Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Filmről színpadra

2011.06.05. 21:00 FayeFaye 6 komment

Szinte mindennap hangoztatjuk, hogy Hollywood kreatívan csődbe ment, hiszen a belátható időn belül más sem kerül a mozikba, mint reboot, remake, prequel vagy sequel. De nehéz gazdasági időszakokban nem csak Hollywood támaszkodik a jól bejáratott brandekre, az elmúlt években ellepték a Boradway és a Westend deszkáit a film adaptációk. Nem csak Hollywood imád mindent, ami Shakespeare, az élő művészetek is igyekeznek meglovagolni egy-egy sikerfilm népszerűségét. Ezen a héten érkezett a hír, hogy musicalt terveznek a Rocky-ból és a The Ladykillers (Betörő az albérlőm) c. klasszikus vígjátékból is, és már próbálják a Batman Live-ot, ezért gondoltam összedobok egy postot a közelmúltban és jelenleg futó filmes színházi adaptációkról - a teljesség igénye nélkül.

Valószínűleg mindenki hallott a katasztrófák sújtotta Spider-Man: Turn off the Dark produkcióról. A Broadway egyik legjobban várt premierje volt egy nagy kaliberű alkotógárdától; Bono és Julie Taymor szupersztár rendezőnő neve fémjelezte, aki korábban már világsikerre vitte az Oroszlánkirály színpadi változatát. Az előadásokat hónapokig technikai hibák és balesetek kísérték, de ez egyáltalán nem ártott a népszerűségének, sőt, tódultak az emberek a színházba, hátha szemtanúi lehetnek, ahogy egy színész fentragad a levegőben vagy éppen zuhan néhány métert. Hiába, az egyszeri és megismételhetetlen pillanat varázsa. 

Már nálunk is játszák a Monty Python and the Holy Grail-en alapuló Spamelotot. A produkció Eric Idle ötlete volt, és John Cleese nagyvonalúan lemondott a jogdíjakról, amit megbánhatott, amióta a darab három év alatt többet keresett, mint a film 30 alatt, mert már dolgozik A hal neve Wanda színpadi változatán.

 

Szintén játsza a Madách Színház a Producereket, ami igazából a Hollywood és Broadway közötti összefonódás apoteózisa. A zseniális, eredeti 1968-as Mel Brooks filmből 2001-ben készült egy betétdalokkal megtűzdelt színpadi változat. Ez aztán olyan sikeres lett, hogy 2005-ben visszaadaptálták a musical változatot filmre a színpadi szereposztásban, Nathan Lane és Matthew Broderick főszereplésével.

 

Szintén film-remake-adaptáció kategóriába tartozik a Hairspray. Az 1988-as John Waters filmből 2007-ben készült egy nagy sikerű filmes remake - John Travoltával a túlsúlyos mama szerepében - és hamár úgyis musical, miért ne emelnénk át egyenesen a színpadra. Kíváncsi vagyok, nálunk ki játszaná a mamát, Lagzi Lajcsi?

 

Viszont túl ambíciózusnak bizonyult a Gyűrűk Ura színpadi változata, hisz három filmbe is alig fért bele. Nem aratott elsöprő sikert, de azért néhány kontinenst ez is bejárt.


 

Nem tudom, ki gondolta, hogy erre feltétlenül szükség van: Shrek the Musical....

 

...vagy erre: Legally Blonde the Musical

 

...vagy erre: Ghost the Musical

 

Dirty Dancing the Musical

 

Priscilla, a sivatag királynője, az 1994-es kult road movie három drag queen utazásáról a konzervatívabb ausztráliai sivatagon át Hugo Weaving, Guy Pearce és Terence Stamp fantasztikus játékával már csak egy kifogás volt ehhez a Las Vegast idéző mega show-hoz fantasztikus kosztümökkel és jukebox soundtrackkel.

 

The Wizard of Oz the Musical. Miért "the musical", kérdezhetnénk, hisz az eredeti MGM film Judy Garland-al már eleve musical? Sir Andrew Lloyd Webbernek azonban nem elég jó az Over the Rainbow, ezért saját zenét szerzett hozzá. Ízlések és pofonok.

Címkék: film színház musical

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr262959866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2011.06.05. 21:35:57

Nem kötöszködésként, de az Óz az nem egy könyv volt eredetileg? :P Am szép kis lista, a LOTR-nak a színpadi változatát szívesen meglesném énis, ha játszanák ittis vhol :P

FayeFaye 2011.06.05. 21:50:27

@Shyllard: Nem kötözködésként, de a LOTR is könyv volt, a Spider-Man meg képregény.:P De azt hiszem nyílvánvaló, hogy ezek nem a könyveken alapulnak, és a filmek népszerűsége nélkül nem jöttek volna létre, ellentétben pl. a His Dark Materials színpadi változatával, ami előbb készült el, mint a film és a film nem vett át belőle semmit, vagy másik irányból a War Horse-szal, ami szintén könyv volt, de a színpadi változat volt az, ami annyira lenyűgözte Steven Speilberget, hogy filmet csinált belőle.

Shyllard 2011.06.05. 22:02:21

@FayeFaye: Jajó, LOTR_t el is felejtettem, mert a könyveket csak egyszer olvastam, a filmeket meg játékokat viszont állandóan újra előveszem vele kapcsolatban :) Am sztem a sok fanja miatt a film nélkül is létrejöhetett volna egy színpadi változat, csak nem lett volna ekkora a visszhangja... A War Horse-ról nem tudtam, h ilyen előtörténete van, én csak abban reménykedek, h a Tintin és ez is jó lesz :) Meg a Super 8, hamár Spielberg :P

blasee 2011.06.06. 01:41:25

Baromi jó poszt, érdekes. Én is szoktam figyelni, hogy mi minden van musical-ben.
Nem rég jártam Hamburgban, de sajnos csak a plakátokat volt időm megtekinteni, a műsorokat nem: Disneys DER KÖNIG DER LÖWEN Musical(oroszlán király), SISTER ACT (apáca show), Disneys Musical TARZAN.
PLUSZ pár hónapja néztem végig youtube-on, egy HARRY POTTER musicalt, ami egyben paródia is. Itt kezdődik: www.youtube.com/watch?v=wmwM_AKeMCk
Szerintem megéri végiglesni, egy tehetséges michigani társulat készítette!

L'Angelus 2011.06.06. 12:13:35

Hollywood bedöglött. G. Lucason már meg se lepődöm.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.06.06. 16:40:06

Jó poszt, csak kiegészítésképpen fűznék hozzá néhány érdekes magyar előadást, melyek filmek alapján készültek:
Dogville: www.barka.hu/2010/04/lars-von-trier-christian-lollike.html
A Főfőnök: radnotiszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=38974&Itemid=1
Suttogások és sikolyok: www.huli.ro/kolozsvar/szinhaz/ingmar-bergman-suttogasok-es-sikolyok
Drágán add az életed: hoppart.hu/eloadasok/halalkemeny/
süti beállítások módosítása