Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Bezárt a bazár: Az arany iránytű összegzés

2008.03.07. 12:02 koimbra 4 komment

 

Amerikában már az utolsókat rúgja Az arany iránytű a mozikban. Múlt hétvégén (február 29-március 2) már csak 62,419 (azaz hatvankétezer-négyszáztizenkilenc) dollárt hozott , így ezzel együtt 70 millió dollárnál jár éppen. Ez már gyakorlatilag a végeredmény, maximum még 100-200 ezer dollár jöhet még hozzá a 70 millióhoz.


Nemzetközileg jobban teljesít, eddig 269,1 millió dollár az Amerikán kívüli bevétel. Ehhez már múlt héten nem nagyon adódott semmi, mivel már nem vetítik sehol. Az imdb szerint még Japánban és március 28.-án Kínában mutatják be Az arany iránytűt.


Látható, hogy nemzetközi szinten egész szépen hoz. Azonban a New Line, hogy még a bemutató előtt viszontlásson valamennyit a beleölt dollármilliókból a fix összegért adta el a jogokat, így nem lát egy petákot sem a külföldi mozis bevételekből Az arany iránytű esetében.


Néhány fantasy film eredménye:

 

Cím

Amerikai bevétel (millió $)

Nemzetközi bevétel

(millió $)

Előállítási költség

(millió $)

Gyűrűk ura: A király visszatér

377

742,2

94

Harry Potter és a Főnix Rendje

292

646,4

150

Beowulf

82,2

113,7

150

Narnia Krónikái

291,7

453

180

Eragon

75

174,3

100

Csillagpor

38,6

135,5

70

A király nevében

4,7

6,1

60



A táblázat alapján látható, hogy nemzetközileg a fantasy filmek sokkal jobban mennek, mint Amerikában (persze Uwe Boll-on ez sem segített).

 
Nézzük meg mennyit is bukott a New Line Az arany iránytűn szerintem.

180 millió dollárból készült

+a marketing, ami ilyen filmek esetében lehet 50-60 millió dollár is ( a Godzilla esetében ez 120 milla volt)

Így a kiadás már 240 millió dollár


Az amerikai mozis bevételek 55 %-a megy vissza a stúdióhoz, tehát ez kb 42 millió.

A nemzetközi bevételekből nem lát semmit, ahogy ezt már írtam is, fix összegért adta el a jogokat. Mivel a New Line forgalmazta anno a Gyűrűk urát, így remélhette, hogy ez is igen jól fog teljesíteni majd, főleg azért mert egy ismert könyv trilógia alapján készítették ezt is. Az egyház ugyan bojkottra szólította fel a híveit, de már volt hasonló eset a Mel Gibson rendezésében készült Passió és Ron Howard Da Vinci kód filmje esetében is, ezek pedig igen jól hoztak a mozikban.


Szerintem minimum 100 millió folyt be bemutatás előtt külföldről.


142 millió a 240-el szemben. Még hátra vannak a video/DVD kölcsönzések, eladások és a tévé jogok, amiből talán kihozhatja nullszaldóra ezt az egészet.


A New Line a Warner stúdióhoz tartozik. A Warnernek ez a bukta nem tetszett, lépett is ez ügyben nagyobb, több pénzt követelő filmek ezentúl a Warnerhez tartoznak majd, a kisebb, kevesebb dollárt igánylő filmek pedig a New Line-hoz. Megmarad a külön marketinges, forgalmazói és üzleti menedzsment, de ezeket is majd a Warner felügyeli.


Bennem azért felmerül a kérdés: A Gyűrűk ura 3 millárd dollárt hozott a mozik pénztárainál, ugyanennyit a dvd eladásokból, kölcsönzésekből. Ez azért nem kis pénz, még akkor is marad jócskán, ha mindenkinek kifizetik a járandóságát, akkor egy ilyen bukta megrengeti a New Line-t, megkongatják a vészharangot? Mi lett azzal a sok pénzzel?

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr68369743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beloq 2008.03.07. 17:09:15

Ja én is olvastam valahol, hogy összvissz a Gyűrűk ura bevétele volt vagy 6 milliárd, nagyon rosszul gazdálkodtak akkor, ha egy ilyen bukta után kicsit megrokkannak. Azután a bevétel után még vagy 4-5 ilyen buktát el kéne viselni

offdave 2008.03.07. 17:28:09

Hu, nem is tudtam, hogy ennyire megbukott. Nem semmi. De azért remélem lesz második rész, ha már kijön úgy hogy nem buktak rajta a végén.

Uwe Boll teljesen megérdemli a buktát, a Beowulfon csodálkozom kicsit, Zemeckis rendező uraság majd legközelebb kevesebb pénzt költ, többet kaszál

gaze 2008.03.07. 22:13:41

Kár lenne ha nem lenne folytatás, tök jó kis mozi volt (nektek is volt benne nagyon masszív Star Wars áthallás? Páncélos medve, meg aeronatua...?)

Fel is hajtoma regényeket, klassz világ, egyben volt, patent gondolatok, ízletes anyag.
A Narnia nekem rohadt darabos volt, de hát kinek mi ugye.. Gondolom kevésbé lett "sokszor elmondva róla, hogy ez majd tetszen nektek".

Hát várom a folytatást.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.08. 13:57:51

Nagyon gyenge film, talán a Spiderwick filmek megmentik a családi fantasy megtépázott tekintélyét, de ennek a folytatásai biztos nem. Remélem nem is lesznek. De mégis, legalább sokkal jobban fogom becsülni a Gyűrűk Urát és HP-t, mondjuk sokkal jobban már nem tudnám becsülni :)))
süti beállítások módosítása