Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A bakancslista (The Bucket List)

2008.03.27. 17:00 koimbra 3 komment

Kezdj élni...mielőtt meghalsz

   
Carter (Morgan Freeman) autószerelő, egy két lábon járó tudástár. Edward (Jack Nicholson) pedig egy gazdag, némileg bunkó milliárdos. Egy dolog közös bennük, a kórterem, ahol fekszenek mindketten, ugyanis a szervezetükben tomboló rák miatt már csak pár hónapjuk van hátra. Itt megismerik majd megkedvelik egymást, ahol az egyetlen izgalmat csak a kemoterápia okozza.

Egy nap Carter felidézi magában egykori tanítómestere feladatát, ami szerint egy listát kell írni arról, hogy mit szeretnének az életben véghezvinni. Ezért csak úgy unaloműzésképpen össze is dob néhány tennivalót, Edward megtalálja a papírt, kiegészíti néhány ponttal. Mivel teljesen különböző egyéniségek, ezért az általuk leírtak szép színes egyveleget alkotnak. Míg Carter könnyesre nevetné magát vagy egy vadidegenen segítene, addig Edward tetoválást csináltatna vagy megcsókolná a világ legszebb nőjét. S hogy a papírra vetettek meg is valósuljanak elindulnak, hogy még életük befejező szakaszában kalandozzanak egy jót és gazdagodjanak egy különleges élménnyel, egyszóval még utoljára érezzék azt, hogy élnek.


A két főszereplő leteszik az asztalra az elvártakat. Nem is kell megerőltetniük magukat, hisz mindketten hasonló figurákat alakítanak egy ideje. Freeman a bölcs, okos, Nicholson pedig beszólogatós, zsémbes. Dicsérjük meg őket ezért, mert megint a szokásost nyújtják? Inkább megemlíteném Sean Hayes-t, Ed mindenesét, aki tűzön-vízen keresztül követi főnökét és tűri a csesztetéseit (vagy a fizetés miatt vagy azért mert élvezi).
 

A film a klisék és sablonok jól bejáratott útján halad előre, semmi extra, jó szövegekkel. Így sajnos Rob Reiner rendezése nem több, mint egy közepes világkörüli túradolgozat. Láthatjuk mi is ahogy hőseink a kínai Nagy Falnál motoroznak, Párizsban osztrigáznak piramison nézik a naplementét, aminek az élvezetéből sajnos jelentősen levon a csúnya odavetített háttér. Így összességében némi keserű szájízzel sétálhatnak ki páran a moziból, mondván: „Ennyire tellett?”. Nos igen, egy ilyen történettől és a két színészlegendától minimum azt várnánk, hogy egy-két könnycseppet elmorzsoljon az ember a szeme alatt a film végén.


Érdekes, hogy az Oscaron hanyagolták a filmet, még csak nem is jelölték. Vajon miért? Ott szeretik az ilyen filmeket. No sebaj, Jack Nicholson így is az első sorban ülhetett a gálán.


Egy biztos, én nem ennek a filmnek a hatására fogok bakancslistát írni.

 

Értékelés: 50 %

Előállítási költség: 45 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 91 M $

Eddigi összbevétel: 144 M $

 

Jack Nicholson (Edward Cole)

Morgan Freeman (Carter Chambers)

Sean Hayes (Thomas)

Beverly Todd (Virginia Chambers)

Rob Morrow (Dr. Hollins)

Rowena King (Angelica)

 

imdb: 7,7

rottentomatoes 40 %

 

Címkék: iromány vígjáték dráma 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr72399317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

holdkomp 2008.03.28. 16:58:17

Átlagos film volt, semmi különleges, én sajnálom a ráköltött 1500 Ft-ot végülis. 45 milliós film, nem is látszik rajta

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.03.31. 13:37:15

Nem egy nagy durranás, Nicholson és Freeman alakítása miatt érdemes egyszer megnézni, de a szkript elég hervatag lett szerintem.

A nép fia 2010.11.23. 21:16:10

Nekem nagyon tetszett. Barátnővel néztük, és mindketten elsírtuk magunkat a végén. Ránk hatott. Kész.
süti beállítások módosítása