Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Eragon

2007.11.15. 16:43 koimbra 1 komment

Mi az? Repülő? Madár? Csak egy sárkány


Fantasy láz van Hollywoodban, minden stúdió akar egy szelet a tortából. A Warner stúdió a Harry Potter által kitaposott ösvényen halad és idén már az ötödik részt szállítja, a Disney-nek nagyon bejött a Narnia krónikái és már a második részén ügyködik . a New Line-nak meg a Gyűrűk ura , ami körül mostanában felkavarodott az állóvíz megint a Hobbittal kapcsolatban. No de ez más tészta. A Fox stúdió is gyorsba beszerezte Christopher Paolini könyvét. A jóember 15 évesen írta meg az Eragon-t a saját szórakozására, a szülei vitték el a művet a kiadóhoz. A könyvből többet adtak el , mint bármelyik Harry Potter könyvből, a Fox tehát joggal remélhetett minimum egy kirobbanó sikert.

 

Eragon paraszkölök, apuci tányáján foglalatoskodik, mikor az egyik vadászat során szép nagy kékes kőre lel, amiről kiderül, hogy ez bizony tojás. Ráadásul sárkány kel ki belőle, aki rövid időn belül szép méretesre nő. Hiába no, a film másfél óra, nincs idő lacafacázni. Kiderül, hogy a srác egy sárkánylovas, csak még nem tudja, de mindenképp itt az ideje, hogy szembeszálljon a rendszerrel, hisz a gonosz Galbatorix király zsarnokoskodik. Vannak neki gonosz emberei és egy még gonoszabb varázslója , akinek a fogánál már csak a lelke sötétebb.

 

Eragon is szövetségesekre lel Brom (Jeremy Irons) , Arya (Sienna Guillory) meg egy csapat lázadó személyében.

 

Paolini nem is tagadhatja, hogy gyakorlatilag a saját Star Wars verzióját alkotta, szinte ugyanazok az elemek köszönnek vissza a műben is, mint ott. Csak itt éppen nem messzi messzi galaxisban, hanem egy középkori sárkány történetben játszódik a sztori. No meg azért Gyűrűk urából is merített rendesen.

 

Sokan kiemelték, hogy a történet túl gyerekes. Mégis mit várnak egy 15 éves sráctól? Hogy az évszázad történetét teszi le az asztalra. Nyílván a forgatókönyvírók se törték magukat nagyon, hogy felnőttebbé tegyék a sztorit. Igen, bizony van benne jó pár jelenet, amire nyugodtan rá lehet sütni, hogy ez bizony érdekes. Meg ugye nem is nyelvész professzor.

 

Rá lehet fogni a rendezőre is, hogy nem volt a helyzet magaslatán. Stefen Fangmeier eleddig vizuális effektusok terén dolgozgatott, többek között nevéhez fűződik a Hook, Jelek , Álomcsapda effektusai. Meg is látszik a múlt, hisz a sárkány nagyon profi lett.

 

Jeremy Irons –nak nem ez az első találkozása sárkányokkal, szerepelt már ő a Dungeons and Dragons játék filmváltozatában, bukott is akkor egy méreteset, itt azonban már átállt a jó oldalra és segíti Eragont. John Malkovich a gonosz király, itt nem sok dolga van, pár percet szerepel csak és csak annyit kell csinálnia , hogy mérgesen és gonoszan nézzen ki. Sienna Guilorry is csak gyakorlatilag dísz a filmben, sok dolga neki sincs. Robert Carlyle pedig kisújjából kirázta az őrült mágus szerepét.

 

A gonosz katonák nem túl ötletesek, a Gyűrűk Urával csak annyi párhuzam vonható, hogy bazi sokan vannak és nem túl bizalomgerjesztők még távolról sem.

 

 

 

A film bemutatója előtt felröppentek hírek, hogy nem lett jó a film és bemutatásakor se volt túl rózsás a helyzet. Gyenge bevétellel nyitott, a producerek pedig a nagy bevétel reményében borultak térdre.

 

Azért összesen sikerült annyit összekaparnia, hogy ne nevezhessük combos buktának, azonban ennél jelentősen többet vártak az alkotók. Mivel már az elején trilógiának szánták kicsit elbizonytalanodhatott a stúdió. Még alaposan körbejárják a témát, de szerintem előbb utóbb csak megdobnak minket a második résszel.  

 

De remélem a sárkány és a Eragon között nem szövődik semmi romantikus dolog, mert falra mászom

 

 

 

 

 

Értékelés: 90 %


 

Előállítási költség $ 100 millió

 

Amerikai bevétel: $ 74 millió

 

Világviszonylat $ 241millió

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szereplők:Edward Speleers (Eragon) Jeremy Irons (Brom) John Malkovich (Galbatorix király) Djimon Hounsou (Ajihad) Robert Carlyle (Durza) Christopher Egan (Roran) Sienna Guillory (Arya) Garrett Hedlund (Murtagh) Gary Lewis

 

Rendező:Stefen Fangmeier

Címkék: fantasy iromány könyvből film 90 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr74230173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elanor_ 2012.06.18. 10:45:41

haha, ezt csak most neztem meg... meg mindig nincs masodik resz, pedig mar 5 ev eltelt... szorakoztato kis film volt, nagy sztorit mondjuk nem vartam, csak egy gyerekfilmet (gyerekekkel ultem le megnezni).
süti beállítások módosítása