Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Röviden: The Whistleblower

2011.09.12. 21:19 koimbra 4 komment

 

Kathryn Bolkovac amerikai rendőrnőnek pont kapóra jött, hogy békefenntartóként elmehet Boszniába, ami éppen próbált kigyógyulni a háború okozta sebekből. Az országba érve hamarosan szembesül a helyi rendőri erők hozzáállásával, hiába nyugodtak le valamelyest a kedélyek, az etnikai ellentétekkel és hosszú ideje uralkodó utálatokkal nem lehet mit kezdeni. Ha valaki például muszlim arra maximum egy ráköpnek egy adagot, de egyébként nem érdekel senkit, hogy mi lesz vele. Bolkovac lelkiismeretesen próbálkozik, hisz végső soron segíteni jött és erőfeszítéseire felfigyelnek, mondhatni előléptetik. Hamarosan rájön, hogy a környéken virágzik az embercsempészet, főleg a szexkereskedelem, a rendőrök nyakig benne vannak és a kéksapkások is nyakig benne vannak az ügyletekben. Egy fecske nem csinál nyarat, tartja a mondás és Bolkovacra felettébb igaz. Az ügyben támogatói, segítői alig akadnak, ugyan akad egy-két ember a felső szintekről, akik mellette állnak, ám ők inkább passzív szemlélőként veszik ki részüket, csak lelkesítő szavakkal tudnak szolgálni. Az elszánt amerikai rendőrnőt küldik előre a csatasorba, aki bősz tigrisként küzd a tehetetlen meggyötört lányokért. Egyedül az árral szemben, úgy kell megtennie minden lépését, hogy kollégái ne tudjanak róla, ráadásul ha szerez is bizonyítékot, akkor csak a helyiek kezén csattanhatna a bilincs, mivel a békefenntartók a diplomáciai mentesség kényelmét élvezik. Falakba ütközik és falak veszik körül, a felettesek pedig behunyják a szemüket, nem érdekük, hogy beismerjék a nő állításait, megrendülne a nemzetközi közösség hite és a bevétel is csökkenne. A fránya pénz, mert hát a békefenntartók jelenléte is milliókkal növeli egyesek bankszámláját. Nem csak a főhősnőn, de a nézőn szintén eluralkodhat a kétségbeesés és a kilátástalanság alagútjában csak néha csillan fel a fény, de elég hamar ki is huny, ráadásképp a kereskedelmet űző jelvényesek egy idő után már szinte nyíltan Bolkovac képébe röhögnek. Mivel a produkció nem kapott túl nagy figyelmet köszönhetően a gyér marketingnek (vagy esetleg néhány fejes közbenjárásának?), így Rachel Weiszt sem fogják jelölni alakításért díjakra, pedig megérdemelné.

Címkék: thriller iromány dráma röviden whistleblower

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr283221800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RachelFan 2011.09.13. 16:01:45

Arról lehet vmit tudni , hogy itthon vetítik-e majd a mozikban avagy sem ?

game ower 2011.09.13. 18:22:37

Ez egy rohadt jó film!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.09.13. 18:51:46

@RachelFan: Szerintem fű alatt majd valamikor kidobják DVD-n. Nem kapott túl nagy figyelmet,el tudom képzelni, hogy miért.
süti beállítások módosítása