Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Passion Play

2011.05.30. 21:45 koimbra 7 komment

 

Mitch Glazer több évtizede munkálkodik a filmiparban, eddig producerként és íróként ténykedett. Nem mondhatni, hogy iszonyat sok műhöz adta a nevét, a Szellemes Karácsonyért és a Beavatásért vagy az Elveszett jelentésért még akár köszönetet is lehetne mondani neki. Azt azonban nem fogják sokan megbocsátani, hogy kipróbálta magát rendezőként is, talán szerencsésnek gondolhatta magát, hogy sikerült megnyerni néhány ismertebb nevet produkciójához, ám azok „tudjuk le mielőbb, aztán menjünk haza” arckifejezéssel nyomják le a feladatukat ebben a lassú, de egyáltalán nem érdekes filmben. Kiderült, hogy semmi érzéke nincs a rendezéshez, színészeiből mintha meg se kísérelte volna előhúzni a tehetséget, azok meg nem is erőlködtek.

Nate (Mickey Rourke) lecsúszott trombitás, éppen a sivatagban szorítanak töltött pisztolyt a fejéhez. Kivégzését hajszál híján ússza csak meg, hamarosan belefut egy cirkuszba, ahol egy szépséges szárnyas nőt mutogatnak pénzért. A sanyarú sorsú zenésznek a másodperc tört része alatt tetszik meg Lily (Megan Fox), az érzés kölcsönös, fel is kötik a nyúlcipőt. Ám hamarosan egy kemény gengszter (Bill Murray) is felfigyel a hölgyre, köszönhető ez annak, hogy Nate belevonta volna egy szerinte alaposan ki-és átgondolt üzletbe. 

Vannak, akik okosan ki tudják használni, hogy új esélyt kaptak. John Travoltának az utolsó pillanatban jött a Ponyvaregény, ami segítségével ismét a nagy sztárok között találta magát. Rourke gyakorlatilag kezet csókolhatott Darren Aronofskynak, ám a színész képtelen volt élni a felkínálkozó alkalommal, még a Vasember 2-re sikeresen le tudott szerződni, de a jobb főbb szerepeket sikeresen kikerüli. Karakterébe képtelen életet lehelni, egy nincstelen piás-drogosnak látszik és nagyon, de nagyon nem tudja elérni, hogy szimpatizáljunk vele. Pedig sokszor kicseszik vele a kegyetlen sors, igen fontos lenne legalább, hogy erősen szorítsunk érte, de talán kellett volna a normális rendezői instrukció, erre azonban várhatott.

Nem csak Rourke-nak nem szentelt elég figyelmet Glazer, ha a többiek is addig vártak volna, hogy valami korrekt javaslat vagy épkézláb elképzelés érkezzen a rendezői poszt felől, akkor még most is ott állnának tárt karokkal és kérdő tekintetekkel. A világ legjobb nője (az FHM olvasói szerint) éveken belül el fog tűnni a süllyesztőben, Michael Bay adta a világnak, Fox kisasszony a Transformersen kívül nem sok sikert vagy jobb szerepet tudott felmutatni. Ártatlanul kellett volna pislognia, illetve az erotikus kisugárzás sem lett volna rossz, teljes mértékben megoldani nem tudta feladatát. Rourke és Fox között a kémia pedig annyira működik, mint a kenyérpirítóm. Sehogy. Ráadásképp kapcsolatuk is nevetségesen van felvázolva. Addig még érthető, hogy Rourke-nak mi tetszik a szárnyas lányban (a vén kujon), de hogy a nő miért kedveli meg percek alatt a szerinte kukkoló férfit és miért szökik meg vele...Rejtély. De még nagyobb talány, hogy Murray mit keres itt. Totálisan látszik rajta a fene nagy kedvtelenség, nem volt éppen túl motivált, mikor jeleneteit forgatták.

 

Glazer egy kissé fantasy irányba hajló romantikus drámát készíthetett volna, ami még talán a noir műfaját is érinthette volna. A tehetsége nem volt meg hozzá (talán nincs is), úgy tűnik, hogy próbált metafórákkal is dobálózni, ám ezek a fenekelten kukában landoltak. Abszolút nem tudott mit kezdeni a filmmel, ezt egy idő után beláthatta volna. Esetleg megpróbálkozhatott volna azzal, hogy Lily múltjáról többet is elárul, de utólag belegondolva még jobb is, hogy nem tette. Nem kell még jobban vontatottá tenni egy egyébként is rossz produkciót. A legfontosabb összetevőt is kihagyta: a Szenvedélyt. Nem látszik, hogy szenvedélyes emberek dolgoztak a Passion Play-en, Nate és Fox között is csak papíron tombolhatott a szenvedély, a színészek képtelenek voltak érzelmeket bemutatni. Pedig az elején még nem gondolhattunk semmi rosszra: Rourke, mint trombitás, Murray, mint gengszter és Fox, mint egy szexi szárnyas nő. Így elsőre nem is hangzik rosszul, a végeredmény mégis az, 20 %-ot kap.

imdb: 4,6
rottentomatoes: 4 %

Címkék: iromány dráma 20 % passion play

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr852943819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bru (törölt) (törölt) 2011.05.30. 22:04:32

Nem akarok gonosz lenni, de már a meglévő értékelések is elég gyanúsak, nem? Miért kínzod magad ilyenekkel? A rottenes 4% eléggé határozott jel! :D

BeniMan 2011.05.30. 22:25:05

a 20%-al lehet hogy egy kicsit tul is értékelted a rottentomatoes százalékát elnézve :D :D
Rourkeot azért sajnálom. Az általam oly kedvelt '80 as években volt egy két nagyon is jó filmje. a 9 és fél hét a Harley Davidson és Marlboro Man (bár ez már '90 es évek legeleje.) és persze az Angyalszív amiben szerintem pályafutása egyik legjobb alakítását nyújtotta. Egy jó képű színészből hogy lett egy valódi Frankenstein a fasziból az rejtély.
Azért annyira ne féltsük. Stallone számít rá a következő Expendables-ben (remélem lesz 3. rész is) és talán még a Vasemberbe is visszahozzák a karakterét mivel a Stark nem nagyon bővelkedik ellenségekben...

Vation 2011.05.31. 08:33:09

Fox jöhet minden mennyiségben :)

doktor.dikhed 2011.05.31. 10:02:15

Ehhe, már a posztere is kínos :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.31. 13:34:23

nem akarom elolvasni, mert még nem láttam, de majd utána elolvasom, meg én is írok két mondatot róla. ;)

Spawn85 2011.05.31. 13:43:36

Na, akkor asszem ezt is csak Megan Fox miatt lesz érdemes megnézni. Majd egyszer valamikor...

COLT 2011.05.31. 17:58:10

Csak szerintem egyre rusnyább Megvan Fox?:D amúgy erre a szarra még a 4% is sok. Mickey Rourknak meg a Halrley és Marlboro man után mi keresni valója egy ilyen szemétben? Na az volt ám a fasza film...
süti beállítások módosítása