Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Bunraku

2011.10.17. 22:02 koimbra 7 komment

 

 

A kreatív elmék összetrombitálják ismerősi körüket, majd az ötleteket összemixelve leforgatnak valami filmszerűséget, amelyet felnyomva a youtube-ra több millióan tudnak megnézni. Jobb esetben ezeket hívjuk fan made műveknek, rosszabb esetben néhány hatalmas fantáziával megáldott jóember meg tud győzni egy producer, így ténylegesen is meg tudja valósítani színes-szagos álmát. Nagy gond akkor van, ha nincs senki, aki megmondja neki: „Ezt ne így csináld.” Guy Moshe addig-addig kilincselt még valahogy sikerült összeszedni a Bunrakuhoz szükséges pénzmennyiséget és még egy tucat ismert nevet is leszerződtetett, úgy látszik papíron jobban mutatott a történet. Három produkciós cég segített be, hogy elkészülhessen a film, mégsem akadt senki közel s távol, aki rákoppintott volna Moshe körmére.

A jövőben járunk, a nukleáris háború befejezése után betiltották a fegyvereket, így az emberek más eszközöket – éles baltákat, kardokat vagy szimplán csak a kemény öklüket – használnak nézeteik elsimításához. Egy kalapos, zsugázni szerető és egy távol-keleti, harcművészetekben jártas hallgatag fickó érkezik egy bizonyos városba, kettejüknek ugyanaz a célja, le akarnak számolni a környék kegyetlen urával, a Favágóval. 

 

Nyugat és Kelet, a cowboyok és a szamurájok világa találkozik ebben a harcművész neo-noir spagetti western sci-fi katyvaszban., amiből a német expresszionizmus és a képregényes hangulat sem hiányozhatott, ráadásul akár egy színházban is nyugodtan elő lehet adni az egészet, ha esetleg valaki a fejébe venné, hogy egy színpadi előadást rettyint belőle könnyű dolga lesz. A képi világ a Sin City-re hajaz, de csupán egy irgalmatlan nagy olcsóságnak látszik az egész, amivel stílusosnak akar látszani, de nem egyáltalán nem az, aztán sehogyan sem tudja feltornászni a hangulatot. Vagy direkt az volt a parancs, hogy félkésznek látszó effektekkel pakolják tele a produkciót. Sajnálatos, hogy a karakterek is hidegen hagynak, nem érdekel, hogy honnan jött, mit csinált eddig, mihez fog kezdeni.

Josh Hartnett nagyon profinak és nagyon keménynek akar tűnni kalapja alatt és bajsza mögött, de abszolút nem megy neki, ráadásul nem egy Clint Eastwood, nem árad belőle a hűvös nyugalom. Woody Harrelson legalább tud rejtélyesnek tűnni, Ron Perlman pedig azt nyújtja, amit megszoktunk tőle, teljesen hozzánőtt ez a figura. A távol-keleti szupersztár, Gackt karakterének múltja, jelene és még jövője is hidegen hagyhat, de legalább olykor akcióba lendül (erre viszont rá lehetne sütni a Mátrixot, de már ez is nagy klisé). A küzdelmek és a bunyók visznek némi színt ebbe az amúgy is rikító légkörrel megáldott produkcióba, a nyugati bunyó és a távol-keleti harcművészet találkozása még szórakoztatónak is mondható (az eső erőltetett).

 

 

Moshe annyi klasszikus és annyi alkotó előtt akar tisztelegni, hogy azt se tudja mihez kapjon, ki előtt emelje meg kalapját, de azért egyre másra szuszakolja bele ötleteit és főhajtásait a filmbe. Látszik, hogy erősen megdolgoztatta fantáziáját, csak éppen az agyszüleményeit képtelen volt összegyúrni úgy, hogy az élvezhető legyen. Gondolatait és elképzeléseit képtelen volt röviden előadni, két órába nyomott bele mindent, amit eszébe jutott. A végső haddelhaddot sem tudja könnyen lezavarni, mintha beleszeretett volna filmjébe és nyújtja, mint a rétestésztát és a végén nem lehet együtt örülni a főhősökkel. Egyszerűen nem érdemelték meg, hogy így végződjön. 20 %-nál többet nem kap. Megemlíteném még, hogy a cím egy japán színházi előadásra utal, ahol bábokkal adják elő a történetet. Talán ezt is inkább így kellett volna.

imdb: 6,2
rottentomatoes: 16 %

Címkék: western fantasy iromány noir 20 % bunraku

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr483310300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I3eni 2011.10.17. 22:12:24

Hú... csípősre sikeredett, bár én már a trailer alapján azt mondtam köszönöm ebből nem kérek és így a kritika alapján nem erősödött meg bennem ennek az ellentéte. Szóval kétlem h valaha is megnézem, de ki tudja. Jó írás amúgy.

sjbee 2011.10.18. 01:56:37

Itt van a gépemen egy ideje, beletekergettem, nem győzött meg. Valószínű delete.

game ower 2011.10.18. 14:27:58

Nekem kifejezetten tetszett,föleg a képi világa.

November20mail 2011.11.12. 17:24:16

jó volt. képivilágmegisten.

capo|sfu · http://www.sixfeetunder.hu 2011.11.21. 22:37:12

Kicsit későn szólok hozzá, senki nem fogja elolvasni úgy sem, de azért elég nagy fail a cikk szerzőjének részéről, hogy a Sin City képi világához akarja hasonlítani a filmét. Gondolom biztos feltűnt a párhuzam Woody Harelson karakterének hobbija, a mesélőt betöltő szerepe, és a film képi világa közt. Nah ezért nem értem.

Azt sem, hogy miért nem tűnt fel a film oldschool számítógépes játékokhoz való viszonya. Nem említek többet mint a bizonyos börtön jelenete és bármelyik side scroll játékot, vagy a szemet kiszúró Mortal Kombat ranglistát.

De akár lehetne említeni a ranglistán azt a harcot amikor Önmaguk képmása ellen kell küzdeniük. Ezt is lehet játék átnyúlásnak venni, de ha valakinek hiányzik az ilyen filmekből is a mély filozófiai háttér, az akár ennél a jelenetnél kitalálhat magának egyet.

Hibázik aki nem nézi meg, mert érdekes színfoltja a filmvilágnak szerintem. Véleményem szerint rejt még bőven easter egg-et a film, amit "érdemes" észre venni és a kritika nem említi meg.

Azonban semmi képen se felejtsük el az örök becsű mondást: Kinek a pap, kinek a papné. (Nekem speciel a Shulcz Gizi)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.11.22. 10:19:06

@capo|sfu: Akkor a készítők részéről is igen nagy fail, mert ők emlegették a Sin City-t legelőször, sőt anno Josh Hartnett kifejezetten arról beszélt, hogy Sin City látványvilágú filmre van kilátás.

Eszembe se jutott az old school játék és lehet, hogy vannak még egyéb érdekességek is benne, de nekem sajnos "nem jött át", talán ha jobban odafigyelek. De egy idő után már csak bambultam és vártam a végét:)

Ha esetleg van kedved írni róla szívesen kiteszem az oldalra.

Flankerr 2012.05.16. 03:50:53

Én élveztem. Egyedi stílus, jó casting, gyenge történet. A videójáték jellegű jelenetek, különösen a hangok feldobták. Olykor szürreális, cirkuszi, de nekem nagyon tetszett.
süti beállítások módosítása