Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Csúcshatás (Limitless)

2011.05.21. 17:10 koimbra 12 komment

Eddie Morra (Bradley Cooper) még nem tudja, hogy csak az agya kapacitásának a 10 %-át használja ki. Azt viszont kapisgálja, hogy nem írónak termett. Emberünk úgy néz ki, mint egy hajléktalan, hosszú haját mintha hetek óta nem mosta volna, kinézete sem túl bíztató, lakásába boldogan költöznének be a patkányok, ha lehetne. Halomban állnak a mosatlan edények, barátnője is szakított vele, innen már tényleg egyenes út vezet az utcára, amit kénytelen lesz új otthonának hívni. A megváltás egy pirula képében érkezik, az NZT képes arra, hogy az elmét teljesen felszabadítsa, egy szem segítségével leteszi a berendelt könyvet kiadója asztalára. Nagyon nincs is más választása, Neonak még ott volt a lehetőség, hogy visszatérjen megszokott életéhez, de Morrának igazán már élete sem volt, így a bogyó már tényleg az utolsó utáni lehetősége volt. Hamarosan nagyobb adaghoz jut hozzá, egyre több pénzre tesz szert, ám csak ideig-óriág fenékig tejfel az új élete.

Neil Burger szépen vezeti előre a „felébredt” főhőst, egyre feljebb és feljebb tör, drága öltönyökben flangál, a menő pénzembereknek osztja az észt és nincs olyan nő, aki ellenállna neki. Egy probléma van csupán, a szedett szerhez nem mellékeltek tájékoztatót, azt sem tanácsolták, hogy forduljon orvosához, gyógyszerészéhez és a szokásos mellékhatásokról sem esett szó. Morra magától is rádöbben: függő lett, e nélkül képtelen nagyobb koncentrálásra. Ráadásképp emlékezetkiesés is jelentkezik, nyomában pedig folyamatosan ott lohol egy morcos fickó és a még morcosabb uzsorása. A film első fele a szer pozitívumait mutatja, egy idő után azonban már a negatívumokra koncentrál, illetve Morra azok megoldásait próbálja kiötleni.

Lehetett volna akár komoly drámát is készíteni a témában, ami gondolkodásra késztet, megmozgatja az agyunk 10 %-át és a végén valamiféle tanúsággal leszünk gazdagabbak. Ám e helyett thrillert kapunk, ami némileg így is megmozgatja az agyat, ugyanis többször elgondolkodhatunk, hogy vajon mi bevennénk-e ezt a drogot és mit csinálnánk másképp Morra helyett? Cooper ezúttal egyedül viszi-tolja a produkciót, megbirkózik a feladattal. Ha kell úgy néz ki, mint aki éppen most szabadult ki egy maratoni rockkoncertről és hihetően hozza a nagy tudású, mindent előre látó figurát is. Robert De Niro jelenléte valójában nem oszt nem szoroz, hiánya nem okozna bosszús pillanatokat, más is könnyedén el tudta volna játszani a karaktert. Anna Friel pedig jön és megy, gyakorlatilag pár mondatban ecseteli az NZT mellékhatását, ami épp elég, hogy még jobban megijessze Morrát.

 

Burger teljesen elfelejtett szót ejteni a legfontosabb összetevőről. A szuperdrogot ki kezdte gyártani? Miért nem került az utcára vagy miért nem terjedt el? Ám kiváló ötletnek bizonyult a kétféle állapot bemutatása: szer nélkül minden szürkébb, sötétebb, kilátástalanabb és olyan hétköznapi, a pirulával viszont azonnal kisüt a nap, világosabbá, érthetőbbé válnak a helyzetek. A rendező lendületesen viszi végig a játékidőn a megvilágosodott és a problémákkal küszködő főhőst, üresjárat nem nagyon akad. Mintha a készítők elidőztek volna azon, hogy a végét más irányba tereljék, ám nem voltak bevállalósak (vagy leszóltak fentről), pedig megvan az a pont, ahol le tudták volna zárni. 75 %-ot ki merek rá osztani.

imdb: 7,4
rottentomatoes:70 %

Büdzsé: 27 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 77,7 millió dollár
Eddigi összbevétel: 141,5 millió dollár

Címkék: thriller könyvből film 75 % limitless

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr82921724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.21. 17:19:45

a trailer alapján sokkal többet vártam, és tényleg lehetett volna belőle igazán érdekes lélektani, önmarcangolós filmet csinálni, ehelyett valami sablonos lett...
A 75 is sok sztem, olyan 70 maximum, nálam.

Dean6 2011.05.21. 17:39:32

Szerintem nagyon jó volt. Nálam vevős is lesz bd-n. A végét kicsit nem értettem :)

a8zoli 2011.05.21. 18:03:13

nekem nagyon bejött és pláne a zenéje www.youtube.com/watch?v=oyjbNWf3htw

Dean6 2011.05.21. 19:21:41

@doggfather: Spoiler!

Hát hogy a vége konkrét lett vagy csak gondolkodjon el rajta mindenki... Szedte tovább? vagy csak megmaradt a képesség?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.21. 19:22:40

@Dean6:

SPOILER!!!!!

Szedte, de mondta is, hogy kiküszöbölte a mellékhatásokat. ;)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.22. 14:11:48

spoiler Én ott hagytam volna abba, mikor De Niro megzsarolja Morrát. De megint muszáj volt a happy end.

Mentol frász 2011.05.23. 07:53:22

Nekem nagyon tetszett! A 75%-nál többet adnék, ha rajtam múlna.

ErEr 2011.05.23. 11:58:45

Végére benyomtak egy amcsi happyendet nagy hirtelen, a nélkül lehet hogy jobb lett volna, mindenesetre nem rossz film!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.23. 12:00:19

@koimbra: @ErEr: hát igen, a happy end nekem is furcsa volt...

Buchek8 2011.06.17. 10:48:54

Ebből többet lehetett volna - kellett volna - kihozni, egynek elmegy.
süti beállítások módosítása