Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Krónikák

2008.03.10. 13:56 Miecs 3 komment

Már napok óta böki a csőröm de nem tudtam gép közelébe jutni. Most leírom..

Adott egy fabula: van 3 kisgyerek (2 fiú és egy lány), testvérek, akik egy új helyre kerülnek. Itt felfedeznek egy csodálatos világot, amit csak ők ismernek és nincs is más kapocs a két világ között.

Nah erre most pedig építsünk fel egy ismert syuzhet (ejtsd: szüzsé): A második világháború alatt vidékre, egy professzorhoz költöztetett négy Pevense testvér közül a legfiatalabb, Lucy átsétál egy mágikus szekrényen, amely mögött egy mesés birodalmat fedez fel. Narnia felett a gonosz Fehér Boszorkány uralkodik, aki állandó télbe zárta a birodalmat, ám Lucy és testvéreinek érkezése jelzi az új idők közeledtét: Aslan, a mágikus erejű oroszlán és egyben nagyúr visszatérését. És a vége természtesen happy end. Noh de ezt a syuzhet ismerjük, még a címét is tudjuk: Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény.

Noh de stílusosan fel tudnánk még építeni még ezernyi syuzhet erre a fabulára. Csak egy kis ízelítő, hogy ien is lehet belőle:
Adott három testvér: Jared, a bajkeverő, Simon, az okos ikertestvére és Mallory, a szokásos lányszereplő. A Grace-trió édesanyjukkal az ősi Spiderwick-villába költöznek, mely elsőre - köszönhetően Viktóriánus stílusának - nem nyeri el tetszésüket. Ám egy napon a házban rábukkanak egy rejtett szobára, benne Brownie-ra, a ház falaiban élő manószerű figurára és egy könyvre. Innentől veszik kezdetét a kalandok. Felbukkan ugyanis Mulgarath, az ogre, aki goblinseregével szeretné megszerezni a könyvet. Szintén csoda világ, szintén happy end.

Ez utóbbi bár kísértetiesen hasonlít a Narnia krónikáira, mégsem az és nem is annak átdolgozása. Ez, kérem szépen, a Spiderwick Krónika... Azt hiszem a címét kimondva nem is kell több kommentárt fűznöm hozzá. De ez már kb 4 napja szúrja az oldalam... véletlen vagy nem véletlen ez a hasonlóság, mindkét film adaptáció, hm... tökéletes példa az egy fabulára felépíthető syuzhe-k sokaságára és változatosságára..

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr19374224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.03.10. 14:17:30

:) ez nekem is feltűnt. Az első spiderwickes posztom címe Narnia koppintás volt:)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.10. 14:56:16

Narnia-nál csak jobb lehet, ezt látatlanban is megmerem kockáztatni.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.10. 15:09:16

Nekem sem tetszett a Narnia krónikái, a gyerekszínészek borzalmasan játszottak . Viszont mindenki dícsérte, asszem a mozineten éppen. Részemről egy 30 %-os. És jön a második rész.
Most pedig a Spiderwick...majd megtekintem ha lesz a moziban. Egyenlőre úgy tűnik bukik, csak úgy , mint az Én kicsi szörnyem.
süti beállítások módosítása