Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sztrájk Hollywoodban

2007.11.15. 20:08 koimbra Szólj hozzá!

12 napja tart a forgatókönyvírók sztrájkja Hollywoodban. Az írók egy céhbe -Writers Guild of America - tömörülnek. A szerződésük november 1.-én lejárt a stúdiókkal, tehát újat kéne kötni. A szakszervezet többek között azt szeretné elérni, hogy a DVD eladások, letöltések, stb után több részesedést akarnak többek között. Az írók a DVD eladások után nem 4 centet, hanem 8-at szeretnének, ezt a stúdiók sokallják.

Szóval jelenleg az írók kikapcsolták a laptopjukat és várják a fejleményeket, jó páran pedig az utcán a stúdió épületek előtt nagy transzparensekkel nyomják.

A show műsorok már pácban vannak. A sorozatok alkotói is vakarják a fejüket, ugyanis jó pár sorozat évada lehet félbe maradt így vagy várnak a sztrájk végééig vagy lezárják a sorozatot az éppen leforgatott résszel. Néhány sorozat azonban így sem lesz veszélyben, mivel előrelátóan leforgatták őket, de ezek vannak kevesebben. Majd jönnek az ismétlések , meg vetélkedők dögivel. A másik baj, hogy a reklámozók is beinthetnek, mivel az egyes műsorok nézettsége megcsappanhat, így a reklámot is kevesebben nézhetik, tehát a reklámidőért is kevesebbet kellene kérnie a tévének. Ebből is lesz egy vita valószínű. A magyar tévében persze minden mehet a normális szerint, hisz ezernyi le nem adott sorozat közül válogathatnak és nem valószínű, hogy addig tartana ez a sztrájk, míg itthon kifogynának belőle. Nem tartom valószínűnek, hogy hogy mexikói-argentin-brazil sorozatokat kellene bámulnia majd a nézőknek.

A stúdiók persze elvannak, valószínű van jó pár talonban lévő forgatókönyv, így most azokból válogathatnak. Persze van jó pár írás, amit a sztrájk előtt be kellett fejezniük az íróknak, tehát előfordulhat , hogy a történet vége összecsapott lesz.

Egyes előrejelzések azt mutatják, hogy a sztrájk akár egy milliárd dollár veszteséget is okozhat. Nem tudom ez most mennyire megrendítő, de ebben az évben a stúdiók eddig több bevételhez jutottak, mint tavaly.

A stúdiók pedig szemükkel távolba néztek és angol írókat kerestek meg, akik szolidaritásból nem vállalták a munkát.

Akkor csap a ventillátorba az a bizonyos, ha nem állapodnak meg jövő nyárig, mert akkor a rendezők és színészek szerződése jár le.

Egyébként pár szappanopera író töri a sztrájkot már.

Címkék: sztrájk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr10230395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása