Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Előzményfilmek

2011.10.15. 22:00 koimbra 15 komment

 

Néha előfordul, hogy a producerek nem tudnak felhajtani semmiféle jó ötletet egy folytatáshoz, ilyenkor ugrik be a remake, reboot gondolata és esetleg a prequelen is eltűnődhetnek. Egy előzményfilm sok lehetőséget rejt magában, de ugyanakkor néha csak azért erőltetik, mert a következő részhez nem sikerül megnyerni az eredeti film szereplőit vagy mert a „csakazértis” irányelv érvényesül.

John Carpenter a 80-as években szállította le A dolog horrort, ami nem csak hogy klasszikussá vált, de a mai napig is szóba kerül, ha izgalmas, félelmetes filmekről esik szó. A stúdió mindenképpen akart kezdene valamit a témával, úgy döntöttek, hogy megmutatják mi történt a norvég bázison, hogyan lelték meg az idegen lényt, aki káoszt okozott a kutatók között. A filmet hétvégén mutatják be Amerikában, ennek örömére alább néhány előzményfilmről esik szó.

George Lucas már maga sem tudja, hogy mit és mikor mondott, de tény, hogy csak megcsinálta az Új reményt felvezető trilógiát. Aztán meg a nagy pénzszámolásban azon csodálkozott, hogy a rajongók egy része mennyire nem kedvelte a filmet. Mi az, hogy eltűnt belőle a varázs és a báj? Sebaj, a lényeg, hogy hozzon sokat és később lehessen még hozzátenni egy-két jelenetet meg 3D-be átkonvertálni.

 

 

Jim Carrey 1994-ben triplázott, az Ace Ventura és A maszk mellett a Dumb és Dumberben ökörködhetett Jeff Daniels oldalán. 247 millió dollárt kasszírozott a vígjáték, a második rész ugyan a levegőben lógott, de Carrey úgy döntött, hogy nem akar folytatásban játszani, elég volt az Ace Ventura 2. A producerek pedig elkövették a nagy hibát, mikor úgy gondolták, hogy a gumiarcú komikust tudják pótolni, 2003-ban megpróbálkoztak a két főszereplő középiskolai karrierjére fókuszálni, az eredmény katasztrofális volt. Döntő többségében negatív kritikák születtek, pénzügyileg sem volt valami fényes a helyzet, 39 millió dollárt hozott a produkció, ami úgy 39 millióval több, mint amit megérdemelt.

 

 

Paul W. S. Anderson leporolta Roger Corman egyik régi művét, a Halálfutamot, majd egy börtönben játszódó halálos iramú kocsiversenyt mutatott be. A film elején az egyik közismert versenyző, Frankenstein elhalálozik egy csúnya balesetben, ám a fémmaszkos alak elég nagy népszerűségnek örvend, ezért nem árulják el a népnek, hogy mi történt, inkább Jason Stathamet ültetik a helyére. A kitörő siker elmaradt, de annyit azért hozott, hogy elkészülhessen egy DVD-n érkező film, ami Frankensteinre koncentrált.

 

 

William Hanna és Joseph Barbera közkedvelt rajzfilmsorozat figurái megelevenedtek a gyöngyvásznon, 1994-ben őrületesen sokat hozott az a Flinstones élőszereplős filmverzió. John Goodmant sehogyan sem lehetett rávenni a folytatásra, ezért lépett életbe a B terv, amelyet 2000-ben küldtek a filmszínházakba. A történet azt meséli el, mikor még Frédi és Béni nem voltak házasok. A közönség rühellte és a kasszáknál is csődöt mondott, így szerencsére nem erőltették a következő részt.

 

 

Az Ütközetben eltűnt akciófilmnél fel sem merült a sikertelenség gondolata, bátran két részt is leforgattak. A producerek valamilyen oknál fogva úgy döntöttek, hogy a második felvonást küldik először a mozikba, majd az első résznek szánt filmnek a Missing in Action 2: The Beginning címet adták és egy évre az Ütközetben eltűnt után mutatták be. A lényeg, hogy Chuck Norris mindkettőben mindkettőben leabál mindenkit, aki az útjába kerül.

 

 

Antal Nimród az Elhagyott szoba thriller-horrorral tette le névjegyét Hollywoodban, a cselekmény egy motelben játszódik, ahol egy házaspár száll meg, de hamarosan kiderül, szobájuk be van kamerázva és nagy az esély arra, hogy elpatkoljanak, a halálukról szóló anyagot pedig eladják. 35 millió dollárt gyűjtött össze a film, ami a 19 milliós költségek mellett szerénynek mondható, de ennek ellenére engedélyt adtak arra, hogy készülhessen egy DVD-s előzményfilm, amely a motelben elkövetett első gyilkosságokra fókuszál.

 

 

Alfred Hitchcock 1960-ban mutatta be a Psycho-t, az izgalmas mű 23 év múltán folytatódott, majd a harmadik részt már az előző két főszereplője, Anthony Perkins dirigálta, amely mind pénzügyileg, mind kritikailag gyengén teljesített, azonban még mindig úgy érezték, hogy nagy lehetőség rejlik egy tévés folytatásban. Perkins nagyon szívesen megcsinálta volna, de a harmadik rész miatt az Universal másra bízta a produkciót, Joseph Stefano forgatókönyvíró közölte, hogy a második és harmadik felvonást felettébb utálta, ezért figyelmen kívül hagyja azok történéseit, úgy gondolta, hogy elég érdekes lehet egy előzményeket taglaló alkotás.

 

 

Az Underworld vámpíros-vérfarkasos film korrekt bevétele láttán Len Wiseman elárulta, hogy mindig is egy trilógiában gondolkodtak, a harmadik rész azt mesélné el, hogy miképp orrolt meg igazán egymásra a két faj. Kate Beckinsale ugyan bevállalta volna ezt a filmet is, de mivel a történések jóval azelőtt játszódnak, hogy ő megszületett volna így kimaradt belőle, de nem maradtunk harcoscsaj nélkül, Rhona Mitra akciózhatott helyette.

 

 

A második Múmia elején szó esett a Skorpiókirályról is, a készítők úgy érezték, hogy nagy lehetőség rejlene egy spin-offban, ezért Dwayne Johnsonnal elkészülhetett a film. Ugyan nem keresték halálra magukat, de a 165 millió dolláros bevétel nem nevezhető kudarcnak és felvetődött a folytatás lehetősége, de Johnson nemet mondott, így gyúlt ki valakinek a fejében az isteni szikra: Legyen előzményfilm. S lőn. Megcsinálták a prequelt, amiben a fiatal Mathayus kalandozhatott. Ezzel elmondható, hogy egy remake folytatásának a spin offjának a prequelje született meg. Hát nem gyönyörű mondat?

 

 

Anthony Hopkins nélkül nincs Hannibal Lecter film, kész passz. Ez szerintem természetes mindenki számára, de azért Hollywood szereti tesztelni a közönség tűrőképességét és a filmesek néha úgy tesznek, mint nem lennének tudatában a teljesen alapvető dolgokkal. Peter Webberre hárult a feladat, hogy rendezze meg a produkciót, amiben kiderül, hogy milyen úton-módon vált Lecterből kannibál sorozatgyilkos. Az erőfeszítések csődöt mondtak, szerencsére nem erőltették Lecter fiatalabb éveinek további bemutatását, Webber azóta sem készített filmet és a főszereplő, Gaspard Ulliel sem kapott jelentősebb szerepeket.

 

 

Az Ördögűző előzményének elkészüléséről esszét is lehetne írni, a lényeg, hogy Paul Schrader filmjét a stúdió nem szerette, mert nem volt elég véres, ezért szóltak Renny Harlinnak, aki Schrader verziójának jelentős hányadát újraforgatta. Harlin filmje megbukott, de limitáltan azért még a mozikba küldték a másik alkotást is, de ezzel sem sikerült aratni.

 

 

 

1990-ben egy hangulatos szörnyfilm került a látótérbe, a Tremors - Ahová lépek, szörny terem bemutatójakor senki sem sejtette, hogy még három részt fog megélni. A negyedik felvonás 2004 elején debütált a Sci-Fi Channelen és az első három előzményeként lett beharangozva.

 

 

Peter Jackson a Gyűrűk ura előtt a Hobbitot szerette volna megfilmesíteni, Weinsteinék beszélték rá, hogy előbb a Gyűrű szövetségével kellene indítani,később a New Line Cinemánál valósult meg a Tolkien trilógia. 2008-ban Guillermo Del Torora bízták a rendezést, de ő 2010-ben távozott, mivel az MGM csődhelyzete miatt nem lendülhettek be a munkálatok és úgy vélte, hogy sok időt elvesztegetett. Végül Jackson kezébe vette a gyeplőt, de a szakszervezetek ekkor kezdtek keménykedni és sztrájkhelyzet alakult ki, ami miatt a projekt majdnem más forgatási helyszínre költözött. A problémákat sikerült elsimítani, a forgatás rendben zajlik és 2012 decemberében érkezik a Hobbit első része.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr893305275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rolee83 2011.10.15. 23:07:15

Ezek közül a Star Wars filmek, a Halálfutam 2, az Underworld 3, a Hannibal ébredése teljesen rendben van, élvezhető alkotások, nekem tetszettek!
A dolog előzmény film érdekel, a régi nem nagy eresztés szerintem, annál még jobb is lehet!

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2011.10.16. 10:54:14

Remek írás :)
Fura én a Halálfutamot nem tudtam még végignézni... olyan fél éve 40 percig jutottam és azóta is parlagon van... mármint ugye a második rész...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.10.16. 11:41:25

a halálfutam 2 tényleg egész jó lett, nem mertem remélni, hogy ilyen lesz.

@Rolee83: a SW nincsen rendben. ;)

little2 2011.10.16. 15:08:49

Én ettől a Dolog előzmény filmtől egyre jobban félek. És nem azért mert annyira rémisztő lesz, hanem azért mert félek "bántani" fog.

little2 2011.10.16. 15:19:38

@Rolee83: A dolog előzmény film érdekel, a régi nem nagy eresztés szerintem, annál még jobb is lehet!
WTF??!!
Ezt nem bírom ki, hogy ne kommentáljam. Én alapvetően békés természet vagyok, a vélemény is szaban ugyebár, de ezért a mondatodért akkor is simán meglincselnélek.
Ráadásul nálad még a Star Wars prequelek is "rendben vannak".
Kicsit fordítva ülsz a lovon, remélem azért idővel kinövöd.

little2 2011.10.16. 15:22:43

A szaban az természetesen szabad akarna lenni.
Komimbra, egy utólagos legalább pár percig tartó komment szerkesztési opció azért nem lenne hülyeség.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.16. 15:41:48

@little2: Valóban nem lenne hülyeség:) Talán a bloghu szerkesztőinek is eszébe jut egyszer.

Egyébként szerintem a legjobb előzmények: A Halálfutam folytatása érdekes módon elég jó lett és anno a Mission Impossible 2 sem volt rossz:) Most jutott még eszembe az X-Men First Class is, az is jó.

little2 2011.10.16. 16:04:49

Ó bakker, még a nevedet is elcsesztem. Ez van, ha hirtelen felindulásból kommentelek. :) Hozzászoktam más fórumokon, hogy utólag is belejavíthatok, de ezek szerint itt sajnos nem rajtad múlik.:(

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.16. 20:15:44

@doggfather: Mert elsőként azt akartam bemutatni, de aztán csak másodikként küldték a mozikba, míg az eredetileg második résznek forgatott filmet rakták tették közzé először. Szóval az MI2 előzményfilm:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.10.16. 20:30:47

@koimbra: ööööööööö, mi??

ezt most nem értem.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.16. 21:33:08

@doggfather: szóval az első két Missing in Action filmet egyszerre forgatták.

Aztán a producerek úgy döntöttek, hogy az eredetileg második résznek szánt filmet küldik először moziba.

Ezt követte a másik film, amelynek történései ez előtt játszódnak.
Ennél jobban nem tudom elmondani:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.10.16. 21:54:41

@koimbra: az a gond, hogy a missing in action és a mission impossible címeket kevered rendesen. :D

most melyikről is írsz akkor a kommentekben?!?!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.16. 21:56:42

@doggfather: Ja, upsz:D Szóval a Missing in Actionről lenne szó, csak kommentben meg Mission Impossible lett. Szóval elírtam:)
süti beállítások módosítása