Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Gyávák és hősök (Lions for Lambs)

2008.02.24. 19:42 koimbra 1 komment

 

A Paramount kirúgta Tom Cruise-t -szóltak a hírek tavaly világszerte . Találgattak vajon miért? Egyesek szerint a Mission: Impossible 3 elért eredményét (közel 400 millió dollcsi) kevesellte a stúdió, mások pedig a szcientológiát hozták fel okként. Szerintem pedig azért bontották fel a szerződést, mivel Cruise épp felélesztette a régóta halódó United Artists stúdiót. Így gondolható, hogy ezzel akar majd foglalotoskodni, ráadásul az elsők között volt, aki megegyezett a forgatókönyvírókkal.


Az első alkotások egyike a Gyávák és hősök rögtön a politika helyzetről és a háborúról szól. Mostanában úgyis felkapott dolog ez, dokumentumfilmek tucatjait lehet látni a tévében ebben a témában, Michael Moore is sikeresen mutatta be a saját szemszögéből jelenlegi dolgokat és néhány mozifilm is nyíltan vagy elrejtve közölte a készítők véleményét ezzel kapcsolatban.


A film három szálon fut, háromszor egy órát mesél el, 2-2 szereplővel. Színdarab is lehetne belőle, talán majd egyszer lesz is, bár nem tudom a politikai témájú műveket mennyire szeretik a Broadwayon vagy egyéb ilyen helyeken.

 


Az első szálban egy szenátor (Tom Cruise) exklúzív interjút ad egy újságírónak (Meryl Streep). A szenátor a háborúról beszél, egy új hadviselésről, új taktikáról, amivel Amerika ellenségeit megleckéztethetik, arról, hogy nem elég az ellenségnek eltörni a gerincét, totálisan meg kell semmisítenie. Ő osztályelső volt a West Point Akadémián, szerinte az elgondolása beválik, legyőzik az afgán kis szakadt lázongókat, a gonosz tengelyét legyűrik, akárcsak a háborús félelmeiket. A szenátor Charlie Wilson útját követi, a háború befejeztével iskolákat építene az adott országban, fejlesztené az infrastruktúrát. Az újságíró persze bele-bele vág a mondandójába, kérdésekkel szakítja meg a szenátor urat, nehezen veszi be az Amerika az igazság bajnoka dumát.


A második szálon egy egyetemi professzor. (Robert Redford) és diákja eszmecseréjét, beszélgetését, szócsatáját követhetjük. A diák politológia órákra jár a profhoz, a véleménye az, hogy a politika hülyeség, a politikában semmi sem az, aminek látszik. Dr. Malley szerint a tanítványa nagy koponya, nagy lehetőségek állnak előtte, próbálja lebeszélni arról, hogy ne döntsön a hadsereg mellett, járjon az órákra továbbra is, fejezze be a sulit.


A harmadik szálon Arian és Ernest (Derek Luke és Michael Peña) történetét láthatjuk. A prof mesél róluk még a második szálon folyó diskurzusban , miszerint az ő diákjai is a rendszeren szerettek volna változtatni, ezen elképzelésük első lépéseként jelentkeztek a hadseregbe. Arian és Ernest Afganisztánban teljesítenek szolgálatot, mikor az úgynevezett új hadviselés keretein belül egy akció során ők ketten maradnak egy afgánokkal teli fennsíkon.


Újdonságra ne számítson senki.. A filmben elhangzottak is ismerősek valahonnan. Honnan? A médiából. Azt eddig is tudtuk, hogy a média szépen leadja a népnek, amit a politikusok szeretnének. Mintha az egész filmbeli szövegelést újságokból, híradókból vágták volna össze. Nem mondanak semmi újat, amolyan külpolitikai összefoglaló másfél órában, kiváló színészekkel. Ugyanezt olcsóbban is ki lehetett volna hozni, ha egy kocsmában két ismerőst leültetünk egymással szemben és hagyjuk beszélni őket az amerikaiak által vívott háborúról két sör mellett. És ez már nem lenne olyan propaganda-szagú, mint ez a film, amit Robert Redford különösebb megerőltetés nélkül forgatott le.

 

Értékelés: 50 %

 

Előállsítási költség: 35 millió $

Amerikai bevétel: 15 millió $

Összbevétel: 56,9 M $

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr65352842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.02.24. 21:17:49

éppen most fejeztem be:) frissek az élmények...
a színészi játékokkal nem volt baj, az még oké
de ez a történet eléggé ismerős, közhelyes, és szájbarágós "volt". Ahogy te is írtad, ezt eddig is tudtuk, bárki elmondhatta volna ezeket a tényeket, semmi újdonság értéke nincs, így érvényét veszti a darab.. egyenlő, kvázi nincs mondanivaló... de mondom egyszer meg lehet nézni, már csak a színészek miatt is, akik tényleg mindenféle fáradozás nélkül oldották meg a produkciókat. azt hiszem erről ennyit:)
süti beállítások módosítása