Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Charlie Wilson háborúja (Charlie Wilson's War)

2008.02.15. 20:41 koimbra 5 komment

 

Hollywoodban havi rendszerességgel jönnek ki azok a filmek, amelyek elején láthatjuk az „Igaz történet alapján” feliratot. Ritkábban érkeznek már azok az alkotások, amelyek már történelmi eseményekről vagy személyekről szól és ráfogják, hogy valós eseményeken alapul. Legutóbb láthattuk a CIA születését (Az ügynökség), jelen alkotás pedig az oroszok elleni „hadjárat” egyik fontos győzelmét mutatja be, bár gyanítom annyira igaz ez is, mint amikor Rambo Afganisztánban mutatta meg ki az igazi akcióhős.

 

Charlie Wilson (Tom Hanks) szenátor, az élete fenékig tejfel, partyhegyek, dínom-dánom. Egy afganisztáni útja során felébred benne a kötelességtudat, segíteni szeretne, legfőképp abban, hogy lelőjék azokat az orosz helikoptereket. Segítségére van egy CIA ügynök (Philip Seymour Hoffman), aki már régóta a szakmában van, gyilkolássza a vörösöket halomra. A képviselő úr emellett maga mellett tudhat a harcban egy pénzes texasi nőt (Julia Roberts), akit mellesleg dönget is olykor-olykor.

 

 

Tom Hanks igazán jó választás volt a szerepre, de az igazi telitalálat Philip Seymour Hoffman a CIA ügynök szerepében, neki köszönhetjük a film jobb pillanatait. Julia Robertset már régen nem láthattuk, én még kibírtam volna egy darabig. Gyanítom csupán azért vállalta el a szerepet, mert nem szerette volna, ha elfelejti a nép.

 

Élvezhető, nézhető film volt, bár hihetetlen az a gyors változás, amin hirtelen átesik Wilson.. Egyik percben még bulizós életmód, másik pillanatban meg már azon agyal, hogy tudna fegyvereket juttatni az afgánoknak. Viszont érdekes egyezségek köttetnek: A utálja B országát, B is hasonlóképpen van ezzel, de mindketten jobban rühellik C országot (azaz a ruszkikat), így A és B titkon szövetkezik a D ország megsegítésére. Hiányoltam, bár érzésem szerint direkt hagyták ki Osama Bin Laden felemelkedését a végén, gyakor

 

De a legjobb mégis az, nyíltan kimondják, ha a nagyvilágban zűr van, Amerika odamegy, csitt-csatt-bimm-bumm, bevetik a technológiát, aztán elégedetten hazamennek, mint akik jól végezték dolgokat, a többire, azaz az újraépítésre, az adott ország megélhetési gondjaira már magasról tojik, méghozzá nagy ívben. Behúzzák a nagykönyvbe boldogan a következő győzelmi strigulát és bontják a pezsgőt. Hiányoltam, bár érzésem szerint direkt hagyták ki Osama Bin Laden felemelkedését a végén, hisz mint mondtam, odaadták az afgánoknak a sok nagypukkot (a kezdeti 5 millás támogatás végül már 1 millárd dollár volt Wilsonnak köszönhetően), majd miután elűzték az oroszokat, USA felé tekintett el a letarolt ország lakossága, de hiába.

 

Értékelés: 60 %

 

Büdzsé: 75 millió $

Eddigi amerikai bevétel: 66 M $

Eddigi összbevétel: 92 M$ $

 

Charlie Wilson – Tom Hanks

Joanne Herring – Julia Roberts

Gust Avrakotos – Philip Seymour Hoffman

Bonnie Bach – Amy Adams

Jane Liddle – Emily Blunt

Zia elnök – Om Puri

 

 

 
Címkék: iromány vígjáték dráma 60 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr78340887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Real013 2008.02.15. 20:52:36

Sima 8-as szerintem, megfelelő önirónia jellemezi az egészet, fikázza az USA-t is szépen, az meg,hogy a fele sem igaz..A Dr.Strangelovenak sem,mégis az a legjobb politikai szatíra:)

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2008.02.15. 20:58:51

A film jó.Jó a humora és a színészgárda is nagyszerű.Mondjuk Julia Roberts kicsit idegesítő. :-)
-----------------
Ja és nem kritizálni akarlak csak én azt fejtettem ki az írásodból, hogy a CIA ügynök (Philip S.H.) kinyírja a texasi nőt (Julia Roberts) majd meg is dönti.A nekrofil állatját! :DDDD

sjbee 2008.02.16. 02:55:03

Hát asszem ez egy nagy spoiler volt Petender, de én vok a hülye h a kommenteket olvasom, mikor még nem is láttam a filmet.

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2008.02.16. 08:09:55

Már mért lett volna spoiler?Kifejtenéd?
süti beállítások módosítása