Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Ironclad

2011.07.21. 21:29 koimbra 5 komment

 

 

János király kegyetlenkedéseit és fenyegetéseit egy ideig összeszorított foggal viselték az angol nemesek, ráadásul a pápa kiátkozta, miután elhatározta, hogy muzulmán országgá teszi Angliát. A felháborodott és sokat tűrt földesurak végül elérték, hogy a kissé mogorva János aláírja a Magna Chartát, ami a jogaikat és kiváltságaikat biztosította. Az uralkodónak azonban esze ágában sem volt betartani ígéreteit, erős dán seregek segítségével indult a nyugodtan pihenő nemesek ellen.

Az Ironclad onnan indít, hogy János király a nyugodt tengerparton fogadja a segítségére érkező dánokat (akik magyarul beszélnek!!), majd a marcona katonákból álló sereggel elindul, hogy visszaszerezze az ami övé: Angliát és a hatalmat. Marsahall (James Purefoy) keresztes lovag letette a kardot és némaságot fogadott, de tanúja lesz, annak hogy az uralkodó nem tanult az alapos „leckéből”. Ezért újra előveszi méretes pallosát, Albany (Brian Cox) báróval szövetkezve és a püspök áldásával összeszednek egy maréknyi rettenthetetlen, sokat megélt harcost, majd beveszik magukat Rochester várába, ami kulcsfontosságúnak számít a vidéken.

Jonathan English filmje B kategóriás, véres küzdelmet ígért, de valójában inkább a produkció vérzik erősen több sebből. Purefoy kemény, borostás arca és villámló tekintete láttán könnyedén elhihetnénk, hogy akár egymaga is megfutamít több száz embert, hatalmas fegyverével olyan aprítást tudna véghezvinni, amilyet csak ritkán látni. Csak egy valamirevaló rendező kellene mellé, aki, ha egy fokkal tehetségesebb talán nem olyasmit hoz ki belőle, mint amit a Boszorkányvadászatban láthattunk (Nicolas Cage állt a csatában és az ostoba szaracénok bátran belefutottak a kardjába). English eddigi legjobb filmje a Minotaur (amivel nem igazán lehet büszkélkedni), ennek fényében eleve kérdéses volt, hogy hogy korrekt produkciót képes-e összerántani. Még a Purefoy ütőkártyával sem tud mit kezdeni, pedig mellette ott van Brian Cox is. Minden hiába, egyszerűen nem lehet elhinni, hogy vissza tudnak tartani több ezer embert.

Az egri csillagok jó példa arra, hogy miképp lehet látványos, remekbeszabott ostromot bemutatni úgy, hogy a néző közben elhiggye, hogy a kevés, elszánt védő is vissza tudja tartani a bősz, túlerőben lévő sereget. English képtelen arra, hogy szórakoztató vagy éppen élvezhető harcot mutasson be, több esetben kissé röhejesen hat, hogy a dánok képtelenek bevenni a várat. Ráadásul a rohamot nem csak a csatázó csapatokra lehet érteni, hanem az operatőrre is. Őt pont akkor kapja el valamiféle roham, amikor beindul a szörnyűséges ütközet. A szándék talán az volt, hogy a néző is ott érezhesse magát a csatatéren, azonban sokkal valószínűbb, hogy az erős rángatással és sok vérrel próbálták palástolni a hibákat.

Az Ironclad egyértelműen rossz kezekbe került, az alapanyag tele volt lehetőségekkel, ezeket nem ragadták meg. 25 millió dollárból is lehet élvezetes produkciót összerántani, kreatív, valamennyire tehetséges rendezőt kellett volna szerződtetni. Hiába nyerték meg Paul Giamattit a király szerepére, hiába hadonászik Purefoy emberes kardjával, nagy csalódás a film. A romantika nem illik ebbe a kegyetlen világba, ugyan nem sikerült száműzni teljesen, de legalább ebből minimálisat kapunk. Az indokolatlanul hosszú játékidő alatt néhány csonkítással, kézlevágással próbálja fenntartani az egyre csökkenő érdeklődést, kevés sikerrel. És hogy Kate Mara miért próbál keménynek látszani a plakáton és a filmben? Rejtély. 

imdb: 6,3
rottentomatoes: 43 %


 

Címkék: akció iromány 40 % ironclad

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr773087537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2011.07.21. 22:01:00

OFF
Boszorkányok évada? Season of the Witch, magyar címe: Boszorkányvadászat. Magyar beszélnek = magyarul beszélnek.

ON
Meg szerettem volna nézni ezt a filmet. De nem ez az első lehúzós kritika. Hát ezt most elnapoljuk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.22. 08:27:20

@A nép fia: szerintem azért nem olyan rossz, egyszer meg lehet nézni mindenképpen.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.07.22. 10:06:14

@A nép fia: Magyar beszélnek, ezt direkt írtam így:)
A boszorkányok évada meg valamiért megragadt bennem.
@doggfather: Egyszer mindent meg lehet nézni:)

billy reed 2011.07.23. 23:28:25

Egész korrekt szombat esti film.
Nem kell túl komolyan venni, és akkor élvezhető.
Giamatti alakítása viszont kiváló. A dühkitörés-jelenet egyszerűen parádés!

Frankieboy 2011.09.07. 15:49:53

Szerintem nagyon jó film. Jó-jó, a történet és a párbeszédek nem túl nagyívűek, de basszus, kemény harcosok védenek egy várat. Mit várunk?
Sok kardozást, vért, szenvedést. És ezt meg is kapjuk. A fényképezés is nagyon jó szerintem, és a harcjelenetek sem a csillió dolláros mozifilmekben megszokott ugrál a kamera és nem látunk semmit, hanem rendesen meg vannak koreografálva.
A dühkitöréses jelenet nagyon ott van, szintén.

És... a dán zsoldosok magyarul tolják, haláli jól lehet ezen is szórakozni.
süti beállítások módosítása