Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A lány és a farkas (Red Riding Hood)

2011.05.09. 22:00 koimbra 8 komment

 

Catherine Hardwicke szépen bebizonyította, hogy milyen gyönyörűen lehet egy klasszikus figurát mondhatni kiherélni úgy, hogy az a célközönséget ne érdekelje, a többi meg úgyse számít (csak a pénz!!!. Ha már lúd, legyen kövér alapon vállalhatta be A lány és a farkast, ahol ismételten csak egy közismert sztorit variálhatott át/meg. A szenvedős szerelmi háromszögek felvázolásában immáron szakértőnek lehet nevezni a hölgyet, ráadásul még acsargó vérfarkast is boldogan mutogathatta. Forrt benne a fene nagy bizonyítási vágy, hogy megmutassa az Alkonyat után is képes megállni a helyét, még ha az új alapanyag láttán többen előző művéhez hasonlítják a filmet.

Piroskát itt Valerie-nek hívják és odáig van meg vissza egy helyi legényét, Peterért (Péter és a farkas, valakinek ismerős?), ám a kecses kacsóját másnak szánták. A nagymama által varrt vörös köpenyt viselő hölgy már az elején kereket oldana szerelmesen pislogó kedvesével, ám közbeszól a vérszomjas bestia, nem várt felbukkanásának Valerie testvére issza meg a levét. Hamarosan betoppan Solomon „Megöltem a feleségem” atya, aki hivatásos vérfarkas vadász, szívből gyűlöli a büdös dögöt.

 

A rendezőnő első utasítása a következő lehetett: „Legyen olyan a díszlet, mint a mesében.” Való igaz, a helyszín többször tűnik úgy, mintha csak egy animációs filmből rángatták volna elő a díszleteket, azonban itt meg is állt a nagy tudomány. A készítők által igen furmányosnak és hű, de rafináltnak gondolt történettel kapcsolatban beérték azzal, hogy van, le van írva, ki van nyomtatva, csodálatos. Erre innentől kezdve nem is fordítottak figyelmet, Hardwicke inkább erősen arra koncentrált, hogy minél komorabbnak, sötétebben nézzen ki a produkció, bízva abban, hogy a feszültség majd magától is beteszi a lábát a díszletek közé. Nos, tévedett, de nagyot. Látszik az erőlködés, ám ebből csak inkább erőltetetté vált a film. A gyilkolászó fenevadat pedig mintha a már említett Alkonyatból kérték volna kölcsön, mármint külalakra veszettül hasonlít. Amikor „megszólal” ne lepődj meg, hogy hirtelen el akarod hagyni a mozitermet, bár lesz aki azzal is beéri, hogy az arcát vagy a falat kaparja. Legalább annyit elértek, hogy meg lehessen rakni a tippeket és téteket a garázdálkodó szörnyeteg kilétével kapcsolatosan, bár a végén lévő szövegelése hallatán a jellemzői mellé bevéshetjük a buggyant szót is. Nem is tudom hogy képzelhette...vagy hogy az írók hogy gondolták.

 

Hardwice másik fontos, igen nagy koncentrációt igénylő elképzelése az volt, hogy a műhóban milyen remekül mutasson vagy suhogjon a piros köpeny. Ebbe beburkolózva Amanda Seyfried próbálta kihozni maximumot a karakteréből, ami annyit takar, hogy hatalmasra nyitott szemekkel tekintsen az előtte zajló eseményekre és olykor nagyokat csodálkozzon. Gary Oldman számára valamiért vonzó ez a közeg, A túlvilág szülöttében profi ördögűzőt játszott, itt pedig vérfarkast kell ölnie. Ez sem nehezebb.

Ha ki akarnak forgatni, át szeretnének írni egy jól ismert sztorit nem kell más, csak egy jó képzelőerővel megáldott forgatókönyvíró és a produkcióhoz dukált volna még egy rendkívüli vizuális érékkel megáldott rendező. Sajnálatosan ebből nem akadt a környéken vagy inkább mondjam azt, hogy úgy voltak vele, hogy a tinik számára jó lesz ez is? Sajnálatosan Hardwicke nem csak unalmas művet készített, de egyszerűen nincs ritmus-és arányérzéke. Nem tudott ügyesen lavírozni a szerelmi háromszög, a vérfarkas támadások és a „jajj, ki lehet a gonosz bestia?” között. 30 %-nál többet nem érdemel a produkció.

imdb: 4,9
rottentomatoes: 12 %

Büdzsé: 42 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 37,4 millió dollár
Eddigi összbevétel: 87 millió dollár

Címkék: fantasy iromány 30 % red riding hood

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr222891206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2011.05.09. 23:06:25

Heh, de jó, hogy lebeszéltem havert erről a sz*rról...

Boyzndahood 2011.05.10. 00:15:07

"-Mit akarsz tőlem?
-Félsz?" ez igen :)

Eddig egy jó kritikát meg egy rosszat olvastam róla....Akkor ezek szerint nem érdemes moziban megnézni ,majd megnézem egyszer ha nagyon nincs mit .Kár érte ,pedig reménykedtem benne ,hogy jó lesz.

A nép fia 2011.05.10. 09:34:37

30%? Koimbra, túl jó szíved van.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.10. 09:50:37

Mára egyébként bennem csak az maradt meg a filmből, hogy a hófödte tájon a piros kabátkából két hatalmas szem mered kifelé. :)

COLT 2011.05.10. 16:44:15

Nekem ez már az elején se tetszett, a személyes véleményem hogy kissé nagyon elvont, ellenben egy akkora rakás szar hogy szerintem az már a sok marketingesnek is szemet szúrt, hogy ezt kell a népre sózni...10%, vacak fos, inkább szátizenkettedikre a commando:)

2011.05.10. 19:54:25

Hát egen, pedig lehetett volna egy új "Álmosvölgy legendája" is.

madnesstears 2011.06.30. 01:54:11

Velemenyem szerint, nem olyan rosz film. Persze nem fizetnek erte, eloptam a 'baratomtul" :)
Ha fiu vagy es van olyan baratnod aki kedveli a Twilight filmeket, es remenykedsz hogy mas is lesz meg az nap este, ajanlom hogy kozosen nezetek meg.
Nekem a Garry Oldman alakitasa elege tetszet, jo forman o vitte az egesz filmet (bar tul sokszor hangzot el a mondat:" Megoltem a felesegemet!",a tobi no name szineszeket meg nem ismerem.
süti beállítások módosítása