Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Indiában nem mutatják be A tetovált lányt

2012.01.28. 12:32 koimbra 8 komment

Az indiai cenzoroknak égnek állt a haja A tetovált lány (The Girl With The Dragon Tattoo) láttán, konkrétan öt jelenet vágta ki náluk a biztosítékot és arra kérték a stúdiót, hogy vágják ki ezeket a filmből. Ha ezt megteszik, akkor minden további nélkül bemutatják a produkciót.

A Sony talán még hajlott is volna rá, ám a rendező, David Fincher erre azt felelte, hogy szó sem lehet semmiféle csonkításról, csak úgy küldhetik a mozikba, ahogy máshol is. A stúdió szóvivője elmondta, hogy teljes mellszélességgel kiállnak a rendező döntése mellett, de ugyanakkor megértik és tiszteletben tartják az indiai bizottság kérését, ám elállnak attól, hogy náluk bemutassák a thrillert.

Címkék: miújság a tetovált lány

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr583963133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gisss 2012.01.28. 12:51:35

Hát el tudom képzelni hogy abban a nagy nyomorban és szegénységben mekkora nagy erkölcsi tartásuk van azoknak az embereknek. Bár lehet hogy tévedek, és a vallásuk miatt nem lehet gyermekprostitúció meg hasonló jóság, de arról a nyomorról én erre asszociálok.

Boyzndahood 2012.01.28. 13:04:45

@gisss: Gondolhatod hogy nem a kis illetve szegény emberek döntöttek így. ;)

gisss 2012.01.28. 15:04:22

@Boyzndahood: Persze, gondoltam:) De mégis ha indokolják akkor valami olyan dumát találnak ki amiben végül is rájuk is hivatkoznak.

Darkcomet 2012.01.28. 16:40:14

Hogy nagyjából képben legyen mindenki. Jelen esetben nem klasszikus értelemben vett filmes cenzúráról van szó, ami törvényileg különböző szabályokkal van alátámasztva. Tehát nem hasonlít az arra az amerikai cenzúra törvényre, amit a 30-as évek elején vezettek be a tengerentúlon, és a 60-as évek végén töröltek el teljes egészében. Indiában egyfajta hagyomány mentén kezelik ezt a helyzetet, és vannak bizonyos dolgok, amiket filmen nem illik ábrázolni a kezdetektől fogva. Néhány példa. Az indiai, és főleg bollywoodi filmekben meg nem mutatható jelenetekre. Nem szabad dohányozni, szeszes italt inni (kitölteni lehet), nyíltan vagy burkoltan közösülést bemutatni, még a csókolózásnak is meg vannak a maga íratlan szabályai, hogy milyen módon lehet ábrázolni, ezért általában kerülik is a filmjeikben.

Cucuminator 2012.01.28. 19:14:19

@Darkcomet: Teletubbit nézhetnek vagy az is be van tiltva?

vrango 2012.01.28. 23:06:30

Roppant egyszerű a megoldás: legyen PG-13, mint az EX2:)

Darkcomet 2012.01.29. 12:00:54

@Cucuminator: Még egyszer leírom: nem tiltásról van szó. Nincs cenzúra törvényük, hanem 70 éves filmes hagyományok mentén forgalmaznak külföldi filmeket, illetve készítik el a sajátjaikat. Ehhez képest az amcsi filmes besorolás sokkal degeneráltabb és álszentebb. Pl. az erőszakot eléggé nyíltan lehet ábrázolni, de ha feltűnik egy csöcs, vagy bazmegelnek egy rendeset a filmben, egyből ugrik a pg 13-as besorolás. És ezt náluk törvény írja elő, ami alól nincs kivétel. Halkan megjegyzem, hogy az amcsiknál egészen a hatvanas évek közepéig olyan filmes előírás létezett, amibe a vágás módját, a csókjelenet hosszát, és ehhez hasonlókat határoztak meg precízen. Ehhez képest az indiai gyakorlat csak egyfajta ajánlás és nem szentírás, pl. az indiai Káma Szutra filmjüket rendesen végigkúrják, ahogy illik. Amúgy egy olyan filmes piacról van szó, ami éves szinten 800-900 filmet készít a saját piacára, tehát maximálisan le tudja fedni a hazai igényeket. Max. a Tetovált lánynak is elkészítik a saját indiai verzióját.

Királyvíz 2012.01.29. 17:56:57

India más kultúra, azt kész. Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartani, még ha nem is ért vele egyet. De ott is van internet meg warez, szóval aki akarja, az úgyis meg fogja nézni.
süti beállítások módosítása