Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A negyedik Superman film utáni problémák

2011.10.08. 06:00 koimbra 16 komment

 

Richard Donner 1978-ben hozta el a gyöngyvászonra a DC univerzum egyik leghíresebb alakját, Supermant. A film hatalmas sikert aratott, természetesen jöttek a folytatások, amelyek már egyre kevesebb és kevesebb bevételt termeltek, a negyedik rész esetében pedig már érezhető volt a spórolás is. A 78-as film 55 millióba került, míg a 87-ben bemutatott negyedik felvonásra csak 17 milliót költöttek, amit mellesleg szétszedett a kritika és a nézők is utáltak. Az alábbiakban arról lesz szó, hogy mi történt ezután (a hibákért és a szóismétlésekért előre is elnézést kérek, az iromány a wikipedia alapján készült).

 

A Cannon Films már a negyedik forgatása alatt elgondolkodott az ötödik részen, Albert Pyunt szánták a rendezői székbe. Ám a stúdió csődbe ment, a jogok visszaszálltak Ilya és Alexander Salkindre. Ők még továbbra is szerettek volna egy újabb részt, a Superboy írói Cary Bates és Mark Jones Ilya Salkinddel közösen nekiláttak a Superman: The New Movie címre hallgató forgatókönyvnek, amiben a hős elhalálozik és újjáéled.

A The Death of Superman képregény sikerén felbuzdulva a Warner 1993 elején megvette a jogokat, de egyáltalán nem akartak a már megírt forgatókönyvre támaszkodni. Jonathan Lemkint kérték fel, hogy vessen papírra egy teljesen új változatot, méghozzá valami olyasmit szerettek volna, ami a 90-es évek MTV-n nevelkedett közönséget is megfogja. A film címe Superman Reborn lehetett volna, ebben Lois Lane és Clark Kent kapcsolatukat próbálják helyrehozni, majd jön Doomsday és kicsinálja az Acélembert, ami után nagy meglepetésre Lois gyereket szül. Három hét alatt 21 évessé cseperedik a srác, kiderül, hogy nem más, mint az újjászületett Superman, aki aztán szépen meg is menti a világot. A Warner fejesei nem voltak elégedettek, ezért Gregory Poiriert hozták a fedélzetre, hogy írja át a szkriptet. Ő írta bele Brainiac-et a sztoriba, aki megteremi a kryptoni vérű Doomsdayt. A nagy csatározások után Superman elhalálozik, de egy Cadmus nevezetű idegen lény megszerzi holttestét, újraéleszti és olyan ruhát ad neki, amivel használni tudja régi képességeit.

 

Habár a stúdiónál meg voltak elégedve a szkripttel mégis megkérték Kevin Smith-t, hogy pofozza ki a történet. Smith azonban úgy vélte, hogy Poirier írása abszolút nem tartja tiszteletben a képregényt, ezért 1996 augusztusában egy teljesen új ötletet vázolt. Jon Peters producer csak úgy ment bele hogy Smith lekörmölhesse saját elképzelését, ha beleveszi az alábbiakat 1:) Supermannak fekete ruhát kell viselnie, mivel a régi cuccot eléggé „melegnek” találta. 2:) Nem akarta, hogy a főhős tudjon repülni. 3:) Egy óriási pókot akart főellenfélnek, ezt később Peters csak azért is felhasználta a Wild Wild West-ben. 4:) Brainiac adjon egy űrebet Lex Luthornak.

 

Smith történetében Doomsday képes blokkolni a nap sugarait, így azok nem tudják feltölteni Supermant energiával. A hős meghal, de egy kryptoni robot, a The Eradicator újraéleszti, de erejének hiányában egy olyan páncélt húz fel, aminek segítségével le tudja verni Doomsdayt és Brainiac- et. Az író Ben Afflecket szerette volna a főszerepre, Linda Fiorentino lett volna Lois Lane, Jack Nicolson pedig Lex Luthor. A rendezői feladatok ellátásra Robert Rodriguezt kérték fel, de nemet mondott, mivel éppen Az inváziummal volt elfoglalva. Ezután lépett Tim Burton a fedélzetre, 5 millió dollár fejében szerződött le, azzal a kitétellel, ha nem valósul meg a film, akkor is megkapja a fizetését. A Warner 1998 nyarára tűzte ki a bemutatót, a főszerepre Nicolas Cage-t nyerték meg 20 millióért, szerződésében szintén benne volt, ha nem lesz film a gázsiját akkor is megkapja. Kevin Spacey Lex Luthort formálhatta volna meg, Courtney Cox pedig Lois Lane-t kelhette volna életre, míg Brainiac szerepére Jim Carrey és Tim Allen volt esélyes. Michael Keatont is megkeresték, de nem Batmanként bukkant volna fel. A forgatás kezdete 1998 elejére volt kitűzve, Burton viszont még szólt Wesley Stricknek, hogy dolgozzon egy kicsit forgatókönyvön, aki már egy egzisztencialista, önmagára gondoló Supermant mutatott fel, Brainiac és Lex Luthor összeolvadásából jön létre a Lexiac, ami egy ijesztő, skizo megaellenfél lett volna. Smith természetesen kiakadt a változtatásokon.

 

Valahogy csak nem akart beindulni a forgatás, ráadásul megépítették a Krypton bolygó egy részét, ami megsemmisült. A cím e közben Superman Rebornra változott, majd a fejesek hirtelen túl drágának vélték Strick írását, ezért Dan Gilroyt bízták meg, hogy faragjon belőle, ott ahol csak tud. Ekkor a költségvetés 190 millió dollárra rúgott, Strick 100 millióra szorította le, de ennek ellenére a Warner parkolópályára tette a projektet, Burton pedig elment megrendezni az Álmosvölgy legendáját. Ezen a ponton már 30 millió ment el a filmre és gyakorlatilag semmit sem tudtak felmutatni. Burton később elmondta, hogy elvesztegetett egy évet az életéből, a stúdió és Peters folyamatosan valami változtatással rukkolt elő, felettébb rossz hónapokat tudhatott maga mögött.

 

Cage mellesleg így festett volna Supermanként

 

A ruházat pedig emígy nézett ki, nem vicc. Steve Johnson készítette, 2010 végén tette közzé a videót, így legalább el tudjuk képzelni, hogy milyen lett volna Burton hőse.

 

 

Ralph Zondag, Michael Bay, Shekhar Kapur és Martin Campbell neve fordult meg a projekt körül, de mindannyian nemet mondtak, Brett Ratner pedig inkább a The Family Man kedvéért lépett le. 1999 júniusában William Wisher Jr.-t szerződtették le, hogy írjon egy teljesen új szkriptet, amibe még Cage is besegített, ám a színész 2000 augusztusában távozott. Augusztusban Wisher bemutatta irományát, majd októberben Keith Giffen képregényalkotó kopogtatott be a stúdióhoz, aki egy 17 oldalas vázlatot hozott magával, amiben Lobo volt a fő ellenfél. Giffent verzióját nem kedvelték, ezért maradtak Wilshernél, legalábbis egy ideig. 2001 áprilisában Paul Attanasio láthatott hozzá egy teljesen új sztorinak, amiért 1,7 millió dollárt tett zsebre. Peters Will Smith-t környékezte meg a főszereppel, de a rapper-színész érezte, hogy a közönségnek nem tetszene, ezért nemet mondott.

 

A rendezői posztra McG lépett be 2002 februárjában, majd J.J. Abrams szállított le egy új forgatókönyvet. Abrams kidobta a kukába a Death of Superman sztorit, inkább egy rebootban gondolkodott, aminek a Superman: Flyby címet adta. McG időközben távozott a Charlie angyalai miatt, helyére Wolfgang Peteresen került. Időközben Andrew Kevin Walker azzal állt elő, hogy össze lehetne ereszteni Batmant és Supermant, ezért Abrams ötletét egy időre jégre tették, Petersen pedig hirtelen a Batman vs Superman projektben találta magát, „Akiva Goldsman ismét felbukkant, aki gyorsan átírta Walker forgatókönyvét. Johnny Depp, Colin Farrell, James Franco, Jude Law és Paul Walker neve merült fel főszereplőként, majd Bale-nek és Josh Hartnettnek tettek egy ajánlatot, utóbbi ölthette volna fel az S-es göncöt. Ebben a verzióban Dick Grayson, Alfred és Gordon felügyelő már meghaltak, Wayne pedig 5 éve nem dolgozott a bűnüldöző iparban, szellemileg elég meggyötörté vált, Clark Kent sincs a helyzet magaslatán, elvált Lois Lane-től. Kent és Wayne közeli barátok, ismerik egymás múltját, tudják, hogy ki milyen hőstettet vitt végbe. Miután Joker kinyírja Wayne leendő nejét, Elizabeth Millert pont az esküvőn, a gothami milliárdos bosszúért liheg, magára öltené egykori jelmezét, de Kent megpróbálja visszatartani. A két jó barát kissé összezörren, majd egymás ellen fordul, Wayne Kent-et hibáztatja azért, ami Millerrel történt. Miközben Batman visszatért Gotham háztetőire, Kent Smalville-ben romantikázik Lana Langgal. Később kiderül, hogy Luthor áll a dolgok hátterében, a szándéka már a kezdetben az volt, hogy a két hős egymás ellen fordul. 2002 elejére tűzték ki a forgatást, 2004 közepén lehetett volna a bemutató. Egy hónapra a forgatás kezdete előtt Petersen fogta a batyuját és átvándorolt a Trója projekthez, de még visszaszólt, hogy később esetleg megcsinálná a filmet.. Ekkor a Warner ismét elővette a Flyby-t, mivel J.J. Abrams újabb szkripttel állt elő és Batman is külön utakon folytatta.”

 

Abrams története szerint a Krypton bolygón polgárháború dúl Jor-El és korrupt öccse, Kata-Zor között, ám utóbbinak sikerül börtönbe zárnia testvérét, de mielőtt ez megtörténik Kal-Elt el tudják küldeni a Földre, Martha és Jonathan Kent veszi gondjaiba a srácot. Kata-Zor fia, Ty-Zor és még három kryptoni érkezik a bolygóra, Superman szembeszáll velük, de megölik. Jor-El a kryptoni mennyországban találja magát, majd újraéled, visszatér a Földre és legyőzi a négy ellenfelet. 2002 szeptemberében Brett Ratner téblábolt a tervezet körül, 2003 vége felé indulhatott volna a forgatás, Jude Law és Josh Hartnett neve merült fel, a költségvetés 200 millió dollár volt, ami nem tartalmazta az addig elherdált milliókat. Ralph Fiennest Lex Luthor szerepével keresték meg, Anthony Hopkin Jor–El lehetett volna, még Christopher Reeve is részt vett volna a produkcióban, mint konzultációs tanácsadó. 2003-ban Ratner lelépett szereposztási nehézségekre hivatkozva és állítása szerint Peteresszel sem tudott kijönni. Paul Walker, Ashton Kutcher, Jerry O'Connell, Brendan Fraser is szóba jött Supermanként.

 

Ratner távozása után McG visszatért és úgy tűnt, hogy Fraser lehet Superman, Stan Winston pedig egy ruha prototípus megtervezésébe fogott. McG Shia LaBeouf-ot akarta Jimmy Olsenként látni, Scarlett Johansson Lois Lane-ként tűnt volna fel, Johnny Depp Lex Luthorként gonoszkodhatott volna. McG Josh Schwartzra bízta a szkript átírását majd bedobta a törülközőt, a forgatási helyszínt kifogásolta, illetve a költségvetéssel voltak gondjai. Kanadában akart belevágni a munkálatokba, ami 25 millióval megdobta volna a büdzsét. Abrams gyorsan megpróbálta elérni, hogy rábízzák a filmet, de ekkor Bryan Singer került a képbe, aki ezért dobta sutba a Logan futása remake-et és az X-Men harmadik részét, amelyet végül Ratner dirigálhatott le.

 

Singer az X-Men 2 forgatása alatt vázolta azt az ötletet, hogy Superman több éves távollét után tér vissza a bolygóra, Lois Lane-nek fia született és Lex Luthort tette meg ellenfélnek. A fejeseknek tetszett az elgondolás, Michael Dougherty és Dan Harris nekifeküdt a forgatókönyvnek, annak korai verziójában még a szeptember 11-re is lettek volna utalások. A szinte teljesen ismeretlen Brandon Routh szerződött le a főszerepre, Kevin Spacey pedig Luthort játszhatta, ezen kívül Singer magával hozta az X-Men 2 munkatársainak egy részét. A film 391 millió dollárt termelt világszerte, ami végső soron csalódás volt, a büdzsével kapcsolatosan több szám is kering, annyi azonban biztos, hogy 200 millió dollár körüli összeget tapsoltak el rá és ezen kívül még úgy 50-60 millió ment el a többi meg nem valósult projektre.

 

2006 februárjában, a Superman visszatér bemutatója előtt a Warner 2009-re tűzte ki a folytatást bemutatóját, a filmet szintén Singer rendezhette volna. Dougherty azt szerette volna, ha Brainiac és Bizarro is benne lett volna a filmben. A 2007-re kitűzött forgatás azonban a Valkűr munkálatai miatt tolódtak, Dougherty és Harris viszont időközben úgy döntöttek, hogy másra koncentrálnak, Singer is húzta-halasztotta a dolgokat, inkább a Jack the Giant Killerrel akart foglalkotoskodni, illetve a Battlestar Galacitca filmadaptációja is előtérbe került. A 2007-2008-as írósztrájk miatt a fejesek inkább 2010-ben keresték a megfelelő helyet az Acélember következő lehetséges szárnyalásának, Routh szerint 2009 elején már újra felölthette volna a gúnyát, még Paul Levitz, a DC Comics elnöke is sürgette a stúdiót, mivel a színészt szerződése csak 2009 kötelezte arra, hogy újra felvegye a ruhát.

 

2008 júniusában a Warner lemondott a folytatásról, úgy gondolták, hogy újra kellene indítani a Superman franchise-t, ezért képregényalkotók és írók ötleteit hallgatta meg, hátha lenne benne fantázia. Mark Millar Matthew Vaughnnal karöltve egy 8 órás Superman trilógiában gondolkodott, a sztorija a Kryptonon kezdődött 1000 évvel ezelőtt és a végén Clark lett volna az utolsó élőlény ezen a bolygón, végül a Nap szupernovává változik, amitől elveszti erejét a hős és meghal.

 

2009 a bíróságon is folyt némi csatározás, Jerry Siegel családja a jogokat próbált visszaszerezni, a bíró úgy döntött, ha 2011-ben sem kezdenek hozzá a következő Superman filmhez, akkor Shuster és Siegel vagyonkezelője perelhet az el nem készült film elmaradt nyeresége miatt (ilyen is van).

 

A harmadik Batman film ötletelése közben David S. Goyer elárulta Christopher Nolannak, hogy lenne egy-két elgondolása arra nézve, hogy miként lehetne újrakezdeni Supermant. Nolannak megtetszettek a hallottak, 2010 februárjában szépen be is állt a film mögé amolyan mentorként, ami kisebb lökést adott a produkciónak. Guillermo del Toro és Robert Zemeckis jött szóba rendezőként, előbbi Az őrület hegyei miatt mondta vissza, Ben Affleck sem fogadta el a felkérést, úgy nyilatkozott, hogy az évek alatt megtanulta a leckét és nem fog olyan alkotást csinálni, ahol az a lényeg, hogy mennyit költenek az effektekre. Duncan Jones, Matt Reeves és Tony Scott neve is rajta volt a listán, végül Zack Snyder szerződhetett le. Henry Cavill kapta meg a főszerepet, Zod tábornokot Michael Shannon kelti életre, Faorát Antje Traue fogja játszani. Superman földi nevelőszülei Kevin Costner és Diana Lane lesznek. A filmet 2013 júniusában küldik a mozikba.


 

Címkék: superman

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr103283222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanosuke 2011.10.08. 07:52:07

thank god hogy soha nem lett belőle semmi.

ez olyan lett volna ha nem még roszabb3 mint a Batman és Robin.

Sanosuke 2011.10.08. 07:54:05

Cage hogy néz már ki a jelmezben, mint egy drogos hobo.

Carrey meg mint Brainiac agyonverném aki ezt megálmodta.

A nép fia 2011.10.08. 08:54:11

Nem tudom, miért szidja mindenki a 2006-os filmet, nekem tetszett. Egyszerű, régi vágású, normális folytatása az eredeti Reeve-es történetnek. A karakterek egyszerűek, de szerethetőek. Igazi cukormázas pop-corn film. Pont olyan, mint amilyet az ember a képregény alapján elképzel.

BeniMan 2011.10.08. 09:06:59

Nagyon jó cikk Koimbra. :) Esetleg Pókemberről is várható egy hasonló írás???? (Cameron tervezete amiben Arnold Schwarzenegger játszotta volna Doctor Octopust) Hálát adok h nem valósult meg a Cagees Superman film... Carryt aki Braniecként elképzelte egy nagy barom.. :S Imádom Supermant és a világát de az igazság hogy még egyetlen normális feldolgozása sem született. Egy sokkal komorabb és keményebb filmet kellene csinálni. Lex az örök ellenfél mellette meg Metallo, Braniec, Darkseid, Doomsday mint ellenfelek. Egy trilógia simán kijönne. Nem tudom miért ragaszkodnak ennyire Zodhoz... :S Az új Superman ruha egész egyszerűen bitang jó!!!! Nálam abszolút kedvenc. Cage ruhája viszont még most sem hiszem el h vicc. Komolyan gondolta bárki h ezt lenyelné a jó nép???

a8zoli 2011.10.08. 13:05:55

nagyon jó cikk az pláne teccik hogy az írók egy rahedli pénzt kaszáltak mindig és nem lett semmi film , de sztrájkolnak :D

mates11 2011.10.08. 14:37:11

Huh,micsoda föszerepekre szánt nevek és durva sztorik...ha ez a mostani film sem jön össze normálisan,esküszöm,inkább meg se próbálkozzanak még egyel,ilyen ötletekkel csak gyalázzák a superman nevet!

orion128 2011.10.08. 17:34:42

koimbra!

Nagyon szeretem az írásaidat, minden fölösleges sallangtól mentes, érthető, érdekes.
Egy rakat filmes blogot követek, de ez az ahol nincsenek sznobok, arcosok!

Sanosuke 2011.10.08. 17:42:25

@orion128: én itt vagyok.

mindenkit leszólok, arcoskodok, anyázok

L'Angelus 2011.10.08. 21:52:22

Érdekes, amit Smith a ruháról mondott. Az ő verziójáról ugyanis azt olvastam, hogy az a robot szintén buzi lett volna.

Globetrotter2014 2011.10.08. 22:44:38

Érdekes olvasni hogy ekkora projekteket sokszáz/sokezer emberrel mennyire rosszul tudják menedzselni.

Tipca 2011.10.09. 12:26:23

nagyon jó cikk lett
én kíváncsi lettem volna arra a trilógiára a szupernovává váló nappal
viszont ezt az új ruhát nem tudom megszokni. a kis piros alsógatya nélkül tök olan, mintha superman pucér lenne... :S

L'Angelus 2011.10.09. 13:28:09

@Tipca:
Mondasz valamit: tényleg úgy látszik, hogy túlságosan kitüremkedik a ruháján minden.

NZ79 2011.10.09. 13:58:23

Remek írás, örülök, hogy Batman után Supermannal kapcsolatban is született egy háttérinfós cikk.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.09. 17:35:09

@BeniMan: Nem gondolkodtam el még rajta, de szerintem össze lehet hozni:) Az is szép hosszú, ahogy gyorsba utánaolvastam.

szabogy 2012.03.22. 18:15:21

Szeretném megköszönni ezt a sok infót.
Nagyon összeszedett és érthető az egész.
Gratula

L'Angelus 2012.03.22. 19:25:29

'78 és Donner cut. Ennyi. Csak e moziművek voltak méltóak a Superman névre. Eddig.

Zack és Chris, szurkolunk nektek! ;)
süti beállítások módosítása