Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Tideland (Tideland) -kritika

2007.11.25. 16:16 koimbra 3 komment

Az őrület határán?


 

 

Terry Gilliam a Grimm forgatása idején csúnyán összezördült a producerekkel, ezért ott hagyott csapot-papot és leforgatta ezt a filmet. Majd miután lenyugodtak a kedélyek visszatért a Grimmhez.

 

Jeliza apjával (Jeff Bridges) és anyjával éldegél. Apu minden nap vakációra indul, drogos utazásra a foteljáben. Anyu drogfüggő dettó. Jeliza adagolja a löketeket minden nap részükre. Mivel a szülők nem igazán figyelnek lányukra , saját kis álomvilágot alakít ki.Azonban egy nap anyu „átlövi” magát a túlvilágra. Így Noah a lányával vidékre indul , nagymamához. Azonban apu is beadja magát az utolsót. De nem jön a rendőr se a gyerekvédelem vagy gyámügy. A film elején Alice Csodaországban könyvecskét olvassák, így Jeliza is apránként felípti saját kis torz világát. Szóval a kislány magára marad , ahol ujjára húzott játék babafejekkel beszélget , miközben a papa csendben foszladozik. Később a közeli farm tulajával és annak kissé fogyatékos fiával köt barátságot

 

Terry Gilliam beleadott ebbe a filmbe mindent, amit tudott. Mivel ez nem volt nagy blockbuster film így saját elképzelése szerint csinálta a dolgokat. Ekkoriban volt, hogy a Don Quijote film forgatása is befulladt és a Grimm balhé is rátett egy lapáttal. Így a filmje elég furcsa lett, totális elvontság, ha jellemezhetném, plusz benne van a rendező elkeseredettsége, fantáziája.

 

Jeff Bridges -nél jobbat nem is találhatott volna a rendező erre a rövid szerepre, talán szerencséje is volt,hogy épp ráért, mindenesetre már a Halászkirály legendájában is együtt dolgoztak.

A kislányt alakító Jodelle Ferland előtt pedig le a kalappal. Ezt a nem egyszerű szerepet meglátásom szerint kifejezetten jól alakította. Láthatjuk, ahogy a fantázia és a valóság összemosódik agytekervényeiben és játékában nem sok kivetnivalót találhatunk.

 

A filmhez kell egy lelki hangulat , elvontság , mert enélkül nem lesz élvezhető ez a nem szokványos „dolgozat”

 

 

Szereplők:

Jodelle Ferland (Jeliza-Rose)
Janet McTeer (Dell)
Brendan Fletcher (Dickens)
Jennifer Tilly (Queen Gunhilda)
Jeff Bridges (Noah)
Dylan Taylor (Patrick)
Wendy Anderson (nő)
Sally Crooks (Dell anyja)

Címkék: fantasy iromány dráma 60 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr9241346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elpato 2007.11.25. 18:40:05

Első 10 perc után végigtekertem a filmet. Nem kötött le, vagy nem voltam olyan hangulatban, hogy elmélyüljek a témában.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2007.11.25. 18:43:27

Nekem sem jött be igazán sajnos, de Gilliam ettől függetlenül összehozta. Csak a Grimm után vártam volna tőle még egy ilyesmit...

agape 2008.07.20. 22:20:43

Egyszer kinéztem magamnak hogy megrendelem, de ott is valami lankasztó hozzászólást olvastam. Most viszont már megnézném. A Grimm elég nagy mellélövés volt, egyedül a látvány tetszett, de Jeff Bridges-t bírom(A titkos ajtóban is, húú...no meg Lebowski). A DVD-borító Burton Nagy halára emlékeztet- ami meg zseniális.
süti beállítások módosítása