Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Attack the Block

2011.10.12. 22:31 koimbra 5 komment

 

Hatalmas űrhajók úsznak be a Föld légterébe, milliónyi űrlény özönli el a nagyobb városokat, közben látványosan elpusztul néhány jelkép, szépen megsemmisül pár ismert épület. Majd színre lép valaki (általában az amerikai hős), akinek pillantásától nők tucatjai kezdik tépkedni fehérneműiket, majd némi problémák után ugyan de bevesz egy-két harmadik típusú pofont és leabálja az agresszorokat. Ezeket teljesen megszokhattuk már az inváziós filmektől, az Attack the Block azonban teljesen máshogy vázolja a helyzetet, itt nincsenek hősök és csak egy bizonyos területre koncentrálnak az alienek.

London egyik veszélyes negyedében járunk, nappal sem ajánlatos az utcán kódorogni, este meg aztán senki ne lepődjön meg ha kést szorítanak nyakához, esetleg a hasához és durván ékszerei, illetve a nála lévő pénzmennyiség átadására szólítják fel. A helyi vagány utcakölyköket az égből becsapódó lény zavarja meg a szokványosnak induló rablásban, de alapjában véve nem igazán törődnek mással, csak azzal, hogy nyereséges estét zárjanak. Ha nincs a környéken zsaru, akkor minden rendben, figyelmüket egy laza értékeltulajdonítás után csak a közelben parkírozó verda könnyebb kirámolása kötné le. A hívatlan látogató azonban csak felbosszantja a kis társaságot, ezért rövid úton hidegre teszik a fura szerzetet (kutyamajom lény, már ha értitek mire gondolok). De még mielőtt minden visszatérne a megszokott kerékvágásba újabb földönkívüliek érkeznek, amelyek sokkal nagyobbak és vérszomjasabbak.

 

Az Attack the Block történései mondhatni a gettóban játszódik, konkrétabban egy bizonyos lakóházban és környékén zajlanak az események. Csak úgy, mint a La Horde francia zombifilm esetében, annyi különbséggel, hogy a csúnyaságok (mármint nem az emberek, hanem a lények) jelen helyzetben csak a város ezen szegletét árasztják el. „Hőseink” gengszterpalánták, akik rendszeresen füveznek, drogot árulnak, előszeretettel használják az alany, állítmány, bazdmeg szórendet. A probléma felfogása után előkapják a fellelhető fegyvereket, kard, baseball ütő, tüzijáték, petárda simul kezeikbe, így veszik fel a harcot a fenyegetés ellen. Az ellenfél sötétben alig látható, teste koromfekete és igazság szerint akkor jó, ha vicsorog. Rengeteg filmben az öldöső teremtmények nagy részének a szeme csillog, az Attack the Blockban azonban az űrlények fogsora foszforeszkál, így még félelmetesebbek, de legalább látni lehet, ha közelben vannak.

 

A horror, sci-fi és vígjáték elemeit ötvözte Joe Cornish rendező és azon túlmenően, hogy a karakterek ahol csak tehetik káromkodnak (sőt, tele van szlenggel) és folyamatosan eldurrantanak valamiféle popkultúrális poént (Harry Potter, Pokémon) a gore-t sem hagyta az ajtón kívül. Nem rest olykor feláldozni egy-egy szereplőt sem, akikért mellesleg nem igazán tudunk szorítani, hiszen nagy részük útonálló, drogterjesztő, fűtermesztő kisiparos. Hulljon csak a férgese, szórakozni így is lehet, sőt mosolyogni, nevetni lehet rajtuk, közéjük keveredik még egy bioszból kitűnő srác és a banda korábbi áldozata. Cornish a kis különítményt megfuttatja rendesen, tepernek motorral, tekernek bringával, futkosnak emeletek között, átharcolják magukat a szobákon. Ahhoz képest, hogy olcsón kihozták az egészet (9 millió font) szinte végig pörögnek az események, alig akad szusszanásnyi ideje a lassan fogyatkozó csapatnak.

 

Cornish meghálálta, hogy végre megrendezhetett egy filmet, kezet csókolhat Edgar Wright-nak, akivel közösen a Tintin és a Hangya forgatókönyvén dolgoztak együtt Wright-nak eleve nem kell messzire menni, ha poénról vagy éppen paródiáról van szó és bizonyára jelentősen beleszólt a munkálatokba és még Nick Frostnak is biztosítottak egy kisebb szerepet. Egy humoros, pörgős, olykor félelmetes produkciót sikerült prezentálniuk, ahol szurkolni, veszettül szorítani senkinek sem lehet, de kellemes időtöltés, ahogy a veszélyes elemek a zsaruknál is nagyobb problémába ütköznek. 70 %-ot kiosztanék rá.

imdb: 6,8
rottentomatoes: 89 %


 

Címkék: scifi horror iromány 70 % attack the block

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr653298678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dean6 2011.10.12. 23:45:44

Nekem egyáltalán nem tetszett. Néhol annyira erőltetett,rossz színészi játék volt benne...Unalmas is volt,és a poénok közül is csak néhány volt ami érdemleges. Néhány jelenet annyira giccses és rossz volt :S Én olyan 45 %-ot adnék rá.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.13. 10:32:30

@Dean6: Szerintem a színészek hozták amit kell, csak éppen szorítani nem lehetett értük.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.10.13. 13:49:09

Nekem nagyon tetszett. Hangulatos, szórakoztató és pörög rendesen. Dean 6, ha neked ez unalmas...
Szorítani talán nem lehet értük, de szerintem kifejezetten izgalmas lett az összkép. Olyan trashfilm szaga van, annak viszont remek!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.11.15. 08:47:45

fakk, most hogy láttam már tudom, hogy miért a dzsungelbe ment katonák ellen a Predátor, a gettóban nem lett volna esélye. :D:D

Nem volt rossz film, de egyszer bőven elég volt.

nikodémus 2012.04.16. 21:22:42

Hát, nem váltotta meg a világot... különös műfajkeverék, néhol döcögött és erőltetett volt. Egynek elment.
süti beállítások módosítása