Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

12 dühös ember (12 Angry Men)

2008.01.25. 19:53 koimbra Szólj hozzá!

Az amerikai igazságszolgáltatási rendszerről láthattunk már sok filmet. A tárgyalóteremben az ügyész és az ügyvéd szép körmondatokban szónokolnak, bemutatják bizonyítékaikat, hogy állításukat alátámasszák. A döntést 12 esküdtre bízzák, egymást nem ismerhetik és büntetlenek kell, hogy legyenek. Ezekre az emberekre van bízva, hogy végül a vádlott rács mögé kerül vagy szabadon távozhat. Láthattunk erről már jó pár filmet: Ha ölni kell, Az ítélet eladó vagy akár a Becsületbeli ügy.

Egy fiú ül a vádlottak padján. Állítása szerint amikor apját megölték ő nem volt otthon. Moziba ment, miután összeveszett apjával, a film címére nem emlékszik. Nem először van már tárgyalóteremben, többször meggyűlt már vele a baja hatóságnak, most pedig gyilkossággal gyanúsítják.

A tárgyalásnak épp vége, most az esküdteken a sor, hogy döntsenek a vádlott sorsáról.12 esküdt, név nélkül. A halálba küldik vagy felmentik. Az ügy egyszerűnek tűnik, 11 esküdt meg van győződve arról, hogy a fiú bűnös, egy esküdt pedig nem. A helyzet később fokozódik, a vita elkezdődik, a vélemények változnak, érveket és gondolatokat ütköztetnek egymással. 12 esküdt, akik az elején még sima ügynek vélték az egészet és barátságosan viselkednek egymással, később pedig leginkább már egymásnak esnének.

 Az alkotás remekül mutatja be, hogy lehet másokat befolyásolni és milyen eszközökkel lehet azt elérni. A pszichológia órákon nagy sikere lenne (lehet, hogy tán van is?). Maga a film nem izgalmas, inkább érdekesnek mondható.

A mű egy kamaradarab, remek színészekkel. Egy szobában játszódik. William Friedkin készített egy feldolgozást 1997-ben Jack Lemmonnal a főszerepben.

Címkék: klasszikus

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr17311622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása