Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

The Grand

2008.03.25. 11:44 Miecs 6 komment

Az alábbi filmkritikát nem én írtam, de én fordítottam. Fordítás közben úgy éreztem, megéri ez a cikk, hogy ide is kitegyük. Jah és ha már a pókernél járunk... akkor miért ne? All in... :)
 
 
John Caldwell írta: ahol megtalálható a http://hu.pokernews.com
 
 
Ha bármi extra dolog történik a populáris világban, biztosak lehetünk abban, hogy készül róla, vagy legalább is hasonló sztoriról film. A producerek és a stúdiók követik a trendet, és gyakran próbálnak a trendből hasznot húzni a jegypénztáraknál. Például a 1990-es évek elejei „grunge” zenei stílus hozta el számunkra a Facérok című romantikus vígjátékot, amiben a férfi főszereplő egy grunge banda a „Citizen Dick” énekese.
 
A póker fellendülése ezen nem változtatott. Az elmúlt idők nem kedveztek a pókernek, néhány film és pókeres TV portrék, mint a ESPN sorozat a „Tilt” és a rettenetes Szerencse dolga című mozifilm, amitől a pókerrajongók már a pattogatott kukoricájukat ásztatták sírva.
 
A nemsokára mozikba kerülő Deal című film előrejelzései sem a legjobbak. Burt Reynolds mint már régi póker bajnok tűnik fel a filmben, aki visszatér és segítője lesz a feltörekvő fiatal pókercsillagnak. Imdb.com alapján, a Deal korlátozott bemutatóját április 25-re tervezik az Államokban.
 
A Szerencse dolga, a "Tilt", és a Deal (a trailer-re támaszkodva), úgy tűnik eléggé komolyan veszi a pókervilágot. Bár a póker komoly üzletté vált az elmúlt években, a pókervilágot mégsem kellene túl komolyan venni, és a film egy másfajta perspektívával állt elő, ami egy igencsak új dolog.
 
The Grand-et úgy vették fel, mint amilyen a pókervilág – gyorsan, lazán, és csípőből. Ez a komédia, ál-dokumentum a pókervilágról se nem témájában, se nem készítésében nem túl komoly. Gonzo-stílusban filmezve és dokumentum stílusban megközelítve, The Grand eléggé akadozónak hat lefolyásában, de rengeteg nevetést hoz magával a kiszámítható (de megírtalannak tűnő) befejezés.
 
A történet "The Grand" körül forog, egy Világ Verseny-szerű póker sorozatról, ahol a nyertes mindent visz alapon 10 millió dollárt nyer. Woody Harrelson szerepében Jack Faro, egy kaszinó tulajdonos unokája, aki a ”Rabbit’s Foot” nevű kaszinót megörökli Las Vgas külvárosában és padlót fog 70 sikertelen házasság és elég sok a rehabilitációra tett kiruccanás után, ahova ”idő spórolás” céljából kerül.
 
The Grand egy valamit nagyon jól mutat meg a pókervilágból – a karaktereket. A pókervilág tele van karakterekkel, és a film jól kihangsúlyoz néhány nevetségesebb karaktert a hírességek közül, temészetesen nevek nélkül.

A legszórakoztatóbb karakter a filmben, a kritika írója szerint, Harold Melvin. Az egyhangú, társadalmi életre alkalmatlan „matematikus fickó” 30-as évei végén jár, és még mindig az édesanyjával lakik. Melvin kiböki a számokat és krizitálja a többi játékost, míg előadja póker imáját, amit az 1980-as évekbeli sci-fi thrillerből, a Dűnéből vettek. A film egy pontján, Melvin (akit nagyon jól játszik Chris Parnell) lehordja Daniel Negreanu-t játékáért, megjegyezve Danielnek, hogy „Fel kellene tenned az egészet, ha még jelent neked bármit is a téted.”

Természetesen nem lenne teljes egy póker film sem rövid karakterszereplők és póker játékosok apró feltűnése, valamit pókert játszó hírességek nélkül. Ez alól The Grand sem kivétel. Karakterszereplők Negreanu-t, Doyle Brunson-t, Antonio Esfandiari-t, Phil Hellmuth-ot, Phil Laak-ot, Shannon Elizabeth-et, Robert Thompson-t is magában foglalja, valamint Jason Alexander-t, Hank Azaria-t, és még sok más embert.Bár nem karakterszerep, de Phil Gordon egy TV-s elemzőt alakít és meglehetősen nagy szerepe van. A legszórakoztatóbb karakterszereplő, a kritika írója szerint, Bret Ratner rendező portréja Barry Blausteen-ről, aki úgy próbálja rávenni ellenfeleit a feladásra, hogy szomorú történeteket mesél nekik, mint például: „ Anyukámnak már csak 3 hónapja van hátra!”

Rengeteg apró póker részlet és kisebb viccek átjárják az egész filmet. A logó, amit a kaszinó titánja, Stave Lavish (Michael McKean) hord sapkáján, hasonlít, sőt közel megegyezik a Wynn logóval. Jack Faro nagyapjáról nyílvánvalóan azt hiszik, hogy Benny Binion-nak kell lennie, kiegészítve egy nagy bundával és cowboy kalappal.

Sajnálatos módon egy valami szünetelenül piszkál engem, a csalás is résztvesz a filmben. Bár a csalás nem játszik nagy szerepet The Grand-ben, de befolyásolja annak végkimenetelét Bocs Hollywood –- a játékosok nem húznak elő titkon ászokat az ingük ujjából egy fontos pókerjátszma alkalmával az utolsó asztalnál.

Összességében, a jó hír az, hogy The Grand a legjobb pókeres film, ami elhagyta a stúdió falait a Pókerarcok óta. A rossz hír, hogy nincs benne túl sok megmérettettés. A kemény póker fanatikusoknak The Grand több vicces pillanatot fog okozni, és meg is éri pénzét. De keblére fogja-e vajon öleleni a többség? Azt hiszem, ez a pakliban van megalapozva.

Szerkesztői megjegyzés – a mi Amanda Leatherman-ünk leült pár emberrel beszélgetni a filmről a készítők közül – itt találhatók a fontos pontok.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr10395719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.03.25. 12:11:35

Nekem a Maverick is bejött.

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.03.25. 12:12:25

Amúgy valami nm stimmel a linkkel.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.25. 12:19:42

Szoktam néha pókerezni, Texas Hold'em. Egyszer a Pókerarcok ment a verseny alatt, ott ezt tekintették nagy filmnek, ami tényleg jó is. Másoik pedig még most is emlegetik a Ravasz, az Agy...filmet, ami egy mestermű.

A Szerencse dolga egy élvezhető film volt, de semmi több, idén jön a Deal, ami szerintem még a nézhető szintet se üti meg, de a Grand vagy 21 még jó lehet, sőt ezek közül szerintem a 21 lesz a legjobb.

Még Stallonének is volt egy ilyesmi filmje, a Nagy trükk, ami szintén nem volt különleges de nézhető alkotás volt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.25. 12:25:39

Na igen, a Maverick, na az hatalmas volt:) Végigmosolyogtam. Meg látszott a szereplőkön hogy élvezik...és a Danny Glover Mel Gibson jelenet....úgy néztek egymásra hogy ki a franc ez, de ismerős:D

Miecs 2008.03.25. 12:31:58

köszi kompi.. korrigáltam a dolgot
süti beállítások módosítása