Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Lora - kritika

2007.12.29. 09:46 Miecs 1 komment

Herendi Gábor rendezte és a forgatókönyvben is benne volt. A Magyar vándor és a Valami Amerika után ismét egy vígjátékot várhattunk tőle. Szakított hagymonyaival, hiszen már amatőr filmesként is vígjátékokat rendezett, és így készülhetett el a Lora. Műfaja szerint dráma és a romantikus film keveréke.

Magyar film.. Ha ezt meghallja valaki nem vár sokat a kész filmtől. Magyar film, ameriakai főszereplővel aki még valahol olasz, mexikói, ír származású.. Ez már felkelti az emberek érdeklődését.

A film története:
Adott egy fiatal, okos, érzékeny lány, Lora, aki szobrászatot végzett, gyönyörűeket alkot, de nincs elég önbizalma e téren. A barátja, Dávid lépten nyomon megcsalja, de mégis mind a 10 körmével kapaszkodik a fiú Lora-ba. Mivel Geri, Dávid öccse szerelmes Lora-ba, ezt nem bírja tovább nézni. Úgy tűnik, hogy végre Dávid bavall mindent, mégis megkéri inkább Lora kezét. Lora barátnője teherbe esett.. Dávidtól. Itt vége a kapcsolatuknak, Lora Gerihez rohan sírva, ...ahol az érzelmek torlódása az ágyig viszi őket. Dávid tudja, hogy ott van Lora, elmegy érte és meglátja az öccsét és a saját barátnőjét egy ágyban meztelenül. Dávid motorra ül, Lora utána fut. Dávid figyelmetlen, meghal. Lora megvakul, pszichikailag nem képes látni, szemének semmi baj. Ez volt 3 éve.
A jelenben Lora bor szakértő, amit Dávidtól tanult, és vak. Pontosabban nem vak, nem világtalan, csak nem lát. Gerivel 3 év után újra találkoznak. A fiúk apja össze van törve Dávid halála óta, senki nem tette még túl magát rajta. Geri és Lora szerelmesek lesznek egymásba, vagy folytatják szerelmüket? Vagy Lora csak Dávidot érzi Geriben? Tény, hogy nem tudja elengedni Dávid emlékét, nem látása is innen ered, a trauma és hogy nem tud túllépni Dávid szerelmén. Ha meg tud nyílni a pszicológusának és a környezetének, újra tud majd képet alkotni az agya. Szerelem szobor, vakon készült, Lora szerint Dávidról, Margit néni lát: Gerit látja.


Ez a sok történés összefügg, sőt párhuzamosan fut. Igaz szerelem nélkül nincs megvilágosodás; nincs igaz szerelem, ha nem tudnak túllépni a múlton; nem lehet túllépni a múlton, ha nem bíznak az eljövendőben, a jelenben, egymásban és önmagukban. Éppen ezért a film fejlődéstörténet is.

Jah és a bor? A lehető legjobb húzása a filmnek, már bocsánat a szóhasználatért. A bor mindenhol ott van, a legfontosabb pillanatokban, a legboldogabbakban és a legszomorúabbakban is.  Ha valaki nem lát, annak más érzékszerve kitökéletesedik. A bort ha nem látjuk is érezzük, ízét, illatát,"tónusát"; ha még így sem ismerjük fel, a dombornyomásű címke segít.

Nekem tetszett a film, megható, érzelmekkel teli és élni akarást sugároz. Technikai megoldásaiban tiszta, trükköktől mentes hatása van. Mai magyar filmek között kiváló helyen áll. Nem hiába kapta meg a 38. Magyar Filmszemlén a Diák-zsűri különdíját.

Ajánlom mindenkinek, aki ráér gondolkodni és ráér érezni, átérezni.
Címkék: kritika vígjáték dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr99277970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikodémus 2012.01.22. 07:23:32

Nemrég sikerült megnéznem. Túl hosszú, másfél órában sokkal feszesebb és izgalmasabb lett volna. A szálak sajnos ritmustalanul váltakoznak, néhány ötlettől eltekintve teljesen kiszámíthatóak a váltások, és nemhogy hozzáadnának feszültségben a cselekményhez, inkább lelassítják (legalábbis ez volt a benyomásom).
A Gerit játszó színész harmatgyenge volt, Lora viszont üdítő természetességgel játszott (bár néha elég erőltetett párbeszédeket kellett felmondania).
Egy szó mint száz, Herendi műfajfilmes próbálkozása becsülendő, de a végeredmény sajnos nem sikerült jól.
süti beállítások módosítása