Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Halálos Fegyver (Lethal Weapon)

2011.07.29. 21:11 BeniMan 25 komment

A ’80-as éveket méltán tekinthetjük az akció filmek aranykorának. Tucatjával jöttek a jobbnál jobb időt álló klasszikusok, amiket még most is szívesen nézünk. Richard Donner 1987-ben útjára indította a filmtörténelem talán legjobb akciófilm franchiseát a Halálos Fegyver sorozatot. Folytatásai egyre jobbak lettek, és minden részét imádták a rajongók. (Halkan megjegyzem nálam a második rész az abszolút kedvenc. Riggs ott a legőrültebb és Joe Pesci is ebben a részben a legjobb!) Ezek a filmek olyanok, mint a jó bor, idővel egyre jobbak lesznek, és egyre jobban szeretjük őket. De térjünk vissza a kezdetekhez az első részhez. 

Roger Murtaugh most ünnepli ötvenedik születésnapját. Gyilkossági ügyekben nyomozó zsaru létére otthonülő, családszerető ember, aki már csak a jól megérdemelt nyugdíjas évekre készül. Pech-e vagy szerencse, de egy teljesen más típusú nyomozóval, Martin Riggs-szel hozza össze a sors. Riggs felesége 11 éve autóbalesetben az életét vesztette, a férfi azóta magányosan él. A két rendőrnek egy öngyilkossági ügyet kellene megoldania, amely szorosan összekapcsolódik a hírhedt nemzetközi drogkartell leleplezésével.

A UCLA egyetem friss végzőse Shane Black, pappírra vetette az egyik ötletét még 1985-ben, majd megmutatta Joel Silver producernek, aki egész egyszerűen beleszeretett az írásba, és a Warner fejesei is zöld utat adtak a filmnek. A rendezői posztra először, Leonard Nimoyt szerették volna megnyerni, ám kedvenc Spockunk egy agyatlan akciófilmnek titulálta Black írását és inkább a Három férfi és egy bébi című vígjátékot rendezte meg. Így került képbe Richard Donner aki aztán el is vállalta a rendezői teendőket.
Első ránézésre ez egy tipikus "buddy cop" film, amelyben két össze nem illő zsarut egymás mellé tesznek. Eleinte nem kedvelik egymást, de aztán a legjobb haverok lesznek. Azonban túlmutat ezen a film. Aprólékosan ki vannak dolgozva a karakterek, remek humort kapunk, amin még most is képesek vagyunk nevetni. Emellett Gibson karakterén keresztül még egy jókora adag drámát is kapunk. Az öngyilkos hajlamú zsaru karakterfejlődésének is szemtanúi lehetünk és legyünk őszinték Mel hihetetlen nagyot alakít. Amikor Franco Zeffirelli rendező meglátta, hogyan játssza el Mel Gibson öngyilkossági kísérletét a filmben, azonnal felajánlotta neki a Hamlet címszerepét. Látjuk a szomorúságot a feleségét elvesztő Riggs szemében, ahogy irigyli Murtaugh otthoni életét. Riggs kiszámíthatatlansága az egyik oka annak, amiért ennyire működik a Halálos Fegyver.

Méltó partnere Murtaugh őrmester a családos nyugdíj küszöbén álló öreg róka, egy idősödő zsaru, aki remek családapa és férj, szeretteiért mindenre képes lenne, akár ölni is. Danny Glover és Mel Gibson között nagyon működik a kémia, köszönhetően elsősorban Shane Black meggyőző és parádés párbeszédeinek. Ezek a párbeszédek a film legnagyobb erényei. A két zsaru úgy vitatkozik, mint egy régi házaspár, Black célja az is volt, hogy egy ilyen folyamatos civódást mutasson be a szereplők között. Az Entertainment Weekly megválasztotta minden idők legjobb zsaru párosának Riggséket.

Meg kell még említenem Gary Buseyt is, hiszen az ő története sem hétköznapi. Busey tehetséges drámai színésznek tartották, Oscar díjra is jelölték a The Buddy Holly Story című filmjéért. Ő maga kérte, hogy hallgassák meg Joshua szerepére. Hitetlenkedve fogadták, mivel előtte még egyszer sem alakított rosszfiút, ám mégis megkapta a szerepet. Innentől pedig szinte csak rosszfiú szerepeket kapott, és leginkább ezen alakításokról emlékezünk a szőke színészre. Méltó ellenfele Riggsnek, hihetetlenül jól adja vissza az elmebeteg kommandóst. Amikor a kezét önként az öngyújtó lángjába teszi és egy hangos szó nélkül tűri, hogy a lángok nyaldossák a kezét az valami félelmetes. Óriási alakítást nyújt!
A Halálos Fegyver sikerét elsősorban a műfajhoz képest erőteljes színészi játéknak köszönheti, másodsorban pedig annak a hangulatnak, ami az egész filmet átitatja. Az alkotás akciófilm és vígjáték, plusz kapunk egy nagy adag, domináns drámai vonalat is. Nagy merészség volt három ennyire különböző stílusnak az ötvözése, a végeredmény viszont bebizonyította, hogy jól megférnek egymás mellett. Sőt! Ez teszi a filmet érdekessé, izgalmassá és hihetetlenül szórakoztatóvá. Azért is számított nagy újdonságnak az alkotás, mert nem volt megszokott, hogy az akciófilmekben a karakterek jelleme ennyire részletesen ki legyen dolgozva. Ennek köszönhetően a két főszereplő színész a filmtörténelem egyik legemlékezetesebb, és egyik legjobb rendőrpárosát formálta meg.


Donner remek munkát végzett, végig fent tartja a feszültséget. Nagyszerűen koreografálta meg az akciójeleneteket, gondoljunk csak a sivatagi jelenetekre vagy a film végi kínzós képsorokra. Donner a Halálos Fegyver filmek előtt leforgatta a Superman első két darabját és a félelmetes Oment is. Legutoljára a 16 utca című filmet tette le az asztalra. Donner sajnos már a nyolcvanas évei elején jár így nem valószínű, hogy várhatunk tőle újabb rendezést. Shane Black a Halálos Fegyver megírása után még letette elénk Az utolsó akcióhős forgatókönyvét, mostanában azonban rendezőként próbál érvényesülni. A 2013-ban bemutatásra kerülő Vasember rendezői teendőit Ő látja el.


A Halálos Fegyver minden idők egyik legjobb akciófilmje, amely a "buddy cop" filmek alapja. Ha egy negatívumot meg kell említenem vele kapcsolatban, talán az, hogy itt még nincs jelen mindannyiunk kedvenc Leo Getze. Sajnos a Halálos Fegyver is áldozatául esett az újraszinkronizálási láznak. Érdekesség hogy 3 szinkron készült a filmhez, az első nem volt hosszú életű mivel fordítási gondok voltak vele és méltatlanul gyenge minőségű volt, a második szinkron nagyon jó volt és sokáig ezzel adták le a TV-ben, de aztán készítettek egy harmadik változatot is amely úgymond "család barátabb" és most ezzel adják le a televíziókban. Zseniális film, nálam megérdemel 90%-ot.

 

imdb: 7.6
rottentomatoes: 90%

Itt pedig egy kis ízelítő az első eredeti szinkronból.

 

Címkék: klasszikus akció iromány halálos fegyver 90 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr843108316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2011.07.29. 22:02:09

klasszikus. az első kettő mindenképp. de szerettem a harmadikat és negyediket is.

_Rorschach_ 2011.07.29. 23:36:57

Remek írás egy remek sorozat első rszéről! Kis kiegészítés: Shane Black tette le az asztalra egy másik örök kedvenc forgatókönyvét, Az utolsó cserkészét is. Valamint a Durr durr. és csók-ról se feledkezzünk meg, aminek írója és rendezője is volt. És pl. kevesen tudják, hogy a Ragadozó-ban ő játszotta Hawkins-t, a viccmesélő kommandóst, és hogy a stúdió őt kérte fel anno, hogy dobjon kicsit a script humor-mennyiségén is.

Maros1986 2011.07.30. 02:34:35

Egy ilyen írás után két dolog jut eszembe: 1, de meg kéne nézni megint, 2, miért nem tudnak ma már ilyen filmeket csinálni?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.30. 08:11:52

Az új szinkronról ne beszéljünk, az nem létezik, csak egy tévedés...
Aki mást állít az barackot érdemel.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.07.30. 12:17:28

Szerintem az első rész volt a leggyengébb a szériában. Régen láttam már, de bennem úgy maradt meg, hogy csak szimpla nézhető akciófilm.
A folytatás viszont igazán jó lett, a harmadik meg a franchise legjobbja, a negyediknek is örültem.
"Túl öregek vagyunk ehhez a szarhoz":)

L'Angelus 2011.07.30. 13:45:03

Minden filmkritikusnak más a mércéje, sőt a mércefokai is. Nálam így működik:

10/10: Mozigyémánt
9/10: Fantasztikus
8/10: Nagyszerű
7/10: Határozottan jó
6/10: Izmos közepes
5/10: Átlagos/Félútig jó
4/10: Vállalható
3/10: Még éppenhogy elmegy
2/10: Már nem megy el
1/10: Rettentően rossz
0/10: Értékelhetetlen borzadály

Nos, a Halálos fegyver filmeket én így osztályoztam le:

Halálos fegyver 1.: 8/10
Halálos fegyver 2.: 10/10
Halálos fegyver 3.: 9/10
Halálos fegyver 4.: 7/10

mr.roper 2011.07.30. 14:14:51

ja, a második rész nekem is a kedvencem, de azért az alkotóknak könnyebb dolguk is volt mert már be volt járatva az első epizód által a cselekmény, variálhatóvá vállt, nem kis érdeme volt ebben úgy gondolom a Shane Black mellett a másik 80-as forgatókönyvíró májernek Jeffrey Boamnak(sajnos ő már kb. 10 éve nincs közöttünk:-( ) aki még a harmadik részt is bevállalta, és nevéhez fűződik még az Elveszett Fiúk valamint Az Utolsó Kereszteslovag, és a Vérbeli Hajsza ... tehát ja, a második az esetlen és erőltetett politikai üzenete ellenére a kedvencem :-)

mr.roper 2011.07.30. 14:20:05

ja, és persze BeniMan, megint egy jó írás tőled, köszcsi :-)

Newzoli 2011.07.30. 14:48:29

Oké...oké ..okéokoékokékokékokééé..nos szeretem ezt a filmeket vagy szimplán imádom..:).?ok?:)

NZ79 2011.07.30. 15:43:39

BeniMan! Kössz a remek írást kedvenc akció-sorozatom nyitó darabjáról...:) A Die Hard mellett meghatározó kamaszkori akcióélményem. Mindkét sorozatról elmondható az általad is említett erős színészi játék. Ha úgy vesszük sem Gibson, sem Willis nem tipikus akciósztár..nem szétgyúrtak, mindeketten színpadi múlttal is rendelkeznek,Gibson drámai színészként, Willis ismert tv színészként vágott az akció-műfajba(Bár Melnek azért ott volt előtte a Mad Max is:)Úgylátom a legtöbbünk számára azért a második rész a csúcspont..:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.30. 17:57:34

nem tudom,hogy melyiket választanám a kedvencnek.
Az biztos, hogy a "minden részben behozunk egy új szereplőt" nagyon jót tett, és frissen tartotta a sorozatot.

robbie90 2011.07.30. 18:20:34

Kb 3 hete néztem újra mind a 4 részt. Az első tényleg a leggyengébb, de így is kilóméterekkel veri a mai akciófilm felhozatalt. Nálam egyébként 4,3,2,1 a sorrend, a harmadik és negyedik fej-fej mellett az első. Az utolsó rész végén a Gibson+Glover vs Jet Li bunyó szerintem epik lett.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.07.30. 18:27:56

@robbie90: Jet Li kifinomult harcművész technikája vs Meg Gibson kocsmai fejelgetése:)

little2 2011.07.30. 20:00:07

Nagyon nagy sorozat, egy orrhosszal még a Die Hardot is veri, mert ez egyenletesebb színvonalon tudta szállítani az új részeket.
Alapjában véve mindegyik rész jó. Nem tudom mi baja van népnek az első résszel, szerintem az hibátlan. Nálam egyértelműen a harmadik a leggyengébb, a végére eléggé szétesik a film, és ami még roszabb logikailag is marhaság az utolsó fél óra. Nemrég néztük újra az összeset, és egyértelműen ez volt az amelyik a legkisebbet szólt a végén. Persze azért jó ez is, a komplett sorozat meg pláne. Azon kevés filmek egyike amit feltétlenül a magyar szinkronnal érdemes nézni.
Nagyon nagy kár, hogy Hollywood elfelejtette, hogyan kell ilyen filmeket gyártani...:(

Spielberg 2011.07.31. 10:03:58

kurva jó, de tény a LW2 az etalon!

A nép fia 2011.07.31. 12:56:37

Én még egyik részt sem láttam, valahogy kimaradtak az életemből. Pedig nem mondhatjátok, hogy nem vagyok filmdroid. :-D Na, azt hiszem, az ilyen irányú hiányosságomat pótolom is a lehető leghamarabb, már ma este! :)

COLT 2011.07.31. 20:41:49

bazmeg mióta írni akartám már róla és beküldeni a droidra, marha nagy fanja vagyok a freinchesnak, kár hogy lusta voltam, na mindegy.

COLT 2011.07.31. 20:46:23

Egyébként nekem az első rész a kedvencem, szerintem ez hiábtlan, a többiben mindig volt egy kis buktató, ettől függetlenül király az összes, kb. zsinórba nézem ezt a filmet, már kismilliószor láttam+eléggé utána is olvasgattam a dolgoknak, hogy Riggs hány éves lenne az első filmben stb. még talán be is tudnám linkelni. A sorrendem pedig: 1,2,4,3. Szerintem a három a leggyengébb, de ettől függetlenül még ez is király, csak már érződik hogy vége a 80as éveknek ott.

BeniMan 2011.07.31. 20:52:49

@COLT: Bocsi csak a Vörös Zsarus írásnál jött egy kérés h erről olvasnának szívesen. De van még 3 rész.Szal. hajrá! :)

COLT 2011.07.31. 20:54:38

@BeniMan: Ja nem azért:) marha jó kritika lett, én nem írnék ilyen jót+ elfgult is vagyok. Meg őrülök hogy végre olvashattam is róla, mindenki tesz rá, pedig zseniális film:)

COLT 2011.07.31. 20:59:48

www.youtube.com/watch?v=FLSJojQoCvA

és akkro íme amit eredetileg a film végének szántak: www.youtube.com/watch?v=S-upS8TNSH4

És az eredeti nyitó jelenet, amit később kivágtak mert túl erőszakosnak vélték, ennek ellenére is megkapta a film az R kategóriát. :

És a film főcímzenéje, ami szintén zseniális:

www.youtube.com/watch?v=bOXi_ByXrPw

L'Angelus 2011.08.29. 21:05:29

The Holy Wood is roten now.

Balogh Ádám 2014.02.02. 15:09:37

Nos én a közelmúltban mondjuk így nagyító alá tettem a teljes szériát, és úgy hogy az első 3 film mozis verzióban ment első magyar szinkronokkal, és a bővebb meg a hozzá készített új szükségszerű szinkronnal. És most hogy így láttam szinte mindet, minden magyar szinkron verzióval, mert az egyesnél ismerem a gáti oszkár verziót is régebbi időkből, nem készültek ehhez rossz anyagok kicsit sem. Még a lux ádám szinkront is kedvelem az első mozi változatánál, a gáti oszkár se rossz de nem értem mire kellett igazán, és a rendezői verziós szinkronok is eléggé megállják a helyüket szerencsére, mind a 3 résznél ami kapott ilyet. Maga az egész széria olyan hogy élvezetes és jól ki lett találva szerencsére, szóval jó sorozat ez jó szinkron anyagokkal, amit mindig érdemes elővenni és megnézni ha mód van rá.
süti beállítások módosítása