Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Karib-tenger kalózai: A világ végén (Pirates of the Caribbean: At World's End)

2007.11.08. 17:26 Miecs Szólj hozzá!

Az utolsó falat a csontról

 

 
Volt szerencsém megnézni a minap „A Karib-tenger kalózai: A világ végén” című filmet, a trilógia harmadik (utolsó) részét. A vége katarzis vagy félbehagyták? Félbehagyott katarzis.

 

Ugyan Gore Verbinski monumentálist alkotott - szó szerint, ám a film számomra csak a kétharmadig lerágott csont túl csupaszításának érzetét keltette bennem. A Fekete Gyöngyért még együtt izgultunk, no meg még a halott ember kincsét is izgalommal követhettük, de a világ vége nem biztos, hogy katarzist is jelent mindenki számára.

 

A kép megalkotása kifogástalan: kiváló kameramozgások, gyönyörű díszletek, harmónia a díszlet és szereplő között, lélegzetelállító tájak – összességében is becsületes munka. Minden elismerésem azoké is, akik felépítették azokat a hatalmas hajókat, meg persze Szingapúr városát a hangárméretű stúdiókban. Egy valami szúrta csak a szememet, pontosabban bántotta: a hirtelen fényváltások. Talán azt akarta elérni ezzel az alkotó, hogy beleélhessük magunkat a szereplők helyzetébe, hisz szinte ők is csak ennyit láthatnak abban a pillanatban, de mi moziban nézzük, a szemünk nem fog oly gyorsan alkalmazkodni a fényváltáshoz, mikor a teljesen sötét, mélytónusú majdnem homályos kép jelenti a snitt végét, és egy vágás után letisztult, világos, fehér képben folytatja. A látványban számomra csak ennyi okozza a hibát a tökéletességben.

 

Hogy a történet milyen? Ki-ki döntse ezt el magának, hogy tetszik-e. Szerencsére nem bonyolult, követhető; sőt ha valaki látta az eddigieket, annak teljesen érthető is. Ám ha még ennek folytatásaként is elő tudnak rukkolni eddig még nem említett sztorival…

 

Audió síkon nem tudtak újat hozni. Felhangzanak a jól megszokott kalóz zenék, felcsendül a trilógiában több alkalommal is ugyanaz a dallam, és mégis minden alkalommal illik a snitthez.

 

Érdemes-e megnézni? Érdemes mindenképpen. Talán csak egyszer nézhető a történet miatt, de a látványban és a díszletben gyönyörködni többször is érdemes. Aki még nem látta ezt a részt, de az ezelőttieket igen, annak irány a mozi.

 

 

Rendező: Gore Verbinski


Johnny Depp (Jack Sparrow)
Orlando Bloom (Will Turner)
Keira Knightley (Elizabeth Swann)
Geoffrey Rush (Barbossa kapitány)
Bill Nighy (Davy Jones)
Chow Yun-Fat (Sao Feng kapitány)
Tom Hollander (Cutler Beckett)
Stellan Skarsgard (Bill Turner)
Kevin McNally (Joshamee Gibbs)
Jack Davenport (James Norrington)| 

 

 

 

Címkék: kritika kaland karib tenger kalózai

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr94222597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása