.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.19. 16:46:22

@koimbra: pedig egyszerű: víz + szűk folyosó veszett jól mutat Cameron 3D kameráival felvéve, ez a Sanctum egyetlen pozitívuma.

A főpróbát meg azért emlegetik, mert a google már most kidobja a még meg sem jelent kritikám címét :)
www.google.hu/#hl=hu&source=hp&biw=1440&bih=747&q=avatar+2+site:index.hu&aq=f&aqi=&aql=&oq=&fp=ff9aeda34de8e86c

Kimike18 2011.03.19. 16:47:03

@Hamlet: Befogják mutatni az Óceánt, de sokan azt gondolják, hogy az egész film a víz alatt fog játszódni pedig tudomásom szerint nem így van.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.19. 16:49:25

@Hamlet: Ja, talán ezek voltak az egyetlen pozitívumok, de nekem nem volt nagy élményem a 3D-vel.
Nem csak Te emlegeted a főpróbát, de ha Te is ezt mondod sajnálom. Legalább e helyett valami eredetibbet találtál volna ki:)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2011.03.19. 16:52:24

@koimbra: Így érezhetett szegény Cameront perelő kínai scifi író is. Ugyanis fogalmam sincs, ki emlegette még a főpróbát. (ez kb olyan, mint a Dark Knihtja elsütni, hogy "a batman-mítosz Birodalom visszavágja" - sok embernek eszébe juthat)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.19. 16:57:23

@Hamlet: Én speciel nem most találkozom ezzel először. Több helyen is belefutottam, talán külföldi oldalakon.
Cameron meg talán csak röhög azon, hogy perelik. Mindig jön valaki, aki így próbál meg hasznot húzni.

knorb 2011.03.19. 21:58:23

Ha az kérdés, hogy egy búvár mikor kezd röhögni rajta, akkor azt mondanám, hogy amint meglátja a film előzetesét. Hogy valaki egy palackból közvetlenül vesz levegőt reduktor nélkül... 200-300 bar nyomás van egy búvárpalackban típustól függően. A tarkóján jönne ki a buborék abban a pillanatban, ahogy a szájába nyitja a csapot...

COLT 2011.03.20. 09:07:55

@knorb: ezért egy film, egyébként meg lehet hogy megnézem a moziban. Sajnos nem volt időm elolvasni a kritikát, de ez valami akciófilm, vagy egyáltalán mi?

knorb 2011.03.20. 10:34:28

@COLT: Katasztrófa menekülős :-)
Még én sem láttam, csak tegnap a moziban az előzetesét (3D-ben).
Búvár lévén egyből "beizgulok", ha búváros filmet látok :-) főleg 3D-ben.
Én tuti megnézem moziban. Nekem a bemutató nagyon tetszett (persze a szakmai részét nem kell nézni).

Maitai 2011.03.21. 16:38:14

Én tegnap láttam a filmet, és nekem nagyon tetszett. Búvárként néztem, és a fent említett reduktor nélküli, csupasz palackból való lélegzés eléggé ütött nekem is. Főleg, hogy a rendező maga is búvárkodott, ha saját élményből merített a forgatókönyvhöz. Más ennyire durva dolgot én nem találtam, csak pár kisebbet bár nem értek az újralélegző rendszerhez és a barlangászathoz sem.
Azokatis megértem akik csalódnak a film kapcsán, mert tényleg nem való mindenkinek.
Az eleje unalmas lehet azoknak akiket nem vonz a természet a víz a barlangok. Egyébként a 3d teljesen rendben van, de ez nem a képernyőból kirepülő baltáról és hasonlókról szól.
Az alakítások tényleg nem oszkárdíjasok, de annyira nekem nem volt vészes, vagy nem mindenki.
A hangulat nekem viszont teljesen átjött, át tudtam érezni a víz alatti pánikot, és az egyéb e közegben felmerülő problémákt (nem akarok spoilerezni). Tehát búvároknak én csak ajánlani tudom, de csak azoknak akik nem a szakmai hibákat keresik benne, ill. mindenki másnak aki szereti az ilyen "katasztrófa-menekülős" filmeket. De aki csak unalmában ulne be valamire, és a fent említett dolgok közül egyik sem az érdeklődési köre, az lehet jobban jár ha más filmet választ.

t5 2012.06.26. 22:24:33

Knorb! Nem akarok nagyon kötözködni, de azt a palackot egy tökre kifogyott ujralégzőből szerelte ki a fickó, ergó ki volt fogyva. A filmben meg még volt benne pár bar amit simán lehet használni. Egyszer próbáld ki simán meg lehet csinálni. Egyébként nekem nagyon tetszett a film. Nem is megyek egy darabig barlangba merülni :-)
süti beállítások módosítása