Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Szabadság, szerelem- kritika

2007.11.12. 13:47 koimbra Szólj hozzá!

Andy G Vajna Amerikába szakadt hollywoodi „produszőr”. Sikeres felépített és működtetett egy stúdiót, ami végül a nagy, határtataln költekezés miatt becsukta kapuit. Azóta nem nagyon megy a szekér emberünknek, hiába volt a 13. harcos vagy az Én, a kém, ha ezek sorra megbuktak. Mit tehet egy producer , akinek nem nagyon terem babér mostanában, csak a Terminatorban reménykedhet újfent. Eszébe juthatott, hogy néhány éve nagy sikert ért el Magyarországon a Miniszter félreléppel, ezért miért ne próbálkozhatna meg ismét? Mondjuk egy '56 -os filmmel. Mekkora jó ötlet, mi? Kell a siker, az 50 éves évforduló is közeleg, más nem nagyon csinál ilyesmit, bele is csapta a fejszéjét.

 

Igaz ebben van némi buktaszag is,mert mi van ha mondjuk egy Honfoglalás szerű bénaságot tol a képünkbe, miközben valami rogyásig ismételt slágert tolnak a rádiók unalomig.

 

Szerencsére azért ez nem jött össze. Ami összejött az szerelem, szex, na meg tankok, vizipoló, csúnya oroszok.

 

Ugyan bekövetkezhetett volna az is, mint az Hollywoodban szokás, hogy megváltoztatják szépen a történelmet és esetleg mi magyarok nyerünk, esetleg akár lerohanjuk a nagy orosz hont, tundrát, de szintén szerencsére ez nem következett be. Ez már gyakorlatilag piros pont, nem?

 

Na szóval 1956, a magyarok nem ülnek a seggükön, hanem az oroszokat akarják hazaküldeni , míg a vizipolós fiaink az olimpiára készülnek bőszen. De ugyebár ez már történelem, az oroszok elmennek , majd morcoson visszagyünnek elnáspágolni minket, míg az olimpián a magyarok az orosz válogatottal kerülnek össze a döntőn és ott is rendes ki csata bontakozott ki.

 

A forradalmat Falk Viki (Dobó Kata) és Karcsi (Fenyő Iván) szemén keresztül ismerhetjük meg, míg Viki teljesen a forradalomért van oda (kicsit Karcsiért is) , addig Karcsi először csak a nőért, utána a forradalomért is , legutolsósorban pedig a vizilabdáért, pedig neki ott mutatni kéne valamit. Edzőtársa (Csányi Sándor) és a többiek is próbálnák lebeszélni a lövöldözgetésről meg egyéb ilyesfajta dolgokról , de hát a szerelem nagy úr. Az edző bá' -(Gesztesi Károly) se nagyon repes, hogy az egyik legjobb játékosa játssza a hősiest.

 

Egy szó , mint száz sikerült a filmből egy romantikus háborús akció vígjátékot varázsolni. Csodás. A vizilabdások vicces gyerekek, az egyetemisták harcos legények , a tankok meg lőnek. Ebben a sorrendben. Andy Vajna örül, mert sikeres filmet készített (végre). A magyar filmesek is örülnek, hisz végre megint sokan megnéztek egy magyar filmet.

 

A Szabadság szerelem a tavalyi év legnézettebb magyar filmje lett és összesítésben tavaly a harmadik lett. Gratula. Ráadásul a film se fullad unalomba, igaz annyira nem is nagyon érdekfeszítő, esetleg sikerükhetett volna valamivel izgalmasabbra , pergősebbre .Bár Dobó Katának szólhatott volna valaki, hogy ez nem színpad, hanem mozifilm. De én már annek is örülök, hogy nem untam magam halálra egy magyar filmen. És ez már teljesítmény.

 

 

 

Értékelés: 75 %

 

 

 

 

 

Szereplők:Fenyő Iván (Karcsi) Dobó Kata (Viki) Csányi Sándor (Tibi) Szávai Viktória (Eszter) Huszár Zsolt (Jancsi) Haumann Péter (Feri bácsi) Bánsági Ildikó (Karcsi anyja) Keresztes Tamás (Ács Imi) Gesztesi Károly (Telki) Kiss Gergely (Misurin) Székely Bulcsú (Peták)

 


Rendező:Goda Krisztina

Címkék: magyar háború iromány 75 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr84226408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása