Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles (Battle: Los Angeles)

2011.03.20. 17:30 koimbra 24 komment

 

Elgondolkodott már azon valaki, hogy a legamerikaibb filmeket nem is hazafiak csinálták? Wolfgang Petersen német rendező, az Elnök különgépe köthető a nevéhez és mivel az ország első számú emberéről szólt, aki az Air Force One fedélzetén szállt szembe a terroristákkal az emberek szinte önként és dalolva battyogtak be a mozikba. Roland Emmerich is német honból származik és nem esik nehezére, ha a csillagos-sávos zászlót kell lengetni. Mel Gibsont egy ilyen hatalmas lobógóval küldte harcba A hazafiban és talán az utóbbi 20 év egyik legjobb inváziós produkcióját szállította le, amiben az Elnök maga is bepattan egy vadászgépbe, hogy az idegeneket megkínálja néhány rakétával. Ezt követően az egész világ boldogan ünnepelte a függetlenség napját. Vagy említsük meg a Scott fivéreket, az angol testvérpár közül Ridley A sólyom végveszélyben tette le az asztalra, Tony pedig a Top Gunnal büszkélkedhetett. Jonathan Liebesman dél-afrikából érkezett az Álomgyárba és olyan filmet prezentált, ahol a jenki zászló lebegtetése nélkül is lefolyik a vászonról a hazafiasság és a tökösség.

Hódító szándékkal jönnek a nem várt idegenek, órák alatt sikerül bevenni néhány kulcsfontosságú várost a Földön. Az egyszerű történet Los Angeles alaposan leamortizált városára koncentrál. Az csalódni fog, aki arra vár, hogy a kemény tengerészgyalogosok hősiesen tartják magukat a metropoliszban, majd mikor elegük lesz az egészből (és a költségvetés is a végét járja) fogják magukat és visszafoglalják a világot. Ugyanis egy maroknyi katonát állítanak a középpontba, akik azt a komoly feladatot kapják, hogy mentsenek ki az ostromterületről néhány civilt és tűnjenek el minél gyorsabban a megtépázott környékről, mert záros határidőn belül a kedves légierő „ajándékcsomagokkal” kedveskedik az alieneknek. Hőseink végrehajtják a rájuk bízott feladatot és még arra is rájönnek miképp tudnák ártalmatlanítani az agresszorok fő erejét.

 

Liebesman horrorokkal szerzett hírnevet, már ha A sötétség leple és A texasi láncfűrészes folytatásával lehetett egyáltalán elismeréseket gyűjteni. A rendező most először dolgozhatott nagyobb költségvetésből, ám a kreativitással hadilábon állt. Mintha elszántan direkt azért küzdött volna, hogy a kritikusoknak kedvezzen, akik élvezettel szedik darabokra a filmeket. A Csata – Los Angeles esetén ugyanis gyakorlatilag mindenbe bele kötni, nem kell megerőltetnie magát az embernek, ha lehúzó véleményt akarna írni. Liebesman csak annyit tett, hogy eddig látott kliséket ollózgatott össze, már e miatt is alapos fejmosást kaphatott. Még így is sikerült kihagynia a politikusok morálizálását, az „Atomot a bestiáknak” helyzeteket, sőt még a mindent előre megjósoló tudós is kimaradt. De van itt katona, akinek terhes a felesége és olyan is akad, aki még szűz, nem hiányozhatnak a „nem hagyunk hátra senkit” vagy a „hagyj magamra, fedezlek” szövegek sem. Nagy híve lehet a mostanában oly divatos dokumentarista stílusnak, ezért arra kérte operatőrét, hogy vegye vállára a kamerát és szaladjon a színészek után. Akit már a Cloverfieldben is zavart az a dolog, hogy folyamatosan remeg a kép az itt sem lesz túl boldog. Az FPS-játékok kedvelőinek egy része, illetve talán jó néhány katona nem fog problémázni a reszkető képek láttán.


A szereplőket gondosan válogatták össze, hogy még véletlenül se szóljanak be ezen a téren. Így együtt indul harcba a fehér, a latin-és afro amerikai. A prímet Aaron Eckhart viszi, rutinosan hozza a kiváló szakmai múlttal rendelkező figurát, akire néhányan ferde szemmel néznek egy balul sikerült bevetés miatt. Ezúttal csak fizikailag lehetett megerőltető az általa eljátszott karakter. Ha kell egy tökös női figura a csapatba, akkor meg kell ereszteni egy hívást Michelle Rodrigueznek, aki tapasztaltan vág érzelemmentes fejet akkor is, ha nem az a feladata. A civilek ezúttal megmaradnak a háttérben, nem akarnak hősködni és pontosan csinálják, amit mondanak nekik. De még így is becsúszik némi veszteség, ami alkalmat ad az elnyújtott drámázásra, ám ez a körülüttök lángoló Los Angeles miatt majdnem átmegy nevetségesbe.

 

Liebesman nem árult zsákbamacskát, már a kezdet kezdetén megmondta, hogy filmje A függetlenség napja és A Sólyom végveszélyben ötvözete lesz. Nem hazudott. Itt már számítani lehetett rá, hogy művét nem lehet azzal megvádolni, hogy túlságosan is eredeti lenne. De ki várt mást tőle? Egyáltalán ki várta azt, hogy ezúttal másképp lesz és esetleg azt fogjuk látni, ahogy a magyarok, oroszok vagy esetleg németek miképp harcolnak a földönkívüliek ellen? Kb. annyiból áll az egész, hogy veszettül lőnek, rémülten néznek maguk elé, megint kicsit lövöldöznek, majd a változatosság kedvéért ismét tüzelnek, szomorkodnak, majd hősiesen akcióznak tovább. Ugyan nem lehet ráfogni, hogy az ID4 méltó utódja lenne, de mindenképpen jobb a Skyline-nál és bizony le kell nyelni azt is, hogy egyes amerikai katonák már megint szuperhőst játszanak. A film tengernyi hibája ellenére csöppet sem unalmas, az meg végképp nem mondható, hogy vontatott lenne. Két órás kikapcsolódás, 70 %-ot megérdemel.

imdb: 6,5
rottentomatoes: 33 %

Büdzsé: 70 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 60 millió dollár
Eddigi összbevétel: 77 millió dollár

 

Címkék: scifi akció iromány 70 % battle los angeles

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr882756230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a8zoli 2011.03.20. 20:00:09

megnéztem. voltak benne jó ötletek , de nagyrészt máshonnan lopták. (amúgy a videójátékuk észveszejtően pocsék!)
mindennhonnan vmit összeollóztak. A sok érzelmi vergődés meg kökeményen ellaposított sokmindent , ezeket a felére kellett volna hagyni. Modnjuk az űrlényekből is lehetett volna többet mutatni , pl egy olyan jelenetet is lophattak volna az ID4-ből mikor az űrlény megelevenedik és bábozik szerencsétlen dokival egy hasonló jelenet nem ártott volna mert youtube-os videokat bedobni félreklám célzattal hogy a vizünket akarják elég gagyi. egy face to face főhős + alien beszélgetés az jó lett volna. :D

Fecniii 2011.03.20. 20:24:26

Én tegnapelőtt láttam, és azt kell mondjam hogy iszonyat nagy csalódás volt, a leírtakkal tökéletesen egyet értek de én 40%-nál nem adnék rá többet, ezt is csak azért, mert a CG meg az idegenek legalább jól meg voltak csinálva, amúgy egy kalap sz*r!

game ower 2011.03.20. 20:54:46

Egyszóval ez egy rakat fos!

L'Angelus 2011.03.20. 21:26:04

4/10. Nem teljesen hasznavehetetlen ballaszt, de akkor se nevezhető erős munkának. Ez a Világok Harca és a Transformers egybegyúrva!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.20. 21:32:30

Én speciel féltem, hogy a rendező keményen elcseszi, főleg A sötétség leple miatt:) Mindenesetre szerintem így is lehet jól lopni, hogy bevált dolgokat egybegyúrva újra eladják.

countrypecos 2011.03.20. 23:48:58

Meg lehetett nézni, sőt, a csaták f*szák voltak. Bár, én soha nem értettem, hogy egy ilyen erős ellenfélre miért nem dobják rá rögtön az erős bombákat?
SPOILER:
Oké, menekíteni a civileket. Nos, itt is megmentettek pár embert, közben egy rakás katona meghalt. Mondhatom, értelmes. A Starship Troopers-t is kedvelem, mint filmet, de katonailag elég lagymatag. Bombát nekik és annyi. Dehogy küldök oda gyalogos katonákat.

Mindent egybevetve, még tuti megnézem, már csak az akció kedvéért is. Hiszen nagyjából erről szólt. Ja, meg arról, hogy az amerikai katona soha nem áll meg. XD Mekkora már?! XD

kevlar · http://haerdekel.blog.hu/ 2011.03.21. 00:12:56

Ajajj, így a kommentek alapján már félek megnézni.

game ower 2011.03.21. 00:22:27

Mondom!Ez egy rakás fos!

Blake007 2011.03.21. 00:34:07

Igen valóban rém gyenge film lett. Találó volt, hogy a katonák azt mondogatták, hogy "vissza soha". Hát ez a film is remélem soha nem tér vissza sehonnan. :D

zsommand 2011.03.21. 01:32:12

"Vissza soha" helyett mondhatták volna, hogy "get to the chopper" és "if it bleeds we can kill it". Sokkal jobb lett volna.

Rolee83 2011.03.21. 06:04:07

Szerintem jó volt, nekem tetszett!! Eléggé látványos volt, végig harcoltak, lőttek, kevés volt bent az üresjárat, izgulni is lehetett rajta eleget!

kakita 2011.03.21. 08:24:14

Régóta nem szórakoztam ilyen jót moziban. Mondjuk igaz, hogy roppant divatos lehúzni egy olyan filmet, amit a kritikusok lehúztak. Ez nem az a mozi amit a barátnőddel kell megnézni, speciel a Starship Troopers is kedveltem, a Black Hawk downt is, és az Alienst, ez a film pedig erősen vett át mindegyikből. Nem hiszem hogy a kliség használata és a lopás elrontana egy filmet, ha ezek nem öncéluak.

A sztori tényleg egy faék , de ide nem is kell több. Ez az a film, ahol nem követik el az akció és horrorfilmes hibákat a főszereplők (spoiler : kivéve talán a szüzike vergődését az elején a medencénél). Régen nem tudtam szurkolni egy csapat katonának hogy túléljék a filmet. Szerintem az utóbbi idők legjobbja.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.03.21. 10:01:19

Mi is megnéztük, barátokkal. A film a klisétömeg ellenére is remek szórakozás volt - csak az a kameramozgás:(
Az elején, a bevezető alatt végig vigyorogtam: "ezt már láttam" "Ok, megvan a jófej orvos-karakter is" "nahát, újonc hadnagyuk lesz? nemmondod:)" szóval amit eddig láttál háborús filmben, azok mind itt voltak.
A harci jelenetek nálam a helyükön voltak, látvány/akció/hangorgia volt a film, miután az első harcérintkezés megtörtént.

Mindent összevetve nálam is simán megér 10/7-et. Viszont vállalom, hogy ugyanez, TV/monitor előtt látva 10/5. Ehhez kell a nagy vászon, meg a Dolby.

Külön jópont jár a filmnek az idegenek megölhetőségének megtalálása jelenetért, illetve a kreatív benzinkútfelhasználásért :)

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.03.21. 10:03:31

@kakita: Ja igen, a medencés jelenetet kifelejtettem, az is remek volt. ÉS igen, végre megint egy csapat katona, akinek drukkolni lehetett, hogy éljék túl. rég volt ilyen..
(konkrétan felüljárós jelenetnél szurkoltam a legjobban, olyan tempóban fogytak, hogy lassan az volt az érzés, hogy itt a vége, kész....)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.21. 10:24:21

Én remélem lesz folytatás, mivel elvileg más városokat is be tudnak mutatni. Pl. Battle Washington:)

madárijesztő 2011.03.21. 11:34:32

@game ower: És úgy kulturáltan el tudod mondani, hogy miért? Miért nem élvezted? És mi volt az utolsó inváziós ufós film, ami bejött?

Spawn85 2011.03.21. 12:44:01

Nekem tetszett. Jó kis akciófilm volt. A 70%-kal egyet tudok érteni.

COLT 2011.03.21. 15:26:10

A bevételt a nagy marketingnek is köszönheti, tudom hogy nem ide tartozik, de a cloverfield, és az 1998-as godzilla szerintem a legjobb ilyen kruva nagy monstrum(ok) ellen kööüüzdünk film.

asz0089 2011.03.21. 16:30:41

Pocsék volt.
4/10.

Kölyök 01 · http://haerdekel.blog.hu 2011.03.21. 17:48:48

Én tegnap néztem meg és nem tetszett, hogy a történet végét csak úgy lecsapták. Egyik percben itt vannak a következő képkockán már a helikopteren ülnek. Összességében a szöveg nagyon gyenge volt. Tipikus látványfilmnek készült, kár hogy itthon néztem, így még a látványról is lemaradtam....

game ower 2011.03.21. 20:07:05

@madárijesztő: Nem volt még inváziós-ufós film amire azt tudnám mondani,hogy EZ IGEN!Csak a csihi-puhi orba-szájba,Popcorn agyú nézöknek.Valamiért nem tudnak komoly munkát elérni ebben a müfajban,valószínüleg ötlet hiány miatt,vagy egyszerüen úgy gondolják,hogy nincs is értelme agyalni,mivel egy jól irányzott reklámmal úgy is be ül a sok marha.A jegy kifizetve a többit meg kit érdekli.Persze van korosztály aki odáig van az ilyen munkákért,az meg az ö bajuk.Ha nem fejtettem volna ki magam ellégé kultúráltan,Oda se neki a fö,hogy továbbra is az a véleményem,hogy ez egy rakás fos!

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.03.21. 23:25:10

@game ower: na, akkor felvéve a kesztyűt: amit írtál az is az.Most nem nyelvtannáciskodom, abba, ahogy írsz, nem is kötök bele - pedig lehetne.:(

Most komolyan, mi a jó fenét vártál attól a filmtől, aminek az alcíme: Battle:Los Angeles? Valahogy mintha ez azt sugallná, hogy itt bizony nem a kommunikáció, nem a kapcsolatfelvétel lesz lényeg, itt bizony harc lesz, rogyásig. Ezt is kaptuk, közepesnél bőven jobb megvalósításban. Sőt, a Függetlenség napjánál lényegesen kevesebb amerikai patriotizmussal nyakonöntve.

Ha meg komoly "inváziós-ufós" filmet akarsz, ezeknél nézz körbe:
Imposztor
They Live - zseniális
Testrablók támadása (1978)
Galaktikus támadás
(hogy csak néhány eszembe jutó alkotást soroljak fel)

Mellesleg lemarházni azt, akinek tetszik egy film, ami neked nem, hülyeség. (a korosztályról meg szerintem vitázzunk, túl vagyok a 3. x-en...)

OFF
Ez a mondat:
"Ha nem fejtettem volna ki magam ellégé kultúráltan,Oda se neki a fö,hogy továbbra is az a véleményem,hogy ez egy rakás fos! "
azon kívül, hogy végtelenül humoros, a maga nevében egy látleletnek is megfelel...
ON

TomCormie 2011.03.22. 00:01:58

Nincs ezzel a filmmel semmi baj. Nem szól semmiről, de a cím alapján nem is azért néztem meg, hogy a világ nagy kérdéseire választ találjak, hanem, hogy szórakozzak két órát.

Hozzáteszem ki nem állhatom a háborús filmeket, nem szeretem az űrinváziós alkotásokat, ez valahol mégis megfogott egy kicsit. Nyilván tetszett a cikkíró által is említett "mindent megjósolok" tudós, az USA elnöki beszéd, és "atomot nekik" hiánya, valamint ahogy előttem is írták, jó volt ennek a csapatnak szurkolni. Bár az utolsó hősök már kezdtek átmenni terminátorba, de a végkifejletig tényleg volt miért szorítani a rohamosan fogyó osztagnak.

A hibákról nem írok, azt meghagyom azoknak, akiknek nem tetszett :)

7/10

Jester 2011.03.22. 22:23:59

Ez egy kiváló 2 órás szórakozás volt, sőt sanszos hogy később újra meg fogom nézni. Persze, klisétömeg, mi is röhögtünk az elején h "naháát.. terhes a harbainduló katona felesége" "naháát.. épp az esküvőre készülnek".

Ettől még ez egy tökös, végig pörgős kis film.

7/10
süti beállítások módosítása