Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Nekem ma bent sem kellene lennem! I. - írta doggfather

2012.07.21. 18:00 koimbra 7 komment

Kevin Smith első filmje, mely itthon a Shop Stop címet kapta eredetileg Clerks címen futott a mozikban. Amerikában akkora siker lett, hogy folytatta a rendező, sőt egy animációs sorozat is lement belőle, majd képregény is készült. Egy háromrészes cikksorozatban most én is végigvenném a filmeket és az animációs sorozatot.

Az első film (Shop Stop), mely Smith saját univerzumában játszódik, View Askewniverse az a hely ahol minden filmje játszódik, részben valóságos, részben fikció, minden filmjét összekötik a szereplők, a történeti háttér, egymásra utalgatás, egymásból idézés. Nevét a View Askew Productions Smith cégéről kapta.

Shop Stop:

clerks.jpgGondolom, mindenki ismeri a legendát (amely igaz), hogy Smith 27.000 dollárból forgatta a filmet, és 3.000.000 dollár bevételt hozott ezzel elindította Smith karrierjét. 1994-ben forgatta, mindössze 21 nap alatt. Pontosabban 21 éjszaka alatt, hiszen Smith ebben a boltban dolgozott nappal, és a forgatásra csak éjszakára kapták meg a helyet. A filmet fekete fehérben készítették, és azét találták ki a rágógumis redőnyt, hogy ne legyen furcsa, hogy miért van kinn sötét, ha nappal van. Hogy honnan volt pénze? Eladta a képregény és kártya gyűjteményét, meg egy kocsi biztosításából (mikor a film sikeres lett első dolga a képregények visszavásárlása volt, és vett mellé egy képregényboltot is).

A filmet írta, és rendezte Kevin Smith, sőt eredetileg Randal is ő lett volna, de belátta, hogy mindent nem képes egyszerre csinálni, így megírta magának Néma Bob figuráját.

A film maga egy vegyesboltban (Quick Stop innen a nagyon eredeti magyar cím), és a mellette lévő videotékában játszódik. Két gyerekkori jó barát gürizik itt, utálják a munkájukat, utálják az embereket, de mindketten kellően lusták ahhoz, hogy változtassanak rajta, vagy, hogy kiálljanak magukért (Dante kultikus mondata, ennek a sorozatnak is a címe: Nekem ma bent se kellene lennem), a főnöke a szabadnapján behívja, csak pár órára, de aztán zárásig marad. Az ő egy napjáról, szól a történet, a bolt nyitásától a zárásáig.

Részletesebben elmondani nem lehet, nem is érdemes a filmet látni kell. Ezért most két érdekességre hívnám fel a figyelmet:

Az elveszett jelenet:

Valószínűleg anyagi okokból Julie Dwyer virrasztásán készült jelenet nem került bele a filmbe, csak annyi, hogy rohannak kifelé. A 10 éves jubileumi dvd (Clerks X) kiadásra felkerült animációban és még jobban összeköti a különböző Smith filmeket. A jelenetben bent vannak a virrasztáson, Randal az emlékkártyákat szeretné gyűjteni, mint a baseball kártyákat, találkoznak Alyssa Jones-al (a Képtelen Képregényből) aki Dante osztálytársa volt, és elmondja, hogy megy megnézni Julie szereplését apja szerelemkereső műsorának felvételén (Shop Show eredetileg Mallrats) és Randal rákiált, hogy „Hé, Újbilincs”.

Miközben úton vannak, felidézik emlékeiket a halottról, de nem akarok mindent leírni, nézzétek meg.

Az eredeti vége:

A filmnek eredetileg nem azt a véget szánták, ami lemenet a moziban. Miután Randal elmegy egy új vevő lép az üzletbe, Dante szól, hogy zárva vannak, mire a vásárló hidegvérrel lelövi őt, és kirabolja. Dante elvérzik és meghal. Vége főcím. Utána bejön egy sapkás vásárló, aki cigarettát lop. Mivel Randal a nap folyamán a biztonsági kamerát kikapcsolta, így a gyilkost soha nem kapják el. Csekit:

Ám ezt a véget Smith mentorai sugallatára megváltoztatta, nagyon borúsnak gondolták. A rajongók egyfajta tisztelgésnek gondolják ezt a befejezést a „Birodalom Visszavág” előtt, mely Date (és Smith) bevallottan kedvenc Star Wars filmje. a Clerks X-en ez a vég is szerepel bonuszként. Kevin Smith saját állítása szerint nem tudta, hogy kell befejezni egy filmet.

A Shop Stop öröksége:

A film elképesztő sikere után 1995-ben a Disney akart csinálni egy élőszereplős sorozatot, Kevin Smith írt egy részt, de visszadobták (!), megváltoztatták a karakterek neveit, hiszen azok jogai Smithnél voltak, Jay-ből Ray-t csináltak, de a sorozat végül nem készült el.

Készült egy animációs sorozat (erről lesz külön cikk)

Clerks képregény: mivel Smith maga nagyon nagy képregényfan (írt is nem egy mára klasszikus története is a Marvelnek és a DC-nek is) logikus volt, hogy képregényben is folytatja a történetet, és Jay és Néma Bob kalandjait is.

Shop Stop 2. (szintén lesz cikk)

A Shop Stop egy zseni első és rögtön mesterműve, nem lehet 10/10-nél kevesebbre értékelni. Smith saját „tragédiája”, hogy ezután minden filmjét ehhez a filmhez hasonlítja mindenki.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr844669888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2012.07.21. 21:12:29

Érdekes bejegyzés, ezt a két plusz jelenetet nem ismertem eddig, de a végleges befejezés mindenképp jobb lett, nem passzolt volna annyira egy ilyen vég a filmhez. Amúgy sztem a Shop Stop 2 is elég jó lett, főleg a befejezése, illetve a többi Jay és Néma Bob film közül sztem még a Dogma is elég jó volt, illetve a Chasing Amy is ami sztem inkább romantikus film, mint vígjáték volt, de kiváló.

Is 2012.07.22. 00:33:29

Számomra ez a film alap. Másik nagy kedvencem tőle a Dogma. Úgy tapasztaltam, hogy annak a humorát valaki vagy nagyon érti és szereti vagy nem, de nincs középút.
Ez a lelövős vég simán rajta van a magyar kiadású DVD-n.Ráadásul úgy emlékszem, hogy volt még utána olyan, hogy Kevin Smith (nem Néma Bobként) bemegy, látja, hogy senki nincs már a pultban (hiszen Randallt lelőtték), ezért lenyúl valami apróságot és lelép.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.22. 09:05:29

@Is: dante-t lövik le. ;)

és cigit lop, de írom is. :D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.07.22. 13:46:48

Szerintem erősen érződik, hogy a Shop Stop Smith első filmje és kevés lóvé állt rendelkezésére. Speciel nekem a folytatás sokkal jobban tetszett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.22. 14:40:22

@koimbra: az biztos, hogy a film azon filmek közé tartozik, melynek a második része is jó.

Sajnos ez a fajta film a kevesebb...

Maya-- 2012.07.22. 18:28:39

jol hangzik :)..amugy a tegnap ide is akartam kommentelni, s valami miatt nem ment..

Phátyol Ferenc 2012.07.23. 01:18:39

hatalmas film. kivülről tudom. comic strip jó még tőle, meg a dogma, többi már annyira sajnos nem. sok pénz eléggé elzárta az embert a valóságtól, talán emiatt.
süti beállítások módosítása